Стаття 400-1Кримінального кодексу відкриває можливості тиску на адвоката - підсумки круглого столу | НААУ

Стаття 400-1Кримінального кодексу відкриває можливості тиску на адвоката - підсумки круглого столу

Різне
11:37 Чт 22.02.18 4710 Переглядів
Версія для друку

21 лютого відбувся круглий стіл на тему "Права адвокатів та гарантії адвокатської діяльності в контексті судової реформи».

Ініціатором заходу виступив Комітет захисту прав та гарантій адвокатської діяльності .

Під час круглого столу було проаналізовано застосування статті 400-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення суду про повноваження представляти іншу особу в суді, а так само умисне невнесення адвокатом до ордера відомостей щодо обмежень повноважень, встановлених договором про надання правничої допомоги. Такі протиправні дії караються законом у вигляді штрафу  до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Про це доповіла адвокат, член Комітету захисту прав адвокатів при НААУ Олена Карнаух. На її думку, пакет документів, які адвокат повинен представити у суді, здійснюючи правозахисні дії, перевіряється поверхово. Державні органи не надто опікуються тим , чи надає правозахисник оригінал свідоцтва про право заняттям адвокатською діяльністю. Тож позиція НААУ що до таких положень у статті є досить скептичною. Погодились з такою думкою і учасники заходу. На їхню думку, зміст статті є досить сумнівним та може бути використаним органами досудового розслідування для здійснення тиску або усунення адвоката від участі у справі.

Обговорили під час заходу права адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в контексті процесуальних строків при розгляді клопотань. Проаналізувала це питання голова Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Ганна Боряк.

Голова Комітету зазначила ,що державні та правоохоронні органи всіляко втручаються в діяльність адвоката та намагаються контролювати ті речі, які не належать до повноважень цих органів .

У ході круглого столу присутні дійшли згоди про необхідність дотримання строків розгляду клопотання згідно Кримінально-процесуального кодексу та зазначили необхідність належного контролю збоку держави.

Детально про дискусію можна почитати у публікації «Правники вимагають виключити статтю 400-1 із КК»

Популярні новини

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1355

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3056

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3261

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3530

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4549

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6116

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6096

Анонс

Питання пенсійного забезпечення українських біженців розтлумачать…

28 березня 2024 року у НААУ відбудеться вебінар на тему «Питання пенсійного забезпечення громадян України, що тимчасово перебувають за кордоном».

15:18 Пт 22.03.24 6161

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл