Зміни до адвокатського самоврядування мають обговорюватись за участі регіонів — звернення голів РАР (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) | НААУ

Зміни до адвокатського самоврядування мають обговорюватись за участі регіонів — звернення голів РАР (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Законодавство
17:08 Вт 23.01.18 3605 Переглядів
Версія для друку

Ради адвокатів низки регіонів знепокоєні спробами змінити чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» без врахування реальних потреб адвокатського самоврядування та позиції регіональних професійних спільнот.

Низка рад адвокатів регіонів направили звернення до заступника Глава Адміністрації Президента України, координатора Ради з питань судової реформи Олексія Філатова та керівника Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України, секретаря Ради з питань судової реформи Костянтина Красовського. Копії листів направлені до Національної асоціації адвокатів України.

Голови РАР просять надати можливість бути присутніми під час обговорення проекту змін до профільного закону на засіданнях Робочої групі з питань реформування адвокатури, прокуратури та БПД та висловити позицію адвокатів областей.

Зокрема, рада адвокатів Волинської області у своєму зверненні наголосила на тому, що не  мала можливості висловитися з приводу обговорюваного законопроекту. «Така ситуація свідчить про недемократичний та непрозорий спосіб формування  інституту адвокатури України та думку адвокатської спільноти Волинської області є неприпустимою» - ідеться у листі голови Ради адвокатів Волинської області Галини Руденко. Вона додає, що багато положень законопроекту  не здатні вирішити проблеми адвокатури, а навпаки ускладнюють їхнє вирішення.

Зокрема, голова Ради адвокатів Волині вказує на те, що законопроект містить зміни в структурі  органів адвокатського самоврядування  з подвійним членством шляхом створення  регіональних палат, що призведе до  роздробленості адвокатури та позбавить її можливості заявити про  себе  як про цілісний інститут. За оцінкою голови РАР, cпроба відновити регіональне членство та реанімувати обласні колеії адвокатів у вигляді регіональних палат адвокатів відкидає адвокатуру України назад, як мінімум, на 25 років, в часи існування України як УРСР, в складі СРСР і веде до регресу в розвитку.

Законопроект містить багато суперечностей  та не вирішує основної проблеми адвокатури — забезпечення  дотримання професійних  прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Відповідно до нового законопроекту  регіональні органи адвокатського самоврядування позбавлені основних функцій  по захисту професійних  прав та інтересів адвокатів регіону.

На думку адвокатів регіонів саме такими засобами, як подання не правдивої інформації робиться спроба відволіти адвокатуру від її основного завдання визначеного законом — надання професійної правничої допомоги та втягнути у постійний виборчий процес по формуванню органів адвокатського самоврядування.

Голова Ради адвокатів Черкаської області Олександр Лічевецький також звернувся з листом, в якому просить надати можливість бути присутнім на засіданні Робочої групи. Адже, за його оцінкою, обговорюваний законопроект несе ризики руйнування адвокатського самоврядування.

Голова Ради адвокатів Донецької області як третьої за кількістю адвокатської спільноти в України Лідія Керанчук  також заявила про необхідність врахувати думку адвокатів регіону під час напрацювання змін до чинного закону. 

У листі від Ради адвокатів Сумської області  голова РАР Олександра Ковальова також висловлює готовність бути присутньою на засіданнях Робочої групи та надати зауваження та пропозиції, враховуючи реальний досвід створення адвокатського самоврядування на рівні регіону.

Рада адвокатів Миколаївської області у своєму зверненні закликала координатора Ради з питань судової реформи «не робити крок назад на Європейському шляху нашої країни» та одноголосне рішення про необхідність участі в обговоренні Проекту Закону представників рад адвокатів регіонів, зокрема, представника ради адвокатів Миколаївської області.

Голова Ради адвокатів Закарпаття Олексій Фазекош звернув заступника Глави Адміністрації на те, що "запропоновані зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ставлять під загрозу існування системи адвокатури на Україні, як незалежної, професійної, самоврядної організації і спрямовані не на посилення системи вітчизняної адвокатури, яка впевнено рухається протягом останніх п’яти років в напрямі європейських правових традицій, розвитку та функціонування правозахисної діяльності, а навпаки, у випадку прийняття цього законопроекту та здійснення такої псевдореформи відбудеться поверненням до «дрімучої совковості» та призведе до, по суті, «феодалізації» адвокатури та розвалу її цілісності".

«Підтримуючи курс керівництва держави, що має впевненість і політичну волю задля позитивних змін в напрямі реформування всієї правової системи нашої держави, і системи адвокатури зокрема, наполегливо просимо запросити на засідання Робочої групи з питань реформування адвокатури, прокуратури та системи безоплатної правової допомоги Голову Ради адвокатів Закарпатської області Олексія Фазекоша», - ідеться у звернення РАР Закарпатської області.

Голова Ради адвокатів Чернігівської області Галина Якуба у зверненні до заступника Глави АП вказала на те, що законопроект пропонує зміни в частині адвокатського самоврядування «призведуть до знищення гарантованого державою права адвокатів на самостійне вирішення питань організації та діяльності адвокатури». Голова РАР просить залучити до обговорення лідерів регіональних адвокатських спільнот, а також врахувати позицію НААУ при розробці проекту змін до чинного закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Голова Ради адвокатів Луганської області Олександр Мельников у зверненні від імені адвокатів регіону наголосив на тому, що у представників органів адвокатського самоврядування не було можливості пояснити свою позицію з приводу змін до закону «через недостатню прозорість обговорення профільного законопроекту».  Голова РАР просить надати йому можливість бути присутнім під час обговорення законопроекту в частині адвокатського самоврядування, зважаючи на власний досвід створення та роботи в органах адвокатського самоврядування.

_______________________________________________________________________________________________________

Стежте за актуальними новинами в адвокатурі та адвокатському самоврядуванні у нашому Telegram-каналі InfoUNBA

 

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1159

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1323

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1596

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2856

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3463

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7973

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7464

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8397

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл