Валентин Гвоздій: «Непродумана реформа призведе до деградації фахового рівня адвокатів» | НААУ

Головна цитата

Як відомо, Національна асоціація адвокатів України (НААУ) своїм рішенням від 30 березня затвердила Концепцію реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту для отримання права на зайняття адвокатською діяльністю. Зокрема, визначено, що з 1 вересня 2018 року складення кваліфікаційного іспиту відбуватиметься за новою процедурою. Зміни передбачені як в порядку подання документів для складення кваліфікаційного іспиту, так і у власне процедурі адвокатського іспиту. Разом з тим, як саме будуть прийматись нові іспити у адвокатів, ще остаточно не відомо, бо існує загроза внесення непродуманих, а то й просто шкідливих змін до профільного законодавства.

Публікація

Валентин Гвоздій: «Непродумана реформа призведе до деградації фахового рівня адвокатів»

11:25 Чт 24.05.18 Автор : Валентин Гвоздій 5582 Переглядів Версія для друку

Як відомо, Національна асоціація адвокатів України (НААУ) своїм рішенням від 30 березня затвердила Концепцію реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту для отримання права на зайняття адвокатською діяльністю. Зокрема, визначено, що з 1 вересня 2018 року складення кваліфікаційного іспиту відбуватиметься за новою процедурою. Зміни передбачені як в порядку подання документів для складення кваліфікаційного іспиту, так і у власне процедурі адвокатського іспиту. Разом з тим, як саме будуть прийматись нові іспити у адвокатів, ще остаточно не відомо, бо існує загроза внесення непродуманих, а то й просто шкідливих змін до профільного законодавства. Про все це – у розмові з адвокатом Валентином Гвоздієм, заступником Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України.

- Валентине Анатолійовичу, ви особисто притримуєтесь думки, що проект закону “Про зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, підготовлений Радою з питань судової реформи, ускладнює доступ до професії адвоката?

- НААУ неодноразово висловлювала свою дуже критичну позицію стосовно законопроекту, який ускладнить життя адвокатурі в цілому, в тому числі і внаслідок непродуманих змін до порядку доступу в професію. У тому варіанті змін до профільного закону, який був винесений на останню дискусію в рамках Ради судової реформи, складання іспитів може бути взагалі заблокованим. Пропонується залучити до іспитів одразу три органи — кваліфікаційно-дисциплінарні комісії регіонів, ради адвокатів регіонів та ВКДКА. На іспитах мають бути присутніми три члени Вищої ревізійної комісії, для чого вони, за задумом авторів законопроекту, мають виїжджати у регіони. Якщо порахувати, то з 30 членів ВКДКА можна сформувати десять таких трійок. За такою формулою на практиці буде неможливо організувати стабільний графік прийняття іспитів у всіх регіонах країни, який задовольняє попит. Зараз черги бажаючих складають по декілька сотень на область, а в разі таких нових вимог черги припинять рухатися взагалі. 

Об’єктивно перешкодою стане і норма закону, за якою шлях до адвокатури лежить виключно через інститут помічника адвоката. Адже помічник - це оплачувана робота, і в адвокатів немає можливості і потреби утримувати велику кількість помічників. Якщо аналізувати далі, то в цій ідеї з помічниками можна побачити корупційну складову. Чи потрібна реформа адвокатури, яка відкриває нові корупційні вікна, питання риторичне. 

Перехідні положення, натомість, спрощують доступ до професії у такий спосіб, який призведе до деградації фахового рівня адвокатів. Тому що до адвокатури просто за результатами екзаменів пропонується приймати всіх юристів, без практичного досвіду виступу в суді тощо. На додаток, якщо приймати, що такий простий варіант діятиме до 2021 року, то це дискримінація стосовно тих, хто здобуде освіту і юридичний стаж після цієї дати.

- Екзамени для адвоката – які новації обстоює НААУ?

- 30 березня Рада адвокатів України затвердила Концепцію реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту. Це дуже важливе рішення, яке показує, що ми готові до системних змін без перегляду положень профільного закону і самі є ініціаторами реформаторських процесів в адвокатурі. Концепція достатньо революційна і передбачає онлайн-реєстрацію, онлайн-оплату, самостійний вибір дати іспиту та регіону. 

Власне процедура кваліфікаційного іспиту передбачатиме тестування на виявлення теоретичних знань у галузі права, історії адвокатури та адвокатської етики та практичні завдання із вирішенням юридичних задач, складення процесуальних та інших документів, необхідних адвокату в повсякденній роботі. Тест у галузі права включатиме 100 запитань, об'єднаних у 10 тематичних блоків. На його виконання відводитиметься 2 год 20 хв.

Результати іспиту зберігатимуться у КДКА, ВКДКА та будуть доступні на сайті НААУ. У разі отримання 94% правильних відповідей за тести, аплікант допускатиметься до другого етапу іспиту. Практичні завдання включатимуть три блоки: кримінальне право та процес, цивільне/господарське/адміністративне право та процес, робота з клієнтом (складання договору про надання правової допомоги, правильність заповнення ордеру, консультації тощо).

Під час виконання практичного завдання дозволятимуть користуватися програмним забезпеченням Ліга:Закон без шаблонів документів (або rada.gov.ua) та Єдиним реєстром судових рішень. Тривалість практичної частини - чотири з половиною години, із розрахунку 1,5 години на кожен блок. Під час перевірки практичних завдань оцінюватимуть форму та зміст, юридичне обгрунтування, практику ЄСПЛ та охайність.

- Виходячи з Концепції, для складання іспитів мають бути відведені спеціально обладнані приміщення з відеоспостереженням та комп’ютерами – за чий рахунок?

- Саме так. Ми пропонуємо зробити процес повністю автоматичним і комп'ютеризованим. Для змістовного наповнення мають бути залучені тестологи, а власне запуск системи передбачатиме розробку програмного забезпечення, обладнання приміщень у КДКА необхідною технікою. Це витратний процес. Я думаю, він буде профінансований коштами адвокатури самостійно, але ми б також вітали і наміри міжнародних партнерів надати нам технічну допомогу. 

- Чи можна мінімізувати корупційні ризики лише за рахунок автоматизації процесу? 

- Корупційні ризики завжди виникають там, де прийняття рішень знаходиться під впливом людського фактору. Звичайно, автоматизація всіх етапів складання іспитів — від подання документів до отримання оцінок — фактично виключає цей людський фактор. Переконаний, це найбільш системне вирішення проблеми, яке до цього часу пропонувалося. 

- Усі варіанти запитань із відповідями будуть викладені на сайті НААУ для підготовки абітурієнтів. Коли?

- Коли система буде впроваджена, тести будуть доступні на сайті НААУ. Наразі сформована робоча група, яка займатиметься імплементацією положень концепції. Рішенням РАУ визначено перший дедлайн до 1 вересня цього року.

- Як бути з ситуацією, коли іспити приймали дві Ради адвокатів Києва? Чи всі отримали статус адвоката? 

- Ситуація, коли іспити в місті Києві приймала нелегітимна КДКА, вирішена ще у 2016 році. Рада адвокатів України у пакеті антикризових рішень, які стосувалися виправлення ситуації з адвокатським самоврядуванням у столиці, визнала відсутність у місті Києві кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, створеної відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також те, що її функції в незаконний спосіб перебрала на себе і здійснювала організація, створена на підставі іншого законодавства, яка неправомірно організовувала та проводила кваліфікаційні іспити, приймала рішення щодо видачі свідоцтв про складення кваліфікаційних іспитів. Іншим рішенням РАУ було дозволено особам, які мають право складати кваліфікаційний іспит у місті Києві, складати його у будь якому іншому регіоні України до формування легітимної КДКА. З листопада 2016 року така КДКА створена і жодних альтернатив скласти іспити в столиці, ніж по вул. Борисоглібській, немає. У осіб, які склали іспит у нелегітимному органі - КМКДКА, є можливість повторно пройти цю процедуру у законно обраній кваліфікаційно-дисциплінарній комісії м. Києва. 

- Чи можуть проводити заходи з підвищення кваліфікації особи, не причетні до органів адвокатського самоврядування?

- При НААУ діє Експертна рада з питань акредитації та сертифікації щодо підвищення кваліфікації адвокатів. Експертна рада сертифікує осіб, які допускаються до проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів в якості доповідачів, лекторів, тренерів або експертів. Це відкрита інформація, і порядок проходження цих процедур відомий. Звичайно, він передбачає, що спікерами заходів з підвищення кваліфікації адвокатів можуть бути не лише адвокати, а досвідчені правники, експерти, судді тощо. 

- Які проекти для молодих адвокатів готова підтримати НААУ? 

- НААУ уважно ставиться до потреб молодих адвокатів у професійному зростанні, розвитку кар'єри, розширенні професійних контактів, набутті досвіду, до амбіцій молоді брати участь у адвокатському самоврядуванні. Це робиться як через окремі рішення РАУ, проекти на зразок Вищої школи адвокатури, інші проекти, які будуть анонсовані офіційно ближчим часом. Міжнародна діяльність НААУ також враховує націленість молодих фахівців на інтеграцію до європейської адвокатської спільноти. 18 травня у Празі я мав зустріч з президентом Міжнародної асоціації молодих юристів. Ми обговорювали можливості вступу НААУ до цієї організації. Це також посилить нашу молодіжну політику і коло наших інституційних партнерів. 

- Чи підтримують в РАУ створення в регіонах Шкіл адвокатської майстерності? 

- НААУ підтримує будь-які проекти, направлені на підвищення професійного рівня адвокатів. З огляду на те, наскільки динамічно змінюється законодавство, попит на постійне навчання навряд чи перевищить пропозицію у найближчий час. 

Розмовляв Сергій Козлов

Інтерв’ю Валентина Гвоздія опубліковано на сайті інформаційного агентства "ЗРАДА"

Автор публікації: Валентин Гвоздій

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл