У НААУ обговорили проблемні питання захисту внутрішньо переміщених осіб | НААУ

У НААУ обговорили проблемні питання захисту внутрішньо переміщених осіб

Різне
18:16 Чт 18.08.22 1600 Переглядів
Версія для друку

17 серпня у НААУ за ініціативи комітетів з трудового права, з питань захисту прав осіб з інвалідністю, молодіжного комітету НААУ - UNBA NextGen та у співпраці з ВША НААУ відбувся круглий стіл на тему “Захист прав внутрішньо переміщених осіб”.

Захід було присвячено обговоренню трудових, соціальних і житлових проблем, з якими доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особам в Україні сьогодні.

Під час заходу було розкрито питання щодо гарантій ВПО (працевлаштування за сумісництвом, відпустка без збереження заробітної плати тощо), які звільнилися з роботи та не мають документів, що підтверджують факт звільнення. 

У частині соціальних прав ВПО було зроблено акцент на роз’ясненнях державних органів та практиці надання соціальних гарантій з боку держави.

Зокрема, Голова Комітету з трудового права Вікторія Поліщук розповіла про трудові та соціальні права вагітних ВПО: особливості працевлаштування вагітних жінок, порядок переведення на легшу роботу, дистанційну форму зайнятості або надомну роботу тощо.

Член Ради Комітету з трудового права Ярослав Мельник свій виступ присвятив соціальним правам ВПО, їх деференціації при переміщенні та особливостям процедури реалізації в умовах переміщення.

Членкиня Ради Комітету з трудового права Алла Андрушко розповіла про гарантії ВПО при звільненні за власним бажанням без документів, що підтверджують факт звільнення, працевлаштування за сумісництвом, відпустки без збереження заробітної плати та ін. трудові гарантії ВПО.

Заступниця Голови молодіжного комітету НААУ - UNBA NextGen Жанна Грушко у своїй доповіді зазначила основні проблеми відшкодування збитків зруйнованого і пошкодженого майна, а саме: відсутність механізму визначення розміру таких збитків, єдності доказової бази пошкодження чи руйнування нерухомого майна, порядку фіксування відповідних фактів. За її словами, основними рекомендаціями, що допоможуть забезпечити права власників пошкодженого або зруйнованого житла, є подання інформаційних повідомлень про такі випадки усіма співвласниками цього житла.

Також участь в обговоренні взяли: заступник Голови Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю Богдан Чиж, заступниця Голови Комітету з сімейного права НААУ Лариса Гретченко, членкиня Ради Комітету з трудового права Ганна Лисенко, член Ради Комітету з трудового права Дмитро Навроцький, заступниця начальника управління страхових виплат і матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Анна Харченко та начальниця управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка.

За результатами обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що, незважаючи на позитивні кроки з боку центральної влади, ситуація з ВПО в Україні залишається досить складною. Адже влада має повною мірою забезпечити дотримання всіх прав і свобод громадян, які були вимушені покинути свої домівки через повномасштабне вторгнення РФ на територію України.

Ознайомитися з презентаціями доповідачів можна за посиланням: http://surl.li/csosi.

Текст і фото надані командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 576

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2199

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6892

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6547

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7602

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6939

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6547

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7930

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл