РАУ створила робочу групу стосовно відшкодування витрат на послуги адвоката судом | НААУ

РАУ створила робочу групу стосовно відшкодування витрат на послуги адвоката судом

Різне
16:25 Пн 02.04.18 4209 Переглядів
Версія для друку

30 березня Рада адвокатів України розглянула звернення адвоката Іллі Солода про надання роз’яснення стосовно середньої вартості години роботи адвоката.

Необхідність такого роз’яснення мотивована новими положеннями процесуального законодавства, де передбачено відшкодування гонорару адвоката за рахунок судових виплат. Так, ч.3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу відносить до витрат, пов’язаних з розглядом справи, витрати на професійну правничу допомогу. При цьому кодексом передбачено, що розмір виплат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт, витраченим адвокатом часом, обсягом послуг та ціною позову. При цьому, якщо складність справи та обсяг робіт судом можуть бути визначені самостійно, то визначення часу потребує додаткового доказування. Водночас, у деяких випадках, зазначає автор звернення, визначення часу та значення справи для окремої сторони не передбачено законодавством. Відтак, суд може відмовити у відшкодуванні відповідних судових витрат.

«Такий стан речей створює для учасників справи додаткових обов’язок обґрунтування обрання конкретного адвоката, призводить до ризиків втрати стороною, на користь якої ухвалено рішення, частини реально понесених судових витрат», - аргументує свою позицію адвокат Солод.

Він вказує на те, що передбачений кодексом порядок визначення винагороди за професійну правничу допомогу суперечить положення профільного закону про адвокатуру та Правилам адвокатської етики. Відповідно до них, гонорар визначається сторонами договору про надання правової допомоги.

Аналогічну колізію створено у Кодексом адміністративного судочинства і Цивільним процесуальним кодексом.  

«Зважаючи на відсутність єдності у визначення витрат на професійну правничу допомогу в процесуальному законодавстві, Законі і Правилах адвокатської етики, суб’єктивні підходи учасників судового процесу, вірогідним є виникнення спору щодо розміру гонорару в майбутньому. Визначальним доказом у такому спорі буде ухвалене на користь клієнта судове рішення, яким знижено розмір виплат на надання професійної правничої допомоги, що жодним чином не сприятиме забезпеченню гарантій адвокатської діяльності», - ідеться у зверненні до РАУ.

Адвокат Солод просить РАУ роз’яснити розмір середньої вартості однієї години, що витрачається адвокатом на представництво в суді, іншої професійної допомоги (підготовка справи до розгляду, збирання доказів тощо), а також вартість послуг помічника адвоката у співвідношенні до мінімальної заробітної платні. При цьому адвокат просить урахувати такі фактори, як стадія судового процесу, обсяг та якісне наповнення документів, місце надання правничої допомоги (Україна та іноземні юрисдикції), кваліфікація та досвід адвоката, інші фактори.

РАУ вирішила створити робочу групу, до якої залучити самого автора звернення, а також економістів, які можуть дати експертні оцінки стосовно ціноутворення на ринку адвокатських послуг.   

Популярні новини

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 926

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 897

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 952

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 894

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 2391

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 2619

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 2549

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникають з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 5253

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл