Голова НААУ Лідія Ізовітова взяла участь у конференції «Юриспруденція ЄСПЛ у цифрову еру» | НААУ

Голова НААУ Лідія Ізовітова взяла участь у конференції «Юриспруденція ЄСПЛ у цифрову еру»

Різне
17:13 Пт 31.05.19 3216 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь у конференції «Юриспруденція ЄСПЛ у цифрову еру». Захід відбувся в Одеській юридичній академії за участю суддів Європейського суду з прав людини.

Програма конференції передбачала обговорення таких тем, як переосмислення сучасної правової методології в європейській юриспруденції (новели судової практики); цифрові технології, права людини і криза верховенства права; прецедентне право ЄСПЛ; Інтернет речей і штучний інтелект: новели сучасної практики; науковий висновок, висновок експерта у галузі права, судова експертиза; права людини і школа права майбутнього.

Лідія Ізовітова нагадала, що в ЄСПЧ Україна входить до трійки лідерів за кількістю скарг, які подані проти держави її громадянам.

«Це тривожний сигнал, який говорить про те, що після вичерпання всіх національних засобів захисту своїх прав українські громадяни не отримують ті рішення, які б відновлювали для них справедливість. Громадяни не відчувають реальних покращень судової реформи і роблять статистику у Страсбургу», - наголосила голова НААУ.  

На розгляді в Європейському суді з прав людини станом на кінець 2018 року перебувало понад 7 200 скарг, відповідачем у яких зазначена Україна.

Загальна кількість справ на розгляді суду лишилася незмінною у порівнянні з 2017 роком. Звертає увагу те, що скарги проти п'яти держав (Росії, Румунії, України, Туреччини, Італії) становлять майже 70% завантаженості Суду.

Українські скарги становлять 12,9% всієї завантаженості ЄСПЛ. Всього в реєстрі ЄСПЛ на 31 грудня 2018 року було зареєстровано близько 56350 скарг, свідчить статистика Суду. Проти України – 7 267.  За цим показником Україну випередили лише дві держави-члена РЄ, Росія та Румунія (11 745 та 8 503 скарги відповідно).

Варто зауважити, що за 2018 рік дещо зросла кількість скарг на порушення Україною Європейської конвенції з прав людини, внесених до реєстру Суду – рік тому їх було близько 7 100. Неважко порахувати: в 2018 році кожні два дні реєструвалася нова скарга проти України.

2017 року Україна взагалі була "антилідером" за цим показником і мала найбільше зареєстрованих скарг у ЄСПЛ. Тоді на розгляді Суду перебувало понад 18 тисяч скарг на нашу державу. Настільки серйозне зниження пов'язане із безпрецедентним рішенням "Бурмич та інші проти України", за яким ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тисяч скарг на Україну про системне невиконання рішень національних судів, передавши їх розгляд у Комітет міністрів

Понад половина скарг проти України, які перебувають в черзі на розгляд Європейського суду з прав людини, пов'язані з російською агресією в Криму та українсько-російським конфліктом на Донбасі.

У цьому контексті Голова НААУ нагадала про рішення ЄСПЛ від 4 грудня 2018 року, яким було позбавлено права на адвокатську практику в ЄСПЛ українського адвоката Наталію Целовальниченко. Рада адвокатів України отримала відповідь, що рішення має процедурний характер і не буде оприлюднюватися. Проте, воно було виконане негайно – виключно на підставі інформаційного повідомлення за підписом секретаря судової палати ЄСПЛ. «Важливо, щоб наші цілі і цінності, як інституту захисту та цілі європейського правосуддя збігалися. Такі цілі - безумовне дотримання прав людини і відновлення їх порушень на підставі законних судових рішень. Змагання сторін в цій боротьбі за права наших громадян, громадян європейських країн має відбуватися в рівних умовах», - наголосила Лідія Ізовітова.

У відповідь на ситуацію з позбавленням права на практику Рада адвокатів України приймала окреме рішення.

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 276

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1550

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1681

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1950

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3112

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7990

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7468

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл