Відбулося чергове засідання Комітету з питань безоплатної правової допомоги при НААУ | НААУ

Відбулося чергове засідання Комітету з питань безоплатної правової допомоги при НААУ

Різне
17:22 Ср 05.09.18 2188 Переглядів
Версія для друку

03 вересня 2018 року відбулося чергове засідання Комітету з питань безоплатної правової допомоги при НААУ.

У ході засідання було розглянуто низку важливих питань, які стосуються подальшого розвитку адвокатури в цілому та безпосередньо безоплатної правової допомоги.

Особливу увагу було приділено розгляду Концепції Peer Review в системі БПД, яка була розроблена Координаційним центром з надання правової допомоги. Член Комітету Ольга Самбір представила позицію Ради адвокатів Хмельницької області щодо концепції Peer Review, озвучивши принципові для адвокатської спільноти її недоліки, зокрема:

- Несумісність з основними гарантіями адвокатської діяльності, такими як незалежність адвоката та адвокатська таємниця.

- Створення реальної загрози знищення гарантованого Конституцією України права на захист.

- Порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України  щодо недопустимості розголошення відомостей  досудового розслідування та  Закону України «Про захист персональних даних».

- Відсутність обґрунтування проблеми, яку пропонується вирішити.

- Недоцільність несення системою безоплатної вторинної правової допомоги значних фінансових витрат на впровадження Концепції.

- Невідповідність інтересам адвокатури.

- Економічне послаблення інституту адвокатури через знецінення результатів інтелектуальної праці адвокатів.

Комітет мав намір та бажання обговорити дану концепцію з її ініціаторами, заслухавши їх аргументи, проте, нажаль, запрошені представники Координаційного центру з надання правової допомоги не змогли прибути на засідання Комітету.

Голова Комітету Сергій Вилков підсумував обговорення питання, зазначивши, що концепція потребує доопрацювання для втілення її у життя, а у зв’язку із занепокоєнням, яке вона викликала в адвокатській спільності – її обговорення повинно бути обговорено в адвокатському середовищі та на засіданні  РАУ.

Окрім того, члени Комітету обговорювали проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 8607 від 13.07.2018 року, зокрема, в частині внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Як наголосив Голова Комітету Сергій Вилков, незважаючи на Меморандум про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 19.11.2013 року, Міністерством юстиції та іншими ініціаторами внесення змін до Закону «Про безоплатну правову допомогу» не було залучено до обговорення таких змін представників НААУ. Певні положення такого проекту Закону викликають значне занепокоєння в адвокатській спільноті.

Заступник Голови Комітету Ганна Зосименко наголосила на неприпустимості змін, які ініціатори хочуть внести до статей 21 та 24 Закону, які передбачають, що для здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в суді у спорах, що виникають з трудових відносин, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також щодо представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, або для складання документів процесуального характеру Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги може уповноважити свого працівника. Надання такого права працівнику центру з надання БВПД  призведе до зменшення ролі адвокатів в наданні безоплатної правової допомоги, знецінення їхньої праці,  загрози надання некваліфікованої правничої допомоги громадянам та збільшення видатків із бюджету на оплату працівників центрів з надання БВПД.

Також в ході засідання було розглянуто ряд звернень адвокатів АО «Авер Лєкс», зокрема щодо захисту професійних прав адвокатів в України у  зв’язку з політичними діями, направленими на руйнування засад демократії та правосуддя, а також звернення, які стосувалися надання роз’яснень щодо застосування окремих положень Правил адвокатської етики, пов’язаних з діями, взаємодією адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та адвокатів, які надають правову допомогу за договором, зокрема в контексті однієї з резонансних політичних справ, які наразі розглядаються судами м. Києва. На засідання були запрошені та прибули представники АО «Авер Лєкс», які надали свої пояснення по суті звернень.

Обговорено було і скаргу адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Харківській області, стосовно оплати адвокатам послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також стосовно практики по прийняттю актів та зарахуванню документів, наданих адвокатами на підтвердження виконаних робіт до Регіонального чи місцевого центру. Голова Комітету Сергій Вилков наголосив, що питання та проблеми, зазначені у скарзі адвокатів є вкрай важливими для системи безоплатної правової допомоги в цілому, а тому повинні бути детально вивчені з метою їх ефективного розв’язання, у зв’язку з чим підлягають винесенню на засідання РАУ.

В підсумок засідання, Голова Комітету Сергій Вилков висловив подяку адвокатам, які надають безоплатну вторинну правову допомогу за тих проблемних обставин, які складаються з оплатою їхньої праці, недостатністю фінансування системи БПД для такої оплати, та продовжують сумлінно, професійно надавати правову допомогу особам, перед якими держава взяла на себе зобов’язання надавати таку допомогу за рахунок платників податків (безоплатно).

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 541

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 863

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2127

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2233

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2109

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3129

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл