Вийшла друком нова монографія "Адвокати у судочинстві ранньомодерної держави Гетьманщини" | НААУ

Вийшла друком нова монографія "Адвокати у судочинстві ранньомодерної держави Гетьманщини"

Різне
13:12 Пн 07.08.17 4922 Переглядів
Версія для друку

5 серпня 2017 р. на засіданні Ради адвокатів України керівник Центру досліджень адвокатури і права при НААУ Ірина Василик презентувала нову історичну монографію "Адвокати у судочинстві ранньомодерної держави Гетьманщини".

Цим виданням Центр досліджень адвокатури і права започаткував монографічну серію "Загальна історія адвокатури".

Автори книги - доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко та кандидат історичних наук Іван Синяк на основі судових справ та документів з архівів Києва, Варшави і Кракова довели, що в період Гетьманщини адвокатура не тільки існувала, а й була важливим правовим інститутом, існувала змагальність процесу.

Їхнє дослідження грунтується на основі джерел з Центрального державного історичного архіву України у місті Києві, матеріалів Інституту рукописів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, відділу рукописів Національної бібліотеки у Варшаві та рукописів Бібліотеки Польської національної академії наук у Кракові. Окрім того, вперше в історіографії показано персональний склад та соціальне походження адвокатів Гетьманщини; проаналізовано ознаки становлення професійної адвокатури; з’ясовано законодавче поле діяльності адвокатів; досліджено роль адвоката у судовому процесі Гетьманщини та «адвокатські будні». Автори також проаналізували промови адвокатів на судових засіданнях того часу. Дослідникам вдалося віднайти 135 адвокатів цього періоду, встановити їхнє соціальне становище, походження, клієнтів та справи, у яких вони були захисниками. Серед них стало відомо про адвокатів, які представляли в судах інтереси гетьманів Кирила Розумовського, Павла Полуботка, Михайлівського золотоверхого монастиря, Софії Київської, Києво-Печерської Лаври тощо.

У додатках уміщено список встановлених адвокатів, а також вводяться до наукового обігу шляхом археографічної публікації документи, які віддзеркалюють специфіку адвокатської діяльності середини XVII–XVIIІ ст. У книзі міститься великий масив судової документації з архівів та бібліотек Києва, Варшави і Кракова. Видання розраховано на професійну аудиторію - адвокатів, істориків, науковців та студентів.

Керівник Центру Ірина Василик у своєму виступі наголосила на тому, що за 25 років незалежності України адвокатура часів Гетьманщини не ставала об'єктом фахових наукових досліджень провідних наукових установ та профільних вузів.

“Національна асоціація адвокатів України, дбаючи про створення оптимальних умов для всебічного розвитку нашої професії та її конкурентноздатності у світовому вимірі, ініціювала кілька серій наукових досліджень з історії української адвокатури. Глибокому вивченню будуть піддані адвокатські практики кожного з історичних періодів їхнього існування. Окрім праць із загальної історії адвокатури, планується підготувати окремі монографії про особливості розвитку адвокатської справи в різних українських регіонах, розкрити діяльність провідних адвокатів у працях серії «Адвокатська біографістика», а також упорядкувати якомога повніший список українських адвокатів з давніх часів і до сьогодення”, - ідеться у передмові голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової до нового видання.

“У наш час, як і в середині XVII ст., Україна переживає зміну еліт, найважче випробовування для суспільства. Нині, як і тоді, глибокі суспільні трансформації докорінно змінили склад адвокатської спільноти та й самі умови її функціонування. І в Гетьманщині, і в сучасній Україні на порядку денному проблема ставлення до спадщини бездержавного періоду у правовій сфері та адекватної реакції на сучасні зовнішні впливи, що ціннісно перегукуються з тими обставинами, в яких значну частину свого історичного шляху перебувала Гетьманщина. Наукові уявлення про розвиток адвокатської справи в Гетьманщині важливі для нас ще й тому, що допоможуть краще зрозуміти чи українське суспільство принципово спроможне сприйняти функцію адвоката в європейському розумінні, тобто як уособлення не тільки змагальності судового процесу, а й правової держави загалом”, - зазначив у своїй передмові до монографії заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій.

Центр досліджень адвокатури і права готує до друку ще 8 книжок.

Популярні новини

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 480

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1780

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3439

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3650

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3931

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4666

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6135

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6105

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл