Захист національних меншин та зв’язок між поколіннями адвокатури | НААУ

Головна цитата

Незважаючи на «європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України» до сьогодні постають питання чи порушуються взагалі права громадян через їхнє етнічне походження; чи порушуються права осіб однієї національності більше, ніж іншої; чи впливає на таке порушення стать, мова чи колір шкіри національних меншин? Звісно відповідь є у самому питанні.

Публікація

Захист національних меншин та зв’язок між поколіннями адвокатури

14:15 Чт 20.02.20 Автор : Дмитро Кирплюк 907 Переглядів Версія для друку

Життя метрів права та їх опит є безцінним прикладом для Української спільноти якою ціною напрацьовувалась практика Захисту Прав Людини, професійність та незалежність сучасної Адвокатури. Саме тому тяглість поколінь, поєднання опиту та сучасних демократичних принципів є вкрай важливим для розвитку Адвокатури.

З принципів Захисту Прав Людини, якими обґрунтовується наявність єдиної професії професійних та незалежних юристів, випливає, що саме Права Людини – є сенсом існування адвокатури.

Історія свідчить, що за радянських часів держава намагалася впливати на етнічну різноманітність населення, внаслідок чого у документах змінювалися імена та прізвища. Багато людей або позбулися національної свідомості, або постраждали через бажання зберегти свою культуру та традиції.

Національна ідентичність стала такою темою, що адвокати «старої школи» можуть сприймати як жарт, наприклад, питання формування негативного іміджу певних національних меншин або відсутність кримінального провадження у справі про продаж літератури, яка підтримує расову дискримінацію.

Саме тут виявляється зворотній зв’язок між поколіннями адвокатури, коли вже «молоді» вчать «старих» сучасному баченню Прав Людини під новим кутом зору, бо мають певний міжнародний досвід та розуміють різницю у реалізації прав різних категорій громадянин в різних країнах.

У Преамбулі до Конституції України визначено, що Український Народ – це громадяни України всіх національностей, які мають право на самовизначення, вираження своєї волі, захист прав і свобод людини, а також право на гідні умови життя.

Неможливо переоцінити важливість даної тези, але, з іншого боку, слід звернути увагу на відсутність конституційної заборони дискримінації, ксенофобії, расизму, антисемітизму, геноциду тощо.

Незважаючи на «європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України» до сьогодні постають питання чи порушуються взагалі права громадян через їхнє етнічне походження; чи порушуються права осіб однієї національності більше, ніж іншої; чи впливає на таке порушення стать, мова чи колір шкіри національних меншин? Звісно відповідь є у самому питанні.

Вказане є підставою для турботи осіб більше 100 (а за деякими даними – більше 160ти) національностей які постійно проживають та є громадянами України (за даними Вікіпедії https://uk.wikipedia.org).

На мою думку, адвокати мають приділяти увагу етнічному походженню своїх клієнтів та проводити відповідні обговорення в правничій спільноті, вчасно використовуючи законодавство, яке захищає права національних меншин: Конституція та Кодекси України, Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», «Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» тощо.

Вважаю, що Україна, яка колись пережила Голодомор, може зрозуміти біль свого народу та вдосконалити реалізацію прав національних менших за допомоги ініційованого на базі Національної асоціації адвокатів України міжетнічного діалогу із запрошенням представників органів влади, громадських організацій та дипломатичних представництв, а також при участі опитних та ініціативних адвокатів усіх поколінь.

Автор публікації: Дмитро Кирплюк

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл