У Білорусі відбулася міжнародна конференція для обміну досвідом реформування адвокатур СНД | НААУ

У Білорусі відбулася міжнародна конференція для обміну досвідом реформування адвокатур СНД

Різне
11:41 Вт 06.11.18 1482 Переглядів
Версія для друку

2 листопада у Мінську відбулася міжнародна конференція «Адвокатура і держава: шляхи взаємодії», в ході якої адвокати обговорили актуальні питання організації і діяльності адвокатури Білорусі, України, Латвії, Росії, Молдови, Азербайджану, Грузії, Киргизстану. До складу української делегації увійшли голова ВКДКА Олександр Дроздов, адвокати Нана Бакаянова, член РАУ Ольга Головченко та Олена Джабурія.

Взаємодія адвокатів з різних країн є необхідною умовою для розвитку адвокатури, адже обмін досвідом сприяє вирішенню проблемних питань та удосконаленню законодавства у кожній країні.

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України Олександр Дроздов окреслив актуальні питання розвитку адвокатури України, розповів про зміст змін до Конституції України та їх значення у правозастосовній практиці, зазначив окремі проблеми української адвокатури, зокрема, про «гонорар успіху», необґрунтовані відповіді на адвокатські запити, вказав на значення застосування практики Європейського Суду з прав людини в адвокатській діяльності.

Член Ради адвокатів Одеської області Олена Джабурія окреслила завдання та напрями реформування адвокатури в Україні. Як вбачається з 3 законопроектів, внесених у 2018 році до Верховної Ради України, існують різні погляди на подальший розвиток адвокатури України. Олена Джабурія представила стислий аналіз законопроектів, зазначила найбільш дискусійні питання, які обговорюються в адвокатській спільноті. Важливим є не допустити запровадження адвокатів-державних службовців, адвокатів органів місцевого самоврядування, адвокатів-членів господарських товариств та працюючих на підприємствах за трудовими договорами. Позитивним є розширення професійних прав адвокатів за законопроектами, проте у частині гарантій адвокатської діяльності доцільно більш точно сформулювати окремі положення, зміст яких український адвокат доповіла учасникам конференції.

Секретар дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної палати Одеської області Нана Бакаянова розповіла про основні етапи розвитку адвокатури в Україні, починаючи з першого успіху української адвокатури - прийняття Закону 1992 р. до результатів діяльності Національної асоціації адвокатів України станом на поточний рік.

Адвокат окреслила, як у відповідності до чинного закону втілено принцип самоврядності  адвокатури України, її незалежності від держави, органів місцевого самоврядування, визначила роль адвокатури у формуванні Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Взаємодія адвокатів з Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги, регіональними та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги потребує удосконалення шляхом у передачі частини повноважень від державних органів до Національної асоціації адвокатів України. Адже сьогодні механізм оцінки дій адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу передбачає, що працівники центрів мають право здійснювати моніторинг  дій адвокатів, перевіряти адвокатські досьє, інтерв'ювати клієнтів адвокатів, що не відповідає основоположним принципам діяльності адвокатури. Разом з тим, Національною асоціацією адвокатів України підписано Меморандуми про співпрацю з Координаційним центром (2013 р.), про взаєморозуміння з Координаційним центром з надання правової допомоги, Українським фондом правової допомоги, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківською правозахисною групою щодо посилення експертного потенціалу в сфері доступу уразливих категорій населення до правосуддя в кримінальному  провадженні. Така співпраця передбачає спільний пошук оптимальних шляхів взаємодії адвокатури і держави в частині обов’язку гарантувати дотримання прав громадян.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 419

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 619

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 893

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2163

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3447

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7948

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7463

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8393

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл