Законопроект 9055 не зробить судові процеси більш швидкими і якісними – нардепи | НААУ

Законопроект 9055 не зробить судові процеси більш швидкими і якісними – нардепи

Законодавство
13:07 Чт 20.12.18 2425 Переглядів
Версія для друку

Народні депутати від різних фракцій критикують проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 та закликають колег не підтримувати його.

Про це в ефірі телеканалу «Рада» висловилися Юрій Мірошниченко, Леонід Ємець та Денис Силантьєв.

«В цей день адвокатури ми маємо констатувати, що є величезна небезпека перед адвокатурою і роллю адвоката в цілому. Тому я сподіваюся, що колеги цю аргументацію зважать і приймуть єдино можливе рішення. Це питання має бути вирішено так, щоб прийняти закон про адвокатуру, який не містить жодних інструментів позбавлення адвоката можливостей захищати громадянина України», - сказав Леонід Ємець. Насамперед серед небезпек законопроекту він назвав можливість притягнути адвоката до відповідальності за зловживанням процесуальними правами, а також порушення права особи на вільний вибір захисника.

«Адвокатам закидають, що вони користуються недоліками законодавства, але замість того щоб виправляти це недоліки законодавства, Кримінального кодексу, вирішили дати право судді керувати адвокатом і тицяти йому, як захищати чи не захищати людину. Це робота адвоката - знаходити ці лазівки і ними користуватися, а робота законодавця – міняти закони так, щоб вони працювали, закривати «дірки» в законодавстві, щоб воно не мало подвійних тлумачень», - констатував Леонід Ємець.

Юрій Мірошниченко наголосив на тому, що запропонований закон не зробить судові процеси ані більш швидкими, ані більш якісними. «Що для нас є цінним – швидкість судового процесу чи якість? Захист прав і свободи людини чи закриття судової справи? Завдання судочинства в тому, щоб з’ясувати істину, а не пройти швидко всі стадії процесу. Якщо ми послабимо такий потужний інститут,  яким у всьому світі є адвокатура, ми втратимо і швидкість, і якість. Якщо є благі наміри прискорити процес, це має вирішуватися не в такий спосіб», - сказав Юрій Мірошниченко.

Він наголосив на тому, що адвокати і за чинним законом поставлені у дискримінаційні умови у протистоянні з правоохоронними органами. «За прокурором – ціла система державного слідства, тисячі людей, можливості, примус. З іншого доку – один адвокат, який отримав право здобувати докази, але інструментарію не отримав. В цих умовах звинувачувати адвоката, що він використовує передбачені законом можливості захисту клієнта, з боку нас, парламентарів, не чесно», - сказав Юрій Мірошниченко. Він заявив, що фракція Опозиційного блоку не підтримує законопроект 9055. «Сьогодні прийшов час захисти адвокатів, бо завтра не буде кому нас захистити від свавілля несумлінних представників правової системи», - сказав нардеп.

Народний депутат Денис Силантьєв наголосив на тому, що законопроект розроблений не професійно і не був погоджений з адвокатською спільнотою. «Ми бачимо результати, коли до ініціативи залучається лише окреме коло людей, які не вивчили  проблему досконало. Тому ми постійно спішимо, бо немає часу зробити щось добре, а потім маємо час, щоб це переробляти», - сказав депутат Радикальної партії.

Повне відео програми "PROПарламент" на телеканалі "Рада" від 19 грудня можна переглянути тут

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1210

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1723

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1591

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2828

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4197

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4216

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5866

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4769

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл