Президент вніс до Верховної Ради законопроект “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” | НААУ

Президент вніс до Верховної Ради законопроект “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”

Законодавство
15:31 Чт 06.09.18 10595 Переглядів
Версія для друку

Проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність” внесено до Верховної Ради. Документ зареєстрований 6 вересня під номером 9055. Текст законопроекту та супровідні документи відсутні.

Рада адвокатів України як вищий орган адвокатського самоврядування з грудня 2016 року до січня 2018 року неодноразового висловлювала публічно свою позицію про те, що процес реформи адвокатури так і не був організований владою у відповідності до міжнародних стандартів регулювання адвокатської професії, принципів демократичного урядування, публічності та відкритості дій влади.

Право адвокатури, яку у відносинах з органами влади представляє Національна асоціація адвокатів України, на участь у напрацюванні змін до профільного закону не було дотримано, а офіційне представництво професії було підмінено у маніпулятивний спосіб шляхом залучення окремих громадських організацій та окремих адвокатів. НААУ не лише була позбавлена адекватного представництва в Раді з питань судової реформи, на яку було покладено відповідальність за здійснення реформи, але і не мала доступу до тексту законопроекту, над яким ці органи працювали впродовж двох років.

З приводу невідповідності процесу розробки законодавства про адвокатуру до керівництва України були направлені інтервенційні листи ССВЕ. У інтервенційному листі до Президента України від 23 грудня 2016 року ССВЕ наголосила на тому, що запровадження змін до законодавства без консультацій з адвокатською спільнотою шкодить демократії. Адже незалежність адвокатської професії та її самоврядність визнаються як Рекомендаціями Ради Європи від 25 жовтня 2000 року, так і Основними принципами ООН щодо ролі адвокатів (14 грудня 1990 року).

Також, ключові документи ССВЕ, як-от Хартія основних принципів європейської юридичної професії та Кодекс поведінки європейських адвокатів на рівні з іншими визнають незалежність професії та її самоврядність ключовими цінностями. ССВЕ в своєму інтервенційному листі підтримала Національну асоціацію адвокатів України та рекомендувала утриматися в подальшому від запровадження будь-яких змін до профільного законодавства без консультацій з Національною асоціацією адвокатів України.

ССВЕ у своєму другому інтервенційному листі до Президента України від 2 листопада 2017 року  року знову висловила занепокоєння з приводу ситуації довкола реформи адвокатури та закликала утриматися від внесення змін до профільного закону без належної консультації з НААУ. Зокрема, було звернуто увагу Глави держави на те, що Адміністрація Президента не інформує НААУ стосовно напрацювання таких змін та не надає можливості ознайомитися з текстом документу. 

Було вказано на те, що ключові сторони мають бути залучені до процесу реформи від самого її початку, і для надання коментарів та пропозицій мають відбуватися публічні консультації та дискусії. Як йшлося у листі, цей підхід має насамперед застосуватися до юридичної професії, незалежність якої становить одну з основ демократичного правового суспільства. ССВЕ чітко вказувала на те, що незалежність юридичної професії не може бути гарантована без незалежної професійної асоціації та саморегулювання професії. Все законодавство, яке стосується адвокатського самоврядування, не може бути змінено без повідомлення та консультацій і тим більше, у таємний спосіб. При цьому було вказано на те, що такі спроби суперечать двом ключовим цінностям юридичної професії — незалежності та саморегулюванню.

НААУ неодноразово надавала консолідовані та погоджені всередині адвокатської спільноти пропозиції змін до чинного законодавства про адвокатуру – починаючи від першої версії проекту змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у 2014 році (затверджена з”їздом адвокатів України), до подачі до РСР альтернативного законопроекту у лютому 2018 року. Окрім того, на фінальному етапі опрацювання законопроекту НААУ також надала пакет змін до Кримінального Процесуального кодексу з метою посилення прав адвокатів та до Податкового кодексу в аспектах оподаткування адвокатської діяльності.

В частині змін до самоврядування НААУ пропонувала взяти за основу базову модель та відмовитися від експериментів перебудови системи. На жаль, у результаті законопроект ігнорує фактично весь масив пропозицій, офіційно внесених адвокатурою.
Процедурна невизначеність підготовки законопроекту створила сприятливі умови для ігнорування найбільш принципових заперечень з боку адвокатури та маніпуляцій текстом законопроекту на його подальшому шляху до парламенту.

 

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 351

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 794

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2083

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3710

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3929

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4005

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4673

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6138

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл