Наступ на адвокатуру перетворився на нищення конституційного права на правову допомогу — лист НААУ до Президента України | НААУ

Наступ на адвокатуру перетворився на нищення конституційного права на правову допомогу — лист НААУ до Президента України

Різне
12:40 Пт 07.10.16 2590 Переглядів
Версія для друку

Публікуємо відкритий лист голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової до Президента України, направлений у звязку з тиском на незалежність інституту адвокатури та наступом на права адвокатів та гарантії професійної діяльності.

Лист переданий до Адміністрації Президента у п”ятницю зранку.


 

                                                                                                              Вельмишановний пане Президенте!

Від імені Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України та себе особисто засвідчую Вам велику повагу та звертаюся до Вас як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з приводу наступного.

НААУ є недержавною некомерційною професійною організацією, яка об’єднує понад 33 тисячі адвокатів України та утворена з метою забезпечення реалізації завдань адвокатського самоврядування, підвищення рівня правової допомоги, що надається адвокатами, зміцнення авторитету адвокатури в суспільстві, захисту прав і законних інтересів членів організації.

Критична маса порушень прав адвокатів, системний тиск на адвокатів зі сторони правоохоронних органів у зв'язку зі здійсненням адвокатами професійних обов'язків потребує Вашого негайного втручання як гаранта дотримання Конституції України.

Останнім часом переслідування адвокатів з боку органів прокуратури та Національного антикорупційного бюро свідчать не тільки про те, що правоохоронці безкарно ігнорують вимоги профільного Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, але і позбавляють громадян України права на правову допомогу, а адвокатів - права на професію. Є чіткі переконливі ознаки, що правоохоронні органі переступили через найбільший розділ Конституції України - “Права, свободи та обов'язки людини і громадянина”, де стаття 59 передбачає, що кожен має право на захист від обвинувачення та надання правової допомоги, для забезпечення якого діє адвокатура.

Якщо діяльність адвокатів довільно криміналізується, чого історично не було не тільки за весь час існування незалежної України, але і в радянські часи, то йдеться про посягання на незалежність адвокатської професії і позбавлення громадян гарантованого Конституцією права на правової допомогу. Адже саме про це свідчать обшуки, допити, вилучення документів, що складають адвокатську таємницю, гучні публічні звинувачення та ототожнення з клієнтами у резонансних справах.

30 вересня набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя та Закон України “Про судоустрій та статус суддів”, які поетапно запроваджуватимуть виключне право адвокатів на представництво у судах. Ближчим часом очікується ухвалення імплементаційних законів, направлених на реалізацію судової реформи. Серед них — і зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. На жаль, численні порушення прав адвокатів у роботі правоохоронних органів та судів стали небезпечною практикою, яка перекреслює цілі судової реформи та ставить під сумнів один з ключових принципів правової держави — реальні конституційні гарантії громадянам на отримання правової допомоги.

Шокуючим для адвокатської спільноти та суспільства в цілому стало порушення прав адвоката Ю. Дубової. Вона підозрюється у тому, що наданням порад та консультацій, тобто адвокатською діяльністю, сприяла вчиненню злочинів громадянином, і на підставі клопотання прокуратури Печерський районний суд м. Києва постановив взяти цю жінку під домашній арешт. Такими діями прокуратура порушила цілу низку заборон, прямо передбачених статтею 24 Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, зокрема, забороняється внесення подання слідчим, прокурором, а також винесення окремої ухвали (постанови) суду щодо правової позиції адвоката у справі; забороняється притягати до кримінальної чи іншої відповідальності адвоката або погрожувати застосуванням відповідальності у зв’язку із здійсненням ним адвокатської діяльності згідно із законом; не можуть бути підставою для притягнення адвоката до відповідальності його висловлювання у справі, у тому числі ті, що відображають позицію клієнта, заяви у засобах масової інформації, якщо при цьому не порушуються професійні обов’язки адвоката; забороняється ототожнення адвоката з клієнтом. Такі дикі інтерпретації законодавства, які дозволяють ідентифікувати професійні послуги адвоката — надання правової допомоги — як злочин і обирати адвокату міру запобіжного заходу, є безпрецедентними і не траплялися навіть при царизмі.

Занепокоєння в адвокатській спільноті викликають як факти грубого втручання правоохоронців у професійну діяльність та отримання доступу до інформації, що складає адвокатську таємницю, так і ототожнення адвоката з його клієнтом. Попри те, що це прямо заборонено міжнародним та українським законодавством, в Україні практика публічних звинувачень адвокатів у причетності до злочинів, в яких підозрюються їхні клієнти, стає все більш поширеною. Особливо це стосується розслідувань резонансних справ.

Адвокатська спільнота має єдину оцінку таких прийомів правоохоронців та суддів: це неприхований тиск і залякування сторони захисту у справі, кінцевою метою яких є припинення участі адвоката у справі та ослаблення захисту.

Наголошуємо, що Рада адвокатських та правничих товариств Європи (CCBE) та Міжнародна асоціація адвокатів (IBA) вже зверталися до Вас, Вельмишановний пане Президенте, як до гаранта Конституції України, з рекомендаціями вжити всіх заходів для забезпечення дотримання положень міжнародного та національного права в сфері професійних прав та гарантій адвокатської діяльності.

Боротьба з порушеннями прав адвокатів в Україні продовжує бути пріоритетом діяльності НААУ та перебуває у центрі уваги як всієї адвокатської спільноти України, так і наших міжнародних партнерів в адвокатурах інших країн та міжнародних організацій. Оскільки неодноразові письмові звернення НААУ до керівництва правоохоронних органів залишилися без належного реагування і не зупинили небезпечних тенденцій нівелювання захисту прав громадян, просимо Вас, Вельмишановний пане Президенте, невідкладно втрутитися у цю ситуацію та забезпечити дотримання правоохоронними органами положень Конституції України та законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність.

 


 


 

з повагою,

Голова

Національної асоціації адвокатів України,

Ради адвокатів України, Лідія Ізовітова

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1139

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1158

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1757

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1561

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1617

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2956

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3537

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3290

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл