НААУ закликає Верховну Раду відмовитися від прийняття законопроекту 5610 | НААУ

НААУ закликає Верховну Раду відмовитися від прийняття законопроекту 5610

Законодавство
15:08 Чт 23.02.17 4258 Переглядів
Версія для друку

Відкритий лист Голови НААУ, РАУ з приводу неприпустимості обмеження прав людини через зміни до Кримінального законодавства

4 лютого Рада адвокатів України зверталася до Верховної Ради з приводу неприпустимості прийняття законопроекту 5490 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)”. Адвокатура мотивувала своє звернення тим, що законопроект містить реальні загрози конституційним правам і свободам громадян і напряму суперечить статтям 8, 19, 29, 59, 62, 63, 64, 131-1,131-2 Конституції України, європейським зобов'язанням України у сфері прав людини. 

Верховна Рада не стала повторно включати цей законопроект до порядку денного, натомість приступила до розгляду і ухвалила в першому читанні законопроект 5610. Цей законопроект містить аналогічні загрози та ризики та приведе до руйнування гуманних демократичних правових основ системи кримінального процесу. 

Обидві законодавчі ініціативи як за своїм змістом, так і за способом лобіювання та розгляду свідчать про небезпечну тенденцію — перетворення кримінального законодавства на репресивне, а кримінальні провадження -на спосіб переслідування і розправ. При цьому суспільство вводиться в оману з приводу змісту та цілей цих законодавчих ініціатив. 

Парламенту настійливо пропонується переписати новий Кримінальний процесуальний кодекс в редакції КПК 1960 року. Ключова відмінність між ними — це гарантії прав громадян на захист та особиста свобода, які поважаються у демократичних правових країнах і є деклараціями у країнах поліцейських. Навіть побіжний юридичний аналіз засвідчить невідповідність змісту обох законопроектів Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася ще 1997 року.

Насамперед, законопроект 5610 розроблений всупереч конституційному запобіжнику, який передбачає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. 

Законопроект також суперечать стратегічним документам, що визначають цілі і напрямки реформ в сфері правосуддя. Зокрема, Стратегія реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, яка затверджена указом Президента від 20 травня 2015 року, визначає одним з напрямів реформування “удосконалення процесуального забезпечення справедливості і права на захист під час кримінального провадження”. 25 серпня 2015 року Главою держави було затверджено Національну стратегію у сфері прав людини, яка в світлі таких законодавчих ініціатив перетворюється на набір гасел. По суті, пропонованими змінами до КПК перекреслено всю главу “Забезпечення права на свободу та особисту недоторканність ”. В разі прийняття змін до КПК за законопроектом 5610 відбудеться кардинальна зміна ідеології реформи в сфері правосуддя. Замість європейських стандартів вона означатиме повернення до авторитарного кримінального права, в якому для прав людини не передбачено місця.

Аналіз окремих положень законопроекту 5610 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)" свідчить про те, що документ містить численні порушення права осіб на захист (стаття 63 Конституції України) та права бути вчасно повідомленим про обвинувачення.

Якщо законопроект буде прийнято, то зміни до статті 135 КПК, які передбачають, що вручення повісток про виклик буде здійснюватися через офіційні друковані видання, заочне засудження стане правилом і це призведе до зростання сфабрикованих справ з обвинувальними вироками. Адже мільйони українців з об'єктивних і суб'єктивних причин проживають не за місцем своєї офіційної реєстрації.

Значне збільшення строків тримання під вартою (з 12 до 18 місяців) порушить конституційне право громадян на особисту свободу. Підозрювані особи, вина яких ще не доведена, будуть набагато довше триматися в СІЗО, часто в нелюдських умовах. Разом із запропонованим порядком обрахунку строків при об'єднанні проваджень цим будуть порушені і розумні строки кримінального провадження, закріплені у статті 28 КПК та частині третій статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Затягування розслідування дозволить тримати осіб у невизначеному статусі підозрюваних протягом кількох років. Можливість безстрокової (довічної) дії дозволу суду на затримання осіб, як передбачають зміни до статті 190 КПК, також є порушенням права на особисту свободу та принципу  юридичної визначеності, що є складовим верховенства права.

Національна асоціація адвокатів України закликає голову Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів України відмовитися від прийняття законопроекту 5610 та відхилити й інші подібні законодавчі ініціативи в разі їхнього внесення.

 

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 279

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1540

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3125

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7841

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7439

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8363

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6982

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6608

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл