Законопроект 9055 обмежує права адвокатів і підриває можливості захисту людей — Лідія Ізовітова | НААУ

Законопроект 9055 обмежує права адвокатів і підриває можливості захисту людей — Лідія Ізовітова

Законодавство
11:06 Сб 08.09.18 8810 Переглядів
Версія для друку

Внесений Президентом України проект закону 9055 “Про адвокатуру і адвокатську діяльність” обмежує права адвокатів і підриває можливості для захисту людей.

Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час виступу на семінарі з підвищення кваліфікації для адвокатів Херсонської області.

Проект закону був розроблений Радою з питань судової реформи, до складу якої не було включено представників НААУ.

Тим самим, розробники цього проекту порушили зобов”язання України перед Радою європи і порушили умови укладання договору про асоціацію з ЄС, то що проект закону про адвокатуру розроблено без участі професійної адвокатської організації”, - сказала Лідія Ізовітова.

За змістом, законопроект несе суттєві загрози звуження професійних прав адвокатів. Зокрема, розширене поняття адвокатського запиту знівельоване можливостями відмов у відповідях на ці запити. Законопрект передбачає доповнення Кримінального процесуального кодексу, яке дозволить суду визначати зловживання сторонами процесуальними правами. Розширено можливості порушень при здійсненні підозри спеціальним суб"єктам.

Йдеться про обмеження прав адвокатів і про знищення прав людей, тому що в суді ми представляємо не самих себе — ми захищаємо права та інтереси громадян. Це наступ на права людини, це порушення конституційних норм, практики ЄСПЛ та рішень Конституційного Суду”, - сказала Лідія Ізовітова.

Законопроект дозволяє слідчому або прокурору залучити адвоката з системи БПД на власний розсуд, який працюватиме паралельно з адвокатом за договором. Це перекреслює право на вільний вибір захисника і перетворює адвокатів на статистів.

В частині адвокатського самоврядування законопроект передбачає ліквідацію чинних органів адвокатського самоврядування як юридичних осіб та створення нових органів за іншою моделлю. При цьому конференції адвокатів відбуваються у форматі загальних зборів адвокатів регіону. “ В регіоні, де 5 тис адвокатів, такі збори можна провести лише на стадіоні. При цьому прийняття рішень пропонується законопроектом у режимі таємного голосування. Ми уже маємо в Києві клоновані структури, які проводять паралельні конференції, і кажуть, що вони легітимні. Ми очікуємо, що в великих регіонах будуть і паралельні конференції, і паралельні органи адвокатського самоврядування, які будуть з”ясовувати, хто з них ленітимний. Це називається знищення адвокатського самоврядування”, - сказала Лідія Ізовітова.

Вона повідомила, що з приводу законопроекту 9055 Рада адвокатів України 7 вересня прийняла заяву та повідомила керівництво Верховної Ради, парламентських фракцій та профільних комітетів ВР, міжнародні організації щодо основних загроз пропонованого варіанту реформи.

Загалом семінар  відвідали близько 150 адвокатів  з Херсонської, Запорізької, Миколаївської та  Черкаської областей.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 476

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 664

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 942

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2206

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3449

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7950

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7463

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8394

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл