Профільне законодавство попри відповідність стандартам Ради Європи не надає адвокатам реального захисту професійних прав | НААУ

Профільне законодавство попри відповідність стандартам Ради Європи не надає адвокатам реального захисту професійних прав

Законодавство
16:57 Пт 31.01.20 2113 Переглядів
Версія для друку

Вітчизняне законодавство про адвокатуру потребує змін, які б посилили процесуальні гарантії адвокатської діяльності та стали основою реального механізму захисту прав адвокатів. При цьому, як положення профільного закону, так і процесуальних кодексів у цілому відповідають стандартам Ради Європи.

Про це йшлося під час круглого столу «Гарантії адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи», організованого офісом Ради Європи в Україні.

В ході заходу було проаналізовано Проект звіту, підготовлений міжнародним експертом, екс-Генеральним Секретарем Ради адвокатських асоціацій і правових товариств Європи (ССВЕ) Джонатаном Голдсмітом. Зокрема, було обговорено такі аспекти звіту, як адвокатська таємниця, ототожнення адвоката з клієнтом, вільний вибір захисника за договором та в системі БПД. Окремим блоком європейський експерт запропонував обговорити проблему безкарності за вчинені порушення професійних прав адвокатів в Україні.

Як зазначив Джонатан Голдсміт, підготовлений ним звіт ґрунтується на двох окремих джерелах:

  • аналізі чинного законодавства щодо процесуальних гарантій для адвокатів в Україні з урахуванням стандартів, рекомендацій та найкращих практик Ради Європи;
  • зустрічах, що відбулись у грудні в Києві з представниками Національної асоціації адвокатів України, Асоціації правників України та Асоціації адвокатів України, на яких основною темою стало те, що, незалежно від сильних сторін законів та кодексів України, органи влади часто безкарно нехтували ними.

Коментуючи загальну проблематику законодавства про адвокатуру, заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Колесников наголосив, що за 5 років в Україні сталося понад 2500 злочинів проти адвокатів. І значна частина з них вчинена правоохоронцями.

«9 убивств, 6 замахів на убивство, 144 випадки кримінального переслідування, 41 – застосування фізичного насилля, 983 обшуків, 16 випадків проведення негласних слідчих, 1378 втручання і перешкоджання законній діяльності адвокатів. Насправді, цих випадків набагато більше, ніж зафіксовано. Тому треба казати не тільки про посилення прав і гарантій адвокатської діяльності, але й про серйозну відповідальність безпосередньо представників правоохоронних органів, які вчиняють незаконні дії щодо адвокатів», - вважає Ігор Колесников.

На думку голови Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області Віталія Наума, ситуація не зміниться, поки у суспільстві пануватимуть негативні стереотипи і ототожнення адвокатів із злочинами їхніх клієнтів.

«За інформацією нашого звіту про порушення прав адвокатів, який ми подали за 2019 рік, 58% винесених ухвал, за якими було проведено обшуки адвокатів, навіть не містили роз’яснень гарантій у відповідності до статті 23 закону «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», 20% обшуків взагалі відбувались без ухвал, а в 20% ухвал було формальне згадування про те, що у адвокатів є гарантії. На практиці цим нехтувалось, тому що в цих ухвалах вказувались інші записи, які можуть мати значення для справи. Тобто, фінальним виконавцем були детективи чи слідчі, які самі виносили все, що їм потрібно. І тенденція у 2020 році свідчить про зростання подібних випадків», - наголосив Віталій Наум.

Наразі Комісія з питань правової реформи при Президенті України  готує концепцію удосконалення законодавства щодо гарантій адвокатської діяльності, сказав Голова Комітету з питань безоплатної правової допомоги Олександр Дроздов.

«Я, як член Комісії з питань реформування правової системи при Президентові Україні, погоджуюсь із думками, що тут були озвучені. Наразі ми готуємо проект концепції з удосконалення законодавства з питань регулювання судоустрою, судочинства та суміжних інститутів. Що стосується розділу адвокатури, то прописано розширення засад незалежності адвокатури у взаєминах з органами державної влади та посилення гарантій адвокатської діяльності в різних сферах. І це було погоджено членами Комісії», - розповів Олександр Дроздов.

Звіт Ради Європи наразі буде допрацьовано з урахуванням думок учасників круглого столу.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1160

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1178

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1779

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1581

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1639

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2979

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3555

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3309

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл