Провальне лобіювання законопроекту 9055 викрило його як спробу отримати квоти адвокатури в ВККС та ВРП | НААУ

Провальне лобіювання законопроекту 9055 викрило його як спробу отримати квоти адвокатури в ВККС та ВРП

Законодавство
14:47 Сб 29.12.18 2444 Переглядів
Версія для друку

Проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 втрачає шанси на прийняття парламентом, та все більше віддаляється від характеристик реформаторського, проєвропейського документа.

Про це пише секретар Ради адвокатів України Павло Гречківський у блозі на LB.ua

«Статус невідкладної законодавчої ініціативи не допоміг прискореному прийняттю закону. Бліцкриг не вдався і через опір адвокатської спільноти, а він досить помітний, як би не старалися підмінити або протиставити всій адвокатурі окремі тандеми учасників юридичного ринку з громадськими організаціями та владою», - ідеться у тексті.

В останні пленарні дні року, що минає, парламент так і не дістався до розгляду нової редакції закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Проголосувати цей законопроект готувалися з кінця листопада, але цьому завадило спочатку розгляд його в Національному агентстві по запобіганню корупції, а згодом - відсутність необхідних 226 голосів і взагалі дисципліни в залі в останні робочі дні грудня.

«Це добре не тільки для противників законопроекту, але і для його прихильників, адже ситуація дозволяє їм уникнути небезпечного ярлика лобістів корупційного законопроекту», - вважає Павло Гречківський.

Натомість, за майже 4 місяці від реєстрації в парламенті, «після невдалих кулуарних домовленостей і розгромних депутатських  виступів (як наприклад, у Тетяни Чорновіл) законопроект втратив свою реформаторську європейську елегантність. Ця законодавча ініціатива - не про адаптацію європейських стандартів і практик, хоча в історію її створення вписані імена двох експертів Ради Європи».

«Нова редакція закону про адвокатуру - грубий інструмент примітивної політичної або кар'єрної боротьби за керівні посади в адвокатському самоврядуванні, за право приймати тисячі юристів в адвокатуру і право визначати без з'їзду адвокатів, кому віддати квоти в ВККС і Вищу раду правосуддя. Найактивніші прихильники законопроекту - це шорт лист нових начальників регіональних палат адвокатури, рад адвокатів України та регіонів, Вищої кваліфікаційної та Вищої дисциплінарної комісій адвокатури та інших органів. Чим ближче з'їзд адвокатури з обрання представників до вищих органів судової влади, тим очевидніше стає справжній сценарій майбутніх змін, передбачений законопроектом 9055. Деякі чиновники, щоб вдало «піти», вирішили поставити під контроль адвокатуру, обратися до ВРП і навіть очолити цей орган. Адже адвокатська квота - це константа, вона не залежить від результатів виборів, чого не скажеш про мінливі ​​долі представників у ВРП від парламенту і призначених президентом. Продавлюють цей «реформаторський» сценарій не завжди чесними методами. Обшуки в раді адвокатів однієї західної області, вручення підозр декільком адвокатам, які працюють у самоврядуванні, - це не випадковість і не заслуга правоохоронців, а організовані замовні провокації для очорнення діючої системи адвокатури», - пише Павло Гречківський.

Секретар РАУ закликає прихильників законопроекту зачекати до проведення з’їзду адвокатів України.

Популярні новини

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 205

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1562

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3239

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3457

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3729

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4652

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6126

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6099

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл