Як підготувати свідка до давання показань: поради адвоката | НААУ

Головна цитата

В Україні запрошення на допит можна вважати невід’ємним аспектом ведення бізнесу. При цьому, шанси потрапити на таку процесуальну дію не залежать від величини компанії чи сфери її діяльності. Якщо свідок був належним чином повідомлений про виклик до дачі показань, є можливість налаштуватися. Але, як свідчить практика Михайло Гончарука, підготувати свідка до дачі показань майже не можливо. Навіть якщо провести тренування, рекомендувати обдумувати все перед тим, як давати показання, не поспішати та бути переконливим.

Публікація

Як підготувати свідка до давання показань: поради адвоката

11:27 Пн 18.03.19 Автор : Михайло Гончарук 5984 Переглядів Версія для друку

Показання бувають важливі в різних справах: кримінальних, податкових, антимонопольних, цивільних. Тому, хто відповідає, потрібно обійти всі юридичні пастки і підходити до ситуації з холодним розумом. Психологічно ця процедура складна навіть для самих “досвідчених”.

Адвокат чи навіть звичайний юрист може підготувати свідка, але не варто диктувати надто багато “правил”: людина не зможе їх запам’ятати і тільки більше нервуватиметься. Декілька настанов дала американка Една Селан Епштейн, яка заснувала свою юрфірму ще в 1989-му. А редакція LegalHub запитала поради у Михайла Гончарука, українського адвоката, керуючого партнера Honcharuk and Partners law firm.

4 простих правила для допиту

Побачивши, як легко топ-менеджер однієї корпорації пройшов опитування, Една Селан Епштейн сформулювала чотири простих правила, які можна дати кожному свідкові.

Довідково: в праві США є таке поняття як “depositions”, – що означає давання свідчень заочно (зазвичай під камеру і стенографічний протокол), до судових слухань. Такі свідчення дає свідок однієї сторони, будучи перехресно допитуваним адвокатом протилежної сторони (але в присутності свого адвоката, роль якого в основному полягає в тому, щоб періодично протестувати: “оbjection!” :)).

Як зауважила американський адвокат, свідкам нелегко запам’ятати поради юристів. Їх, зазвичай, так багато і вони настільки складні, що люди тільки більше нервують і дають небажані відповіді.

“Ось мої чотири простих правила:

Послухайте питання.
Обміркуйте відповідь перед тим, як почнете говорити.
Відповідайте коротко або розгорнуто, в залежності від того, яку стратегію ви обрали зі своїм юристом.
Замовкайте або продовжуйте, знову-таки, виходячи з вашої стратегії. Ви, мабуть, думаєте: це занадто легко і просто. Насправді слідувати цим крокам набагато важче, ніж здається. Ви, і що важливіше, ваш клієнт, відчуєте труднощі при “репетиції” давання показань. У той же час свідкові набагато простіше запам’ятати (а отже, і дотриматися) ці чотири правила, ніж 30 сторінок вказівок, які йому вручають юрфірми перед підготовкою. На всі ці думки мене наштовхнула поведінка того самого топ-менеджера”, – розповіла Една Селан Епштейн.

Коли питання адвоката ставали все складніше, менеджер дотримувався свого зваженого підходу. Він виглядав абсолютно невимушеним. Зі слів адвоката, ця людина давала зрозуміти, що його не залякати і він не має наміру зі страху говорити те, чого не хотів.

Плюс чотирьох простих правил в тому, що вони не вимагають великого розуму. Навіть дитина може їм слідувати. Втім, вони можуть бути корисними і тому, хто добре розбирається в юридичних тонкощах.

“Спробуйте їх в наступний раз, коли будете готувати свідка. Вам легше буде у нього питати, чи дійсно він подумав перед тим, як відповісти”, – радить адвокат.

Чотири правила можна уточнювати і розвивати, якщо вам так більше подобається. Наприклад:

Послухати питання – значить переконатися, що ви його зрозуміли. Ніхто вас не примушує відповідати на питання, якщо ви не впевнені, що зрозуміли його. Немає нічого поганого в тому, щоб визнати, що вам незрозуміло. Або попросити юриста прояснити сенс слів. Навпаки, небезпечно, якщо ви з “опонентом” розійдеться, як у морі кораблі. А ще ви не зобов’язані відповідати на погано сформульовані складові питання.

Обміркувати відповідь перед тим, як почнете говорити, – мається на увазі, що багато хто спочатку говорять, а потім думають. Не треба так   Вас можуть почекати і почекають, перш ніж ви обдумаєте свої слова. Це не тест на інтелект і не перевірка пам’яті. Якщо ви не знаєте відповідь або не пам’ятаєте, то і не вгадуйте. Краще зізнатися в цьому, ніж дати “ймовірно правильну відповідь”. Якщо “репетиція” з вашим юристом освіжила пам’ять – добре. Якщо пам’ять освіжив якийсь документ, який вам показали в ході допиту, – теж непогано. Але думайте, перш ніж говорити.

Відповідайте на питання максимально ясно і недвозначно. Не треба одночасно говорити і думати. Зупиніться після того, як дана відповідь. Не треба грати в асоціації. Якщо вам здається, що питання саме по собі сформульоване невірно, ви не зобов’язані обмежуватися словами “так” або “ні”, можна пояснити розгорнуто.

Вам може здатися, що ці правила дуже прості, щоб мати якусь цінність. Проте вони здатні вселити впевненість навіть у “найпідкованіших” свідків.

В Україні запрошення на допит можна вважати невід’ємним аспектом ведення бізнесу. При цьому, шанси потрапити на таку процесуальну дію не залежать від величини компанії чи сфери її діяльності.

Якщо свідок був належним чином повідомлений про виклик до дачі показань, є можливість налаштуватися. Але, як свідчить практика Михайло Гончарука, підготувати свідка до дачі показань майже не можливо. Навіть якщо провести тренування, рекомендувати обдумувати все перед тим, як давати показання, не поспішати та бути переконливим.

“Координація рухів, зовнішній вигляд, виваженість – все відіграє важливу роль.  Але не всім підвладний самоконтроль під натиском психологічного тиску”, – каже Михайло.


Керуючий партнер Honcharuk & Partners law firm виділив кілька загальних рекомендацій для тих, хто готується до допиту:

Хвилювання не повинно заважати вам тверезо мислити та сприймати ситуацію.
Не поспішайте давати відповіді на запитання.
Допит – це не бліц. Перед тим як давати відповідь, спокійно осмисліть запитання. Не відповідайте більше, ніж вас запитали.
Не забувайте, що ви “маєте право” щось не пам’ятати. Однак, будь яка неточність у відповідях може зашкодити вам або третім особам.
Завжди перечитуйте те, що підписуєте.

Як правило, фіксація допиту здійснюється слідчим (детективом), після чого протокол з відповідями підписується. Адвокат наголошує, що яким би виснажливим не був допит, знайдіть у собі сили перечитати протокол перед тим, як поставити свої підписи.

Якщо щось в протоколі відображено некоректно чи неточно – вносьте правки. Це не той випадок, коли треба соромитися.

Михайло Гончарук виокремив ряд питань, які не у повному обсязі, але зможуть підготувати вас до допиту, а ми оформили їх у зручний формат. Звичайно, нехай вони вам не знадобляться, але раптом що, ви вже озброєні і спокійні 

Питання, що можуть бути задані працівникам під час допиту:

Питання, що можуть бути задані керівнику під час допиту:

Нагадаємо також, що використання у кримінальному процесі доказів, отриманих у незаконний спосіб, які стали підставою для арешту підозрюваного, не впливає на справедливість судового розгляду в цілому, що гарантується статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини.

Honcharuk and Partners

Автор публікації: Михайло Гончарук

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл