Брифінг заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія та радника Міністра юстиції України Ігоря Алексєєва | НААУ

Брифінг заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія та радника Міністра юстиції України Ігоря Алексєєва

Законодавство
17:34 Вт 09.12.14 2741 Переглядів
Версія для друку

08.12.14 р. у Будинку Уряду відбувся брифінг заступника Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентина Гвоздія та радника Міністра юстиції України Ігоря Алексєєва.

Брифінг був присвячений питанням завершення спільної роботи Міністерства юстиції та НААУ над внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», робота над якими перебуває вже на завершальній стадії, про що заявив радник Міністра юстиції України Ігор Алексєєв. Додатково з інформацією про захід можливо ознайомитися на офіційному веб-сайті Уряду за посиланням
Фоторепортаж брифінгу можливо переглянути на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції за посиланням.

Довідково:
Однією з перших ініціатив Уряду в березні 2014 року було саме ініціювання питання розробки нової редакції закону про адвокатуру та змін до всіх процесуальних кодексів, щоб привести інститут адвокатури до європейських стандартів.
Робота над законопроектом про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» тривала більше як півроку.
Над внесенням змін до Закону працювали дві робочі групи адвокатів – при НААУ, РАУ з питань внесення змін та доповнень до зазначеного Закону та при Міністерстві юстиції України, кожна з яких підготувала відповідний законопроект. Рада адвокатів України на своєму засіданні 23-25 квітня 2014 року за пропозицією Міністра юстиції розглянула обидва законопроекти, взяла з них найкраще і об’єднала в єдиний проект, який 26 квітня 2014 року було також винесено на розгляд Позачергового з’їзду адвокатів України і концептуально схвалено більшістю голосів делегатів. Після чого законопроект було скеровано до Міністерства юстиції України з метою його подальшого внесення на розгляд Кабінету Міністрів України.
Як відомо, Міністерством юстиції законопроект направлявся до Ради Європи для отримання відповідних експертних висновків. Уже в кінці листопада Рада Європи зробила попередній висновок і в цілому позитивно оцінила законопроект. Висловлені зауваження, застереження і пропозиції враховані в кінцевій версії документа.
Нагадаємо, що з 2 грудня 2014 року у приміщенні Секретаріату РАУ відбувся Круглий стіл, метою якого стало обговорення проекту висновків експертів Ради Європи щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення адвокатської діяльності». Висновки міжнародних експертів були розроблені в рамках проекту Ради Європи в Україні «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні», який підтримується урядом Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA). У роботі круглого столу взяли участь міжнародні експерти, які розробили відповідні висновки та рекомендації до законопроектів, раніше спільно розроблених робочими групами Міністерства юстиції та Національної асоціації адвокатів України, представники інших проектів міжнародних організацій в Україні, Міністерства юстиції та адвокатської спільноти. У ході роботи круглого столу міжнародні експерти презентували учасникам свої висновки по вказаним законопроектам, зазначивши, що розроблені законопроекти в цілому відповідають європейським стандартам та надавши певні зауваження та рекомендації щодо удосконалення окремих положень законопроектів.

Слід зазначити, що законопроект пропонує ряд якісних змін, зокрема:
- даються нові визначення адвоката, адвоката іноземної держави, інших видів правової допомоги, клієнта, конфлікту інтересів, представництва;
- більш детально врегульовано взаємовідносини між адвокатом та державою;
- посилено вимоги до особи, яка бажає стати адвокатом;
- більш детально врегульовано питання стажування;
- з метою посилення якості захисту, який надається в різних судових провадженнях, встановлено монополізацію професії в усіх судових провадженнях;
- розширено, посилено та деталізовано професійні права та гарантії діяльності адвоката та посилено принцип рівності сторін у кримінальному провадженні;
- розширено та деталізовано поняття адвокатської таємниці;
- урегульовано питання адвокатських запитів;
- деталізовано питання адвокатських гонорарів;
- посилено відповідальність адвоката за невиконання рішень органів адвокатського самоврядування;
- розширено компетенцію Ради адвокатів України;
- врегульовано питання фінансового забезпечення органів адвокатського самоврядування;
- встановлено обов’язкову вимогу щодо подачі адвокатом відомостей до ЄРАУ, який цього ще не зробив, для збереження свого статусу адвоката;
- врегульовано питання підтвердження повноважень адвоката в різних провадженнях;
- детально врегульовано питання оподаткування адвокатської діяльності.

Також інформуємо адвокатів, що наразі за ініціативи Президента України в Адміністрації Президента працює Робоча група з підготовки стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів, розроблення планів дій щодо її впровадження, в рамках якої також здійснюється опрацювання згаданого законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення адвокатської діяльності» на виконання розділу V Стратегії «Адвокатура. Прокуратура. Безоплатна правова допомога».
До участі у роботі цієї групи запрошена Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова.

Національна асоціація адвокатів України сподівається, що всі ті необхідні та виважені спільні напрацювання Міністерства юстиції та НААУ, які схвалені адвокатською спільнотою на з'їзді адвокатів України будуть підтримані членами Робочої групи.

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 431

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1708

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1824

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2076

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3122

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7992

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7471

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл