Відкритий лист НААУ до Генерального прокурора України | НААУ

Відкритий лист НААУ до Генерального прокурора України

Гарантії діяльності
0:37 Чт 08.12.16 9010 Переглядів
Версія для друку

Шановний Юрій Віталійович!

Національна асоціація адвокатів України звертається до Вас з приводу виступу та коментарів на адресу адвоката Олега Татарова, наданих Вами 6 грудня цього року під час і після засідання Комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради при розгляді подання «Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського Вадима Владиславовича».

Засідання комітету транслювалося 6 грудня в прямому ефірі телебачення та стало “надбанням” усіх адвокатів та суспільства, оскільки містило численні порушення прав громадян та професійних прав адвокатів та лексику, використання якої заборонене в ефірі.

Насамперед, не відповідає Конституції  України та порушує право людини на правову допомогу Ваше твердження щодо неприпустимості участі адвоката  у засіданні комітету під час розгляду питання стосовно його клієнта - депутата В. Новинського. На початку засідання Ви заявили, що, на Ваше особисте переконання, "....неприпустимо, щоб у захисті тут, на комітеті, а не в суді, там вони мають таке право, виступала людина, яка очолювала слідче управління МВС”.

Такі висловлювання розцінюються однозначно як такі, що направлені на звуження можливостей захисту прав та законних інтересів громадян, блокують можливості обстоювання іхньої правової позиції, є формою публічного тиску на захисника та його дискредитації.

Помилковими й такими , що не грунтуються  на підставах закону є твердження, що адвокати мають право захищати права та інтереси громадян лише в судах. Це прямо суперечить положенням Конституції та законодавства, адже право на захист, гарантоване Основним законом кожному, не обмежується залою суду і не забороняється у стінах парламенту.
 

Кожен громадянин має право на професійну правничу допомогу, і конституційний інститут адвокатури забезпечує таке право кожному. При цьому законом “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” не передбачено обмежень місця чи обставин для надання такої правової допомоги, а доступ клієнта до адвоката має бути безперешкодним.

Закон України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”  передбачає вільний вибір захисника своїх прав і забороняє ототожнювати адвоката з його клієнтом.

Національна асоціація адвокатів неодноразово зверталася до Вас з приводу систематичних порушень прав адвокатів саме шляхом ототожнення адвокатів з їхніми підзахисними. Ми неодноразово наголошували на тому, що принципові норми Конституції та профільного законодавства систематично зневажаються працівниками правоохоронних органів, особливо при розслідуванні резонансних справ, і факт надання Вами як очільником Генеральної прокуратури коментарів такого змісту лише легітимізує цю практику.

Найбільший резонанс не лише у професійній спільноті адвокатів, але й в усьому українському суспільстві викликали публічно висловлені у нецензурній формі зневажливі характеристики про адвоката Олега Татарова, які Ви собі дозволили зробити вже після завершення роботи Комітету ВР у присутності представників ЗМІ.

Цей прецедент обурив адвокатську спільноту, оскільки він є демонстрацією зневаги та безкарності порушень прав  адвокатів, образою їхньої людської і професійної гідності, що змушує нагадати Вам про засадничі принципи Основного закону, де права і свободи людини є найбільшим розділом, порушення яких має наслідком руйнацію правових основ держави.  Окрім того, за профільним законом, адвокатам гарантується захист їхніх прав, репутації та гідності.  

Комітет з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України, який 7 грудня провів екстрене засідання,  вважає цей прецедент черговою  спробою  дискредитації всього інституту адвокатури, а зроблені Вами коментарі на адресу адвоката Татарова такими, що вийшли за межі цивілізованого правового процесу й елементарних уявлень про норми спілкування та не мають нічого спільного з приписами статті  23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»,  якими встановлено,  що професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією України, цим Законом та іншими законами.

Від імені Національної асоціації адвокатів України, яка об”єднує всіх адвокатів України, закликаю Вас через засоби масової інформації принести публічне вибачення перед адвокатом Олегом Татаровим, який має бездоганний авторитет та репутацію серед колег, є професійним захисником,  науковцем.  Також вимагаємо публічно попередити своїх працівників про те, що за порушення прав адвокатів законодавством передбачена відповідальність, і вона застосовується  незалежно від посад та відомств.

З приводу цієї ситуації, яка, окрім морального аспекту, містить всі ознаки порушення професійних прав адвокатів, права громадян на захист, конституційного принципу презумпції невинуватості, НААУ направить звернення до Президента України, голови Верховної Ради та ССВЕ, яка представляє адвокатуру Європи у відносинах з європейськими політичними та правовими інституціями.

З повагою

Голова НААУ, РАУ

Лідія Ізовітова

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 299

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1576

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1706

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1969

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3114

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7991

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7469

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл