Венеціанська комісія повинна розглянути всі законопроекти про адвокатуру - Валентин Гвоздій | НААУ

Венеціанська комісія повинна розглянути всі законопроекти про адвокатуру - Валентин Гвоздій

Різне
17:30 Пт 19.10.18 2320 Переглядів
Версія для друку

Події, що відбуваються навколо законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055  вказують на те, що спроби провести реформу адвокатури в Україні тіньовим шляхом тривають.

Про це заявив заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, додавши, що іншого варіанту ініціатори реформи не бачать.

За його словами, законопроект №9055 може бути відправлений до Венеціанської комісії, при тому без альтернативних депутатських.

"З 6 вересня жоден з комітетів, через які повинен пройти законопроект 9055, так і не надав своїх висновків. На фоні активного громадського критики і протесту адвокатської спільноти комітети навряд чи дадуть позитивні оцінки очевидно деструктивному планом реформи адвокатури. Це розуміють і прихильники, і опоненти законопроекту ", - заявив він.

Заступник Голови НААУ вважає, що законопроект №9055, визначений як невідкладний, навмисне зсувається з порядку денному засідань Комітету із запобігання корупції та профільного Комітету з питань правової політики і правосуддя.

"Та ж ситуація і з альтернативними законопроектами. Європейським експертам, які будуть оцінювати проект 9055, будуть знайомі багато елементів вже реалізованого сценарію передачі адвокатури під контроль Міністерства юстиції. Це сталося в Туреччині, де незручну адвокатуру влади розділили на регіональні асоціації, а потім передали адвокатуру частинами під управління держоргану. чи вписується такий сценарій в європейські устремління України, питання риторичне. Але саме такий сценарій розраховують легалізувати в Венеціанській комис ссі ініціатори реформи ", - зазначає В. Гвоздій.

6 вересня 2018 року до парламенту внесений проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під реєстраційним номером 9055. Згодом народними депутатами внесено альтернативні законопроекти 9055-1 і 9055-2.

НААУ неодноразово критикувала основний законопроект, проти нього висловлювалися і ради адвокатів регіонів. Рада адвокатів України та низка РАР підтримували ідею направлення законопроектів до Венеціанської комісії.
 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 417

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 435

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 989

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 856

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 914

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2234

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2822

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2580

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл