НААУ поінформувала США про ризики відступу від демократичних стандартів внаслідок реформи адвокатури | НААУ

НААУ поінформувала США про ризики відступу від демократичних стандартів внаслідок реформи адвокатури

Законодавство
12:10 Ср 31.01.18 3040 Переглядів
Версія для друку

НААУ звернулася до Посла США в Україні пані Марі Йованович з приводу ризиків відступу від європейських стандартів та демократії внаслідок внесення змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Аналогічні листи направлені до групи конгресменів.

Листи направлено 26 січня 2018 року.

«Просимо Вас у межах компетенції надати підтримку зміцненню інституту адвокатури в Україні в рамках демократичного та прозорого процесу та запобігти відступу адвокатури як важливої складової системи правосуддя від європейських стандартів та принципів», - ідеться у листі до голови дипломатичної місії.

НААУ інформує про стан адвокатури в Україні, чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який відповідає висновку Венеціанської комісії від 2011 року, а також про неодноразове заперечення щодо способу підготовки змін до цього закону з боку української адвокатури та найбільшої професійної організації адвокатів у Європі – ССВЕ.

У листі поінформовано про позицію Ради адвокатів України, яка вважає, що з грудня 2016 року до січня 2018 року процес реформи адвокатури так і не був організований владою у відповідності до міжнародних стандартів регулювання адвокатської професії, принципів демократичного урядування, публічності та відкритості дій влади. Право адвокатури, яку у відносинах з органами влади представляє Національна асоціація адвокатів України, на участь у напрацюванні змін до профільного закону не було дотримано, а офіційне представництво професії було підмінено у маніпулятивний спосіб шляхом залучення окремих громадських організацій та адвокатів.

«Звертаємо Вашу увагу на те, що чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» прийнятий 2012  року на виконання зобов’язань України перед Радою Європи та реалізацію «Дорожньої карти» щодо виконання Плану дій Україна-ЄС у 2005 році (передбачав підтримку Міністерством юстиції прийняття змін до закону про адвокатуру, які стосуються створення професійної асоціації адвокатів України). Одним з ключових правових документів, що визначили шляхи розвитку адвокатського самоврядування в Україні на десятиліття, став Спільний Висновок «Щодо проекту закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Європейської комісії «До демократії через право» (Венеціанська Комісія) та Дирекції з питань правосуддя та людської гідності в складі Генеральної Дирекції з прав людини та верховенства права Ради Європи», - ідеться у листі.

Даний документ остаточно затвердив і закріпив в якості одного з базисних принципів побудови незалежного адвокатського самоврядування - створення єдиної, цілісної професійної асоціації адвокатів України. Згодом, в 2012 році, цей заснований на європейських стандартах постулат і був реалізований в Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Занепокоєння викликає і висновок звіту експертів Ради Європи стосовно законопроекту про зміни до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Експерти вважають, що надмірно детальне регулювання діяльності адвокатського самоврядування “може бути виправдане значними змінами в структурі самоврядування, але після перехідного періоду, потрібного для завершення реформи адвокатури, слід прагнути до дерегуляції самоврядування”. При цьому той факт, що створена на підставі чинного закону система органів адвокатського самоврядування відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, як власне і сам чинний закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” у Звіті не згадується. Ігнорування цього факту ставить під серйозний сумнів повноцінність проведеної експертної оцінки та її об'єктивність.

При підготовці Звіту експертами не було проаналізовано корупційні ризики, які містить законопроект. Зокрема, численні суперечності між різними статтями законопроекту, термінологічна невизначеність та наявність оціночних суджень, особливо в частині регулювання доступу до професії та притягнення до дисциплінарної відповідальності, розподілу адвокатських внесків.

Положення законопроекту щодо можливості адвокатів на державній службі зберігати право на представництво в судах також потребує більш уважного вивчення з огляду на колізійність цього положення з гарантіями адвокатської діяльності та обсягом професійних прав, суперечність принципу незалежності адвокатури

З урахуванням приписів Основних принципів ООН щодо ролі адвокатів (14 грудня 1990 року), Хартії основних принципів європейської юридичної професії та Кодексу поведінки європейських адвокатів, Спільного висновку Венеціанської комісії та Директорату правосуддя і захисту людської гідності Генерального Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи, резолюцій ПАРЄ щодо України, така ситуація викликає занепокоєння щодо щирості проголошених цілей судової реформи. Рада адвокатів України вбачає ризики для утвердження в Україні принципів верховенства права, незалежності системи правосуддя, гарантованості права кожного громадянина на професійну правничу допомогу, а також дотримання ключових цінностей адвокатської професії, якими є незалежність, самоврядність та саморегулювання.

Особливу стурбованість така ситуація викликає на тлі  оцінок стану дотримання прав людини в Україні. Зокрема, всесвітній звіт Human Rights Watch за 2018 рік  містить оцінки про відступ української влади від зобов’язань щодо захисту прав людини та зауваження про обмеження ключових прав і свобод шляхом прийняття нового законодавства. Роль конституційного інституту адвокатури в захисті прав людини є фундаментальною. Будь-які атаки на незалежність адвокатури, перегляд втілених у чинному законодавстві європейських стандартів організації адвокатської професії, спроби надмірного втручання з боку законодавства у систему адвокатського самоврядування становлять пряму загрозу для належного захисту прав людини.

_______________________________________________________________________________________________________

Стежте за актуальними новинами в адвокатурі та адвокатському самоврядуванні у нашому Telegram-каналі InfoUNBA

Популярні новини

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1431

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3126

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3341

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3601

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4618

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6118

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6098

Анонс

Питання пенсійного забезпечення українських біженців розтлумачать…

28 березня 2024 року у НААУ відбудеться вебінар на тему «Питання пенсійного забезпечення громадян України, що тимчасово перебувають за кордоном».

15:18 Пт 22.03.24 6162

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл