Практика ЄСПЛ із застосування принципу непритягнення до відповідальності двічі за одне діяння - аналітика | НААУ

Практика ЄСПЛ із застосування принципу непритягнення до відповідальності двічі за одне діяння - аналітика

Cудова практика
10:07 Ср 20.09.17 13372 Переглядів
Версія для друку

Голова ВКДКА Олександр Дроздов наводить аналіз практики Європейського суду з прав людини, зокрема, застосування ст. 4 Протоколу № 7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка надає право не бути притягненим до суду або покараним двічі за одне й те саме діяння.

Практика ЄСПЛ свідчить про міжгалузевий характер положень ст. 4 Протоколу No 7. Принцип «non bis in idem», який застосовується, як правило, у кримінальному провадженні та провадженні щодо адміністративних правопорушень. При цьому, визначаючи сферу дії ст. 4 Протоколу No 7, слід керуватися трьома критеріями, широко відомими як «критерії Енгеля», які повинні враховуватися при визначенні того, було чи не було у справі висунуте «кримінальне обвинувачення». Першим критерієм є правова кваліфікація правопорушення відповідно до національного права, другим — сам характер правопорушення, а третім — ступінь суворості покарання, яке може бути застосоване до винної особи. Другий і третій критерії є альтернативними і не повинні обов’язково застосовуватися у сукупності. Це однак не виключає застосування кумулятивного підходу, коли окремий аналіз кожного критерію не дозволяє зробити однозначний висновок про існування кримінального обвинувачення. Натомість оцінку від- повідним обставинам справи ЄСПЛ надає за розробленим ним алгоритмом: a) чи було перше провадження кримінальним за своїм характером; b) чи були правопорушення, за які переслідувався заявник, одними і тими сами- ми (idem); c) чи було дублювання проваджень (bis). Очевидно, що Суд відносить до кримінально-правових й окремі види адміністративних правопорушень. ЄСПЛ сформулював критерії оцінки двох правопорушень як тотожних. Тотожність стосується не лише назви правопорушень за законом, а, що головніше, змісту та мети правопорушень. ЄСПЛ вважає, що вислів «одне й те саме правопорушення» за ст. 4 Протоколу No 7 мусить сприйматись у тому сенсі, що вона забороняє переслідувати чи судити одну особу за друге правопорушення, якщо останнє походить із тих самих фактів або фактів, що «по суті» є такими ж, як і ті, по яких мало ВИКОРИСТАНІ МАТЕРІАЛИ місце перше правопорушення. Ця гарантія вступає в дію, коли розпочато нове переслідування, а попереднє рішення про виправдання чи засудження вже набрало законної сили. При цьому перше рішення повинно бути «остаточним» по своїй суті, а далі вже слід з’ясувати, чи було воно «кримінальним» у значенні ст. 4 (1) Протоколу No 7, витлумачене в світлі загальних принципів розуміння понять «кримінальне обвинувачення» у ст. 6 і «покарання» у ст. 7 ЄКПЛ. Значущими факторами у цьому випадку є: правова класифікація злочину в національному законодавстві, характер правопорушення, національна правова характеристика заходу, його мета, природа і ступінь суворості, чи застосовувався захід після засудження у межах кримінальної справи, які процедури були проведені для його прийняття і виконання. Важливим є й те, що положення ст. 4 Протоколу No 7 стосуються лише рішень судів однієї і тієї самої держави.

Повний текст огляду рішень ЄСПЛ можна переглянути тут

Популярні новини

Законодавство

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період…

Зміни до Податкового кодексу України заради підвищення бюджетних надходжень за рахунок нових вимог для бізнесу та фізичних осіб неминучі. Відповідний проект нещодавно був ухвалений за основу та активно готується до другого читання.

14:18 Ср 02.10.24 1150

Захист військових

Як військовослужбовцю виїхати за кордон під час воєнного стану

Після повномасштабного вторгнення багато чоловіків пішли до лав ЗСУ захищати Батьківщину, а їхні сімʼї - виїхали у безпечне місце за межі України. Чи може військовослужбовець провідати свою дружину і дітей за кордоном під час воєнного стану?

11:24 Ср 02.10.24 1385

Навчання

Можливості судово-медичної експертизи при проходженні ВЛК…

Судово-медична експертиза є дієвим способом захисту прав військоовозобов’язаних, а також інструментом, що забезпечує цілі проведення військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України (якісний медичний огляд військовослужбовців, проведення призову, прийняття на військову службу).

17:08 Вт 01.10.24 2764

Законодавство

Пропуск строку оскарження рішень слідчого: чи існують обʼєктивні…

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Але що робити, коли строк пропущений?

16:31 Вт 01.10.24 2417

Гарантії діяльності

Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?

В останні декілька місяців почастішали випадки підвисання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС). Сервіс працює дуже повільно або сторінка недоступна. Що створює перешкоди адвокатській діяльності.

15:36 Вт 01.10.24 2676

Дискусія

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації,…

Суди відіграють вирішальну роль у тлумаченні та застосуванні законів про приватизацію. І кілька гучних справ порушили питання справедливості і прозорості приватизаційних процесів.

16:27 Пн 30.09.24 2720

Дискусія

Практика ЄСПЛ мирного часу - не прецедент для українських судів?

Судова практика, яка нині формується через відступ України від зобов'язань за міжнародними договорами (Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права), викликає занепокоєння.

10:32 Пн 30.09.24 3350

Війна

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Масовані ракетні обстріли спричинили значні руйнування та пошкодження житла українців. Багато людей стикнулися з питанням: як отримати компенсацію за втрачене майно?

16:37 Пт 27.09.24 7770

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл