Українських адвокатів навчать скаржитися до ЄСПЛ | НААУ

Головна цитата

Навчальний проект, розроблений фахівцями з Ради Європи, вже кілька років виконує важливу просвітницьку місію для правників з усіх куточків Старого світу. Однак українською мовою програму репрезентували тільки недавно — у Національній асоціації адвокатів України. І відразу ж, не гаючи часу, провели перший тренінг для адвокатів.

Публікація

Українських адвокатів навчать скаржитися до ЄСПЛ

14:07 Вт 17.07.18 Автор : Закон і Бізнес 1966 Переглядів Версія для друку

Уперше на українській правничій орбіті з’явилася платформа для вивчення тонкощів звернення до Європейського суду з прав людини. Такі курси розробили сертифіковані тренери, готові допомогти в проходженні лабіринту міжнародного права. Адже наші показники у зверненнях у Страсбург свідчать про відсутність необхідних орієнтирів у захисників прав людини.

Довгоочікувана співпраця

Навчальний проект, розроблений фахівцями з Ради Європи, вже кілька років виконує важливу просвітницьку місію для правників з усіх куточків Старого світу. Однак українською мовою програму репрезентували тільки недавно — у Національній асоціації адвокатів України. І відразу ж, не гаючи часу, провели перший тренінг для адвокатів.

До речі, щоб викладати, необхідно пройти складну процедуру, схвалену Радою Європи, та отримати сертифікат. Тому склад консультантів не викликає сумнівів, адже до нього входять ретельно відібрані професіонали.

Посібник з роботи адвокатів у ЄСПЛ входить до складу курсу Help, назва якого говорить сама за себе. Його ідея полягає в підтримці всіх представників юридичної професії, які прагнуть застосовувати положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у своїй щоденній роботі.

Методологія передбачає як дистанційне навчання, так і роботу з тренерами. І вже через 3—4 місяці слухачі стануть професіоналами у зверненнях до Суду.

Блоки курсу не передбачають сухого тлумачення статей конвенції. Розробники розклали все по поличках, розмежувавши права власності, охорону інформації, врегулювання корпоративних відносин та інші окремі категорії.

Українці, які долучаються до програми, вже складають чималу частку серед представників. За кількістю зацікавлених у навчальному проекті Ради Європи нас випереджають лише Росія та Франція.

Дехто вважає, що освоєння практики безумовно приведе до збільшення розміру адвокатських винагород. Утім, як зазначила координатор програми Ради Європи Help від адвокатури Олена Сібільова, людина, яка звертається в Страсбург, використовує останній шанс на справедливість. Тому місія його захисника передусім набуває всіх можливих ступенів важливості. Це означає, що він не має права схибити чи торувати захищений конвенцією шлях без детальної розвідки.

Високий поріг

Стартувала програма підготовки з ознайомлення з конвенцією. Безпосередньо з проблематикою слухачів поінформували в блоці «Критерії прийнятності заяв до Європейського суду з прав людини».

Саме для представників української юриспруденції перший рубіж з року в рік виявляється непрохідним. Важко усвідомити, що до ЄСПЛ надходить мізерна частка від усіх скарг. Але факт залишається фактом — близько 95% заяв наших співвітчизників міжнародна установа відхиляє.

Причини незмінності прикрої статистики озвучила проектний менеджер програми Help Ана Медарська-Лазова. Саме вона й підтримуватиме РЄ в намаганні змінити невтішну статистику.

Еталонні звернення

З останніми новинами на тренінг завітали молодші юристи ЄСПЛ Станіслава Ільченко та Кирило Бойченюк. Детально зупинившись на наслідках визнання заяв неприйнятними, правники поділилися методами усунення недоліків у скаргах.

Зрозуміло, що знання стандартів, недопущення несумісності, анонімності, схожості по суті та зловживання правом на звернення не дають чіткого поняття про причини відхилення заяв.

Крім цього, стає на заваді неправильно трактоване правило 6 місяців або упущення одного з проявів «явного необґрунтування».

А це тільки перші пункти, включені до курсу про критерії прийнятності. Хоча підкорювачам конвенції дещо полегшує завдання актуальна практика Суду. Остання ж не припиняє збільшуватися в обсягах, оскільки щороку до Страсбурга надходить близько півмільйона заяв.

Розуміння ж структури Суду, як виявилося, також має велике значення. Наприклад, в окремих випадках під час розгляду заяви втручання Великої палати може внести свої корективи у визначенні відповідності.

Дійшовши до фінішної прямої, учасники програми отримають сертифікат від Ради Європи. І хоч процес навчання ніяк не можна назвати безхмарним, шлях, який необхідно пройти скарзі, направленій до Суду, ще важчий. Тому в нагромадженні багажу знань, безперечно, зацікавлені і захисники, і самі жертви порушень прав людини.

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Ана МЕДАРСЬКА-ЛАЗОВА, 
проектний менеджер програми Help генеральної дирекції з прав людини та верховенства права Ради Європи:

— Фундаментальна філософія курсу полягає в практичному застосуванні отриманої теорії. Дистанційне навчання в он-лайн-режимі не позбавляє можливості зосередитися на суттєвих моментах програми.

І хоч система оцінювання слухачів є важливим аспектом навчання, ми ставимо на перше місце якість розробленої методології. Інструменти, які ми пропонуємо, порівнюватимуть внутрішню судову практику, яка торкається проблеми прав людини, з практикою в Європі. Це дасть змогу проводити необхідні для розуміння практичної сторони паралелі між правовими системами.

Ми вже давно відчуваємо гострий брак кваліфікованих українських юристів і вживаємо всіх заходів для якнайшвидшого заповнення професійної ніші в ЄСПЛ.

Олена СІБІЛЬОВА,
координатор програми Ради Європи Help від адвокатури:

— У 2016 р., потрапивши до Страсбурга на конференцію, присвячену Help, я дізналася, що ще з 2012-го в адвокатів, суддів та прокурорів із країн-членів РЄ є доступ до системи професійних міжнародних курсів на безоплатній основі. Занурившись у цю тему, я зрештою почала виступати як посередник між адвокатами та представниками РЄ в Україні.

Як координатор проекту прагну до того, щоб знання, здобуті під час проходження курсу, не залишалися черговим набутком для окремого адвоката, а посилювали діяльність українських правників у ЄСПЛ.

Зважаючи на велику кількість охочих долучитися до поглибленого вивчення конвенції, ми вирішили проводити навчання на регіональному рівні, тож уже незабаром не тільки правники з Києва вивчатимуть критерії прийнятності звернень. Наступною сходинкою до бездоганного розуміння правової системи ЄСПЛ стане курс, над яким ми вже завершуємо роботу: «Біомедицина та біоетика: право на цілісність».

Прикметно, що пройти курс можуть не лише володарі адвокатських свідоцтв, а і їхні помічники та стажери. До нас звертаються також представники наукової спільноти, яким курси необхідні для викладацької діяльності. А це означає, що механізм запущений і результати нашої роботи не змусять довго себе чекати.

Стаття опублікована в газеті "Закон і Бізнес"

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл