Прийнято у першому читанні Законопроект №2166, що усуває для адвокатів подвійне ЄСВ | НААУ

Прийнято у першому читанні Законопроект №2166, що усуває для адвокатів подвійне ЄСВ

Законодавство
19:13 Вт 04.02.20 9295 Переглядів
Версія для друку

04 лютого 2020 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №2166 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників). Відповідний документ підтримали 366 народних депутатів.

Запропоновані зміни регулюють питання нарахування та сплати ЄСВ особами, які займаються подвійною діяльністю – як фізичні особи-підприємці та особи, які проводять незалежну професійну діяльність. А це наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, а також медична, юридична практика, в тому числі, адвокатська, нотаріальна діяльність.

Такі особи звільняються від сплати єдиного соціального внеску, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність.

Як зазначив заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Юрій Григоренко, запропоновані зміни адвокати чекали вже давно і не раз закликали владу почути думку правників. І наразі парламент зробив перший крок, аби усунути проблему сплати подвійного ЄСВ, що позитивно сприймає адвокатська спільнота.

«Наразі багато адвокатів мають статус ФОП і паралельно здійснюють незалежну професійну діяльність. З точки зору Податкового кодексу – це різні речі. І тому ті, хто поєднують одну і другу діяльність – зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок двічі. Тобто, як ФОП адвокати мають право знаходитися на єдиному податку і сплачувати 5% від свого обороту, при цьому, як особи, які стоять на обліку, що ведуть незалежну професійну діяльність, повинні платити податки у повному обсязі за загальною системою. І законопроект №2166 усуває це так зване подвійне ЄСВ, що для нас адвокатів – дуже позитивно», - наголосив Юрій Григоренко.

Водночас, новий закон не регулює, який з видів ЄСВ буде платити адвокат, зауважив заступник Голови Комітету.

  «Адвокат сам має вирішити, який із видів ЄСВ він сплачуватиме. Якщо він працює виключно як адвокат, то стає на облік в Податковій як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність. Якщо ж він хоче бути ФОП, то йде до Держреєстратора, реєструється і з’являється в реєстрі фізичних та юридичних осіб-підприємців, після цього обирає систему оподаткування. Але у будь-якому випадку, прогресивним є те, що можновладці нарешті почули адвокатів і планують вирішити цю проблему з подвійним ЄСВ», - вважає Юрій Григоренко.

Наразі законопроект відправлений до профільного комітету ВР та готується для голосування у другому читанні.

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 103

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 467

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1746

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1859

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2076

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3122

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7992

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл