НААУ звернулася до ГПУ з приводу переслідування групи адвокатів у рамках сфабрикованого резонансного провадження | НААУ

НААУ звернулася до ГПУ з приводу переслідування групи адвокатів у рамках сфабрикованого резонансного провадження

Гарантії діяльності
21:06 Ср 16.10.19 4813 Переглядів
Версія для друку

Звернення Національної асоціації адвокатів України

НААУ звернулася до Генерального прокурора України з приводу того, що група адвокатів може бути притягнута до кримінальної відповідальності внаслідок сфабрикованих обвинувачень та політично вмотивованих кримінальних проваджень стосовно адвоката - одного з колишніх міністрів юстиції.

Адвокати Таїсія Білоцька, Юрій Іващенко, Вікторія Коваль та Андрій Бондарь повідомили про отримання ними інформації щодо зміни раніше повідомленої підозри у справі про державні закупівлі Міністерства юстиції України в рамках Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Такі ж відомості отримано зі ЗМІ та від адвоката Ю. Іващенка – захисника адвоката О. Лукаш.

При цьому вони акцентують увагу на своїй законній діяльності в межах Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, прийнятої у 2004 році.

Адвокати вказують, що різні суб’єкти, які здійснювали реалізацію  послуг на виконання Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» на підставі закупівель Міністерства юстиції України, у тому числі, комплексних порівняльно-правових досліджень відповідності законодавства України законодавству Європейського Союзу, діяли в межах правового поля.

Такі закупівлі проводились протягом декількох років, в тому числі, в межах дії Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами, та підготовки до укладення в подальшому Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Результати цих закупівель розміщені на офіційному сайті Міністерства юстиції України.

Незважаючи на зміну політичного вектору у 2013 році з боку тодішнього Президента та уряду, українські адвокати, як фактичні виконавці, докладали всіх зусиль для дотримання Україною своїх зобов’язань перед європейськими партнерами з метою забезпечення законодавчого плацдарму для укладання Угоди про Асоціацію та реалізації наміченого раніше європейського та євроатлантичного курсу.

«Проте, навіть вже після перемоги Революції Гідності та очевидного курсу на євроінтеграційні процеси, слідчими Генеральної прокуратури України були відкриті кримінальні провадження щодо виконавців цих державних закупівель. У переважній більшості, в них фігурували адвокати, які вказують, що незважаючи на очевидні та реальні  результати досліджень, представники органів досудового слідства вочевидь абсурдно заперечували проведення реальних наукових досліджень, намагаючись стверджувати про підписання договорів лише з метою юридичних підстав для перерахування грошових коштів Міністерства юстиції України на рахунки суб’єктів виконання послуг», - ідеться у заяві НААУ.

Кримінальні провадження, як вказують  адвокати, були розпочаті з політичних мотивів для намагання підтвердити інформацію, яка була подана Генеральною прокуратурою України до Ради Європейського Союзу з вимогою застосувати до Лукаш О.,  обмежувальні заходи (санкції).  На момент початку кримінального провадження Лукаш О.Л. була адвокатом, а кримінальне переслідування  було розпочате виключно за її активну політичну і правозахисну діяльність.

Пізніше, у 2018 році Рада Європейського Союзу визнала, що санкції були застосовані безпідставно, а рішення були прийняті на підставі неправдивої інформації, яка подавалась Генеральною прокуратурою України.

Під тиском міжнародних інституцій, куди зверталися адвокати, кримінальні провадження були зупинені і жодних слідчих дій кілька років не здійснювалось.

Під час брифінгу 20.11.2017 року Генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що заступники Генпрокурора Юрій Столярчук і Анжела Стрижевська не погоджують повідомлення про зміну підозри екс-міністру юстиції Олені Лукаш через недостатність зібраних доказів.

Повторну аналогічну заяву Генеральний прокурор України Юрій Луценко зробив у березні 2018 року.

Впродовж всього часу кримінального провадження сторона захисту неодноразово ставила питання про порушення органом досудового розслідування розумних строків досудового розсовування, безпідставного затягування завершення кримінального провадження.

Через занепокоєння діями Генеральної прокуратури України було скликано екстрене засідання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ, де обговорювалась ситуація, що склалася.

Даними кримінальними провадженнями по суті ставиться під сумнів правомірність і доцільність цілого напрямку роботи з підготовки України до підписання Угоди про асоціацію впродовж 2005-2013 років, на чому акцентують увагу у своїх зверненнях адвокати.

Адвокати також зазначають, що до текстів повідомлень про підозру включались відомості, яких ніколи не існувало, вони не відповідають дійсності і були вигадані з метою створення штучних доказів винуватості. З цього приводу стосовно правоохоронців розпочаті кримінальні провадження.

"По суті, дискредитуються  євроінтеграційні  позиції України в очах міжнародної спільноти. Спроба «криміналізувати» євроінтеграційні дослідницькі і аналітичні проекти виглядає шокуючою на тлі конституційних норм про європейський вибір України та зміст партнерства Україна – ЄС. Зважаючи на ці та інші загрози для гарантованих державою прав адвокатів, з метою уникнення  необґрунтованого кримінального переслідування, просимо Вас  провести неупереджений розгляд даного звернення", - ідеться у зверненні НААУ.

 

Голова Національної асоціації адвокатів України

Л.П. Ізовітова

 

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 415

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 740

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2010

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2114

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2102

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3127

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7999

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл