Член Комітету з міжнародного права Максим Тимочко бере участь у 18-й Асамблеї держав-учасниць Римського статуту | НААУ

Член Комітету з міжнародного права Максим Тимочко бере участь у 18-й Асамблеї держав-учасниць Римського статуту

Різне
12:33 Пн 09.12.19 892 Переглядів
Версія для друку

Адвокат Комітету НААУ з міжнародного права Максим Тимочко бере участь у 18 Асамблеї держав-учасниць Римського статуту в складі Коаліції за Міжнародний кримінальний суд. Коаліція є одним з найбільших у світі об’єднанням неурядових організацій, метою якого є залучення якомога більшої кількості держав до ратифікації Римського статуту.

На Асамблеї також присутні й інші українські колеги-юристи з правозахисних організацій, зокрема представники Регіонального центру прав людини – адвокат Сергій Заєць та юрист-міжнародник Віталій Набухотний. 3 грудня, на пленарному засіданні Асамблеї, Віталій представив позицію українських НГО, в якій закликав учасників Асамблеї підтримувати Україну в боротьбі з безкарністю, яка породжена збройним конфліктом з Російською Федерацією. З повним текстом заяви можна ознайомитись за посиланням:

На жаль, це чергова Асамблея держав-учасниць, де Україна офіційно не представлена: за п’ять років війни ми не спромоглися ратифікувати Римський статут, хоча і визнали юрисдикцію Міжнародного кримінального суду ad hoc.  Відтак, Міжнародний кримінальний суд вже має юрисдикцію над територією України на підставі направлених її урядом заяв в 2014 та 2015 роках, проте цього недостатньо для того, щоб  користуватися правами держави-учасниці Статуту.

Зі свого боку ми переконані, що адвокатська спільнота має підтримати ідею ратифікації та бути готовою до нових викликів, які постали перед нею у зв’язку зі збройним конфліктом, зокрема, бути здатною здійснювати правовий захист жертв воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених на сході України та в Криму. Саме тому важливо, аби наші адвокати були залучені в процес комунікації з Офісом прокурора та іншими органами Суду.

Сьогодні Прокурор МКС Фату Бенсуда представила Звіт щодо попередньої оцінки ситуацій (Report on Preliminary Examination Activities), в якому висвітлені результати роботи Офісу прокурора за 2019 рік. У багатьох аспектах звіт повторює висновки, зроблені Офісом ще в 2016-2018 роках. Звіт Офісу прокурора можна прочитати за цим посиланням: https://www.icc-cpi.int/itemsDocuments/191205-rep-otp-PE.pdf?fbclid=IwAR23EMNsn3LxFAWhGU0fP1pAdhc_PzH-Ch_4raYjPr17WIK1yMW7h653gGY

Однак, особливої уваги у новому звіті заслуговує те, що ситуація в Україні перебуває на фінальній стадії оцінки - стадії комплементарності. Це означає, що Офіс прокурора досліджує питання того, чи спроможна правоохоронна і судова система України переслідувати осіб, винних у вчинені воєнних злочинів, і чи існують підстави для того, щоби міжнародне правосуддя втрутилось та прийшло на зміну їй. Пані Фату Бенсуда запевнила українську делегацію, що аналіз комплементарності буде завершено наступного року. Відтак, цілком ймовірно, що вже в 2020 році ми дізнаємося, чи перейде ситуація в Україні на стадію розслідування.

Хорошою новиною для українських адвокатів є те, що в січні-лютому 2020 року планується семінар для адвокатів щодо Міжнародного кримінального суду та міжнародного гуманітарного права, де будуть залучені безпосередньо працівники МКС.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 514

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 948

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2228

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3849

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4066

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4017

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл