Адвокати України, ООН та міжнародне право | НААУ

Головна цитата

З появою таких організацій, як Рада юристів та правничих спілок Європи (Council of Bars and Law Societies of Europe), Міжнародна комісія юристів (International Commission of Jurists) та Міжнародна асоціація юристів (Intarnational Bar Association) питання захисту професійних прав адвокатів стали спільною справою. У свою чергу, безперечною заслугою Національної асоціації адвокатів України є активна взаємодія з зазначеними інституціями з метою захисту прав адвокатів України від порушень з боку, насамперед, держави.

Публікація

Адвокати України, ООН та міжнародне право

11:44 Пн 09.07.18 Автор : Віталій Власюк 2925 Переглядів Версія для друку

Міжнародне право за останні десятиріччя стало справді ефективним інструментом захисту прав людини. Було прийнято низку міжнародних договорів, з’явилися впливові міжнародні інституції. Вийшла на новий рівень координація правозахисників, в тому числі професійна. З появою таких організацій, як Рада юристів та правничих спілок Європи (Council of Bars and Law Societies of Europe), Міжнародна комісія юристів (International Commission of Jurists) та Міжнародна асоціація юристів (Intarnational Bar Association) питання захисту професійних прав адвокатів стали спільною справою. У свою чергу, безперечною заслугою Національної асоціації адвокатів України є активна взаємодія з зазначеними інституціями з метою захисту прав адвокатів України від порушень з боку, насамперед, держави.

Останніми роками суттєво почастішали випадки утиску юристів, суддів та представників юридичної професії по всьому світу, в тому числі і у Східній Європі та Центральній Азії. Йдеться не тільки про фізичні напади та залякування адвокатів, але й такі спроби перешкодити ефективній роботі юристів, як довільне звільнення та інші дисциплінарні процедури, кримінальні та адміністративні переслідування, які, на превеликий жаль, стали новою нормою у роботі багатьох юристів, що значною мірою унеможливлює доступ до ефективної та незалежної юридичної допомоги з захисту прав людини, всупереч правам як адвокатів, так і їхніх клієнтів в цих регіонах.

Не секрет, що ситуація з дотриманням прав людини в Україні, включаючи адвокатів, не найкраща. Отже, справедливо, що це викликає занепокоєння у наших міжнародних партнерів та колег.

Міжнародна комісія юристів складається з шістдесяти юристів (у тому числі старших суддів, адвокатів та наукових працівників), які прагнуть забезпечити дотримання міжнародних стандартів прав людини через закони. Члени комісії відомі своїм досвідом, знаннями та фундаментальною відданістю правам людини. Структура Комісії спрямована на відображення географічного різноманіття світу та його багатьох правових систем.

1 березня 2018 року Міжнародна комісія юристів подала до Ради з прав людини ООН усну заяву щодо нападів на адвокатів та представників юридичної професії в Туреччині, Азербайджані, Казахстані та Китаї. Символічно, що це відбулося саме в штаб-квартирі ООН в Женеві, місті, яке подарувало нам одного з найвизначніших і найвільніших мислителів Жан-Жака Руссо. Переконаний, що пан Руссо не привітав би утиски з боку держави представників вільних професій, як-от адвокатів.

У заяві, яку було проголошено під час інтерактивного діалогу зі Спеціальним доповідачем ООН з прав людини та Спеціальним доповідачем ООН з питань катувань, було висловлено занепокоєння з приводу кримінального переслідування адвокатів, втручанням держави у самоврядування адвокатів, відсутність належного розслідування випадків вбивств адвокатів. Аналогічні проблеми постають і перед адвокатами України.

Заявою Міжнародної комісії юристів утиск адвокатів та інших представників юридичної професії визначено як глобальну проблему, яка ставить під загрозу незалежність цієї професії.

З метою звернення особливої уваги до цього нагального питання, у Женеві під час 38-ї сесії Ради з прав людини ООН було проведено ряд спеціальних заходів. Міжнародною комісією юристів та Інститутом прав людини Міжнародної асоціації юристів було організовано обговорення проблем, з якими стикається юридична спільнота в Туреччині після невдалого державного перевороту в липні 2016 року, та проведено спеціальне засідання щодо ситуації з дотриманням прав адвокатів в Україні, Казахстані та Азербайджані.

На запрошення співорганізаторів заходу, Міжнародної асоціації адвокатів та Міжнародної комісії юристів, можливість виступити отримали й представники Національної асоціації адвокатів України. Адвокати Юрій Григоренко, Ольга Просянюк та Олег Гарник підготували презентацію, в якій розповіли про непросту ситуацію з дотриманням прав адвокатів в Україні та навели чисельні негативні приклади. З 2013 року через професійну діяльність в Україні було вбито 8 адвокатів, зафіксовано 50 випадків фізичного насильства над адвокатами, 31 випадок пошкодження особистого майна юристів, та близько 162 випадків тиску, залякування, психологічного насильства та інших грубих спроб перешкоджання професійній діяльності адвокатів всупереч Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та інших положень національного законодавства. Лише одиничні випадки таких порушень було передані на розслідування.

У свою чергу, адвокати Анна Боряк та Віталій Власюк підкреслили, що йдеться не тільки про професійні права адвокатів, але й про фундаментальні права людини. “Навіть з урахуванням застережень на кшталт необхідності забезпечення національної безпеки в умовах триваючого на території України міжнародного збройного конфлікту, не може бути виправдань чисельним випадкам переслідування адвокатів державою, активного чи за її мовчазної згоди”, - такої позиції дотримується Віталій Власюк.

Учасники заходу рішуче засудили намагання окремих держав втручатися у діяльність адвокатури та інші порушення професійних прав адвокатів, фундаментальних прав людини. За наслідками участі української делегації було досягнуто домовленість про поглиблення співпраці з Радою ООН з прав людини та її підпорядкованими інституціями в галузі захисту незалежності адвокатської професії, а також вивчення ситуації щодо порушення професійних прав адвокатів. Окрім цього, було узгоджено візит до України Спеціального доповідача, представника відділу спеціальних процедур офісу Верховного комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі.

Додатково треба зазначити, що спеціальні доповідачі є частиною того, що називається Спеціальними процедурами Ради ООН з прав людини. Система спеціальних процедур є центральним елементом механізму ООН з прав людини, який використовується для оцінки, застосування та сприяння захисту прав людини та охоплює цивільні, культурні, економічні, політичні та соціальні права у цій сфері. У системі Спеціальних процедур Ради ООН з прав людини діють незалежні експерти з прав людини, які звітують про стан дотримання прав людини з урахуванням специфіки кожної окремої країни та надають рекомендації щодо його поліпшення. І хоча ці рекомендації не є юридично обов’язковими, держави, яких вони стосуються, разом з міжнародною спільнотою працюють разом для забезпечення виконання цих рекомендацій.

Стефано Сенсі працює в ООН з 2002 року, має багаторічний досвід роботи в системі Спеціальних процедур Ради з прав людини в різних країнах світу і погодився прибути до України для більш детального вивчення ситуації. Є сподівання провести відповідну робочу зустріч уже наприкінці серпня. Крім цього, пан Сенсі запропонував підготувати і направити до Ради ООН з прав людини відповідні матеріали для їх попереднього вивчення й надсилання представникам уряду України з метою отримання відповідних пояснень.

Як підсумував результати візиту НААУ до Швейцарії секретар Комітету захисту прав адвокатів Юрій Григоренко:

«Українська делегація була найбільш переконливою, оскільки єдина з усіх учасників підготувала візуальні презентації щодо порушення професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Аудиторія була вражена, адже до цього в кабінетах Організації Об'єднаних Націй питання зазіхання на незалежність адвокатської професії в Україні не обговорювалась. Безперечно, це нова сторінка і новий напрямок в захисті адвокатських прав та гарантій. Це той випадок, коли НААУ окрім процесуальних та інформаційних має змогу застосовується ще й міжнародно-правові та дипломатичні заходи впливу на виконавчу владу в Україні”.

Автор публікації: Віталій Власюк

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл