РАУ просить прибрати перешкоди для доступу до реєстру судових рішень | НААУ

РАУ просить прибрати перешкоди для доступу до реєстру судових рішень

Різне
10:15 Ср 31.05.17 3060 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України звернулася до Державної судової адміністрації з проханням невідкладно вжити заходів щодо усунення порушень права на доступ до судових рішень шляхом заборони встановлення будь-яких обмежень для користувачів Єдиного державного реєстру судових рішень.

Ідеться про відновлення права на пошук, перегляд, копіювання та інше використання інформації з реєстру. Підставою для такого рішення стало запровадження сервісу “reCAPCHA” під час функціювання реєстру. Запроваджено обмеження кількості перегляду сторінок з однієї IP-адреси за певний час. Правилами також передбачено можливість припинення доступу до бази даних Реєстру на тривалий термін.

Такий сервіс працює з 16 травня 2017 року, в результаті для перегляду кожного рішення необхідно застосувати цю функцію, а після перегляду 50-го рішення доступ до реєстру взагалі блокується.

РАУ вважає такі обмеження невиправданими та неспіврозмірними з необхідністю захисту даних реєстру. Окрім того, такі обмеження суперечать законодавству, порушують права та гарантії адвокатської діяльності, права на доступ до судових рішень.

Зокрема, відповідно до закону “Про доступ до судових рішень” документи, внесені до реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Затверджений Кабміном Порядок ведення реєстру також не передбачає обмежень для його користувачів. Окрім того, Положенням про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (затверджені Постановою КМУ), прямо заборонено проведення додаткової авторизації, проходження автоматизованого тесту для розрізнення користувачів та встановлення інших обмежень при перегляді і завантаженні таких даних.

Популярні новини

Дискусія

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації,…

Суди відіграють вирішальну роль у тлумаченні та застосуванні законів про приватизацію. І кілька гучних справ порушили питання справедливості і прозорості приватизаційних процесів.

16:27 Пн 30.09.24 413

Дискусія

Практика ЄСПЛ мирного часу - не прецедент для українських судів?

Судова практика, яка нині формується через відступ України від зобов'язань за міжнародними договорами (Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права), викликає занепокоєння.

10:32 Пн 30.09.24 1081

Війна

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Масовані ракетні обстріли спричинили значні руйнування та пошкодження житла українців. Багато людей стикнулися з питанням: як отримати компенсацію за втрачене майно?

16:37 Пт 27.09.24 5506

Законодавство

Викрадення та несанкціонований відбір електроенергії: чи є різниця?

Відбір електричної енергії за відсутності укладеного та чинного договору про її постачання або у разі самовільного під’єднання до оператора системи пропонується позначати новим терміном «несанкціонований відбір електричної енергії», який уважатиметься правопорушенням на ринку.

10:34 Пт 27.09.24 5163

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 8906

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 6763

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 6519

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 7054

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл