Нові правила підвищення кваліфікації. Досвід регіонів | НААУ

Головна цитата

Нові правила підвищення кваліфікації адвокатів і досі викликають активне обговорення і критику адвокатського середовища. Проте, провівши за сприяння НААУ вже два заходи на Рівненщині з підвищення кваліфікації на досить широку аудиторію, можу сказати: плюсів у новій системі набагато більше ніж мінусів.

Публікація

Нові правила підвищення кваліфікації. Досвід регіонів

13:38 Пн 05.08.19 Автор : Сергій Удовиченко 1627 Переглядів Версія для друку

Нові правила підвищення кваліфікації адвокатів і досі викликають активне обговорення і критику адвокатського середовища. Проте, провівши за сприяння НААУ вже два заходи на Рівненщині з підвищення кваліфікації на досить широку аудиторію, можу сказати: плюсів у новій системі набагато більше ніж мінусів.

Своїми висновками, як голова Ради адвокатів Рівненської області та безпосередній організатор семінарів, хочу поділитися з колегами.

Перший захід із підвищення кваліфікації за новою моделлю ми провели 4 липня у Рівному. Участь у тренінгу тоді взяли понад 150 адвокатів. А вже 20 липня на другий семінар з підвищення кваліфікації до обласного центру з’їхалися понад 400 адвокатів зі всіх куточків України.
Свою участь на заходах, як і передбачає новий Порядок підвищення кваліфікації, адвокати підтверджували онлайн і, отримавши QR-код, миттєво проходили реєстрацію безпосередньо на семінарі. Так, були і ті, хто не одразу зміг зареєструватися в системі. Але складнощі у них були пов’язані із некоректним введенням даних електронної пошти або старої її адреси. Такі випадки були поодинокі.
Від себе можу виділити низку переваг нового Порядку підвищення кваліфікації адвокатів:
1.Зареєструватися на семінар відтепер можна не виходячи з офісу чи будинку, що економить купу часу.
2.Заресєтруватися на семінар можна зі всіх куточків України, що дуже зручно, коли ти перебуваєш у відрядженнях.
3.Тепер не потрібно, як це було передбачено старим Порядком, раз на рік збирати всі сертифікати, заповнювати картку і йти з нею до Ради адвокатів – відтепер все заповнюється он-лайн.
4.Можна не хвилюватися і про втрату картки, яку досить важко було відновити – всі дані про те, на якому заході був, скільки годин відвідав і скільки балів заробив зберігаються в особистому кабінеті ЄРАУ.
5.Спрощується робота і регіональних Рад адвокатів – тепер не потрібно в кінці року збирати всі картки, перевіряти їх та зберігати, що економить і час, і місце.

Звичайно, як і в будь-якій системі, є складнощі. Стикнулися з ними і ми та знайшли рішення. Їх я виділив в окремі пункти:
1.Не вистачає на місцях конференц-залів для великої кількості учасників. Це пов’язано з тим, що раніше було по 100-200 адвокатів на область, а зараз тільки на Рівненщині понад тисяча спеціалістів. Залів для такої кількості людей немає. Тому ми проводимо по кілька семінарів на одну тему, щоб всі адвокати могли взяти в них участь, а також практикуємо виїзні лекторії раз на квартал в районах області.
2.Були черги на он-лайн реєстрацію, на зчитування QR-коду. І цю проблему ми вирішили – на другий семінар додали більшу кількість стюардів, які швидше впорались із поставленим завданням.
3.Чимало нарікань було на систему отримання балів. Якщо раніше адвокату необхідно було всього 10 балів для підвищення кваліфікації, то зараз 16 балів – молодим спеціалістам, 10 балів – адвокатам зі стажем. Вважаю, що це більше плюс, ніж мінус, адже викликано це тільки тим, що НААУ хоче, аби професійний рівень молодих адвокатів був високий.

На останок хочу сказати, що свої принципи – прозорість, чіткість і зрозумілість новий Порядок підвищення кваліфікації адвокатів повністю виправдав, а всі недоліки можна усунути – було б бажання.

Автор публікації: Сергій Удовиченко

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл