УКРАЇНСЬКА АДВОКАТУРА. НАБЛИЖЕННЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ | НААУ

Головна цитата

У кожній правовій державі адвокатура має одну з ключових ролей в системі правосуддя. Положення чинного закону надали широкі можливості для того, аби адвокатура стала по-справжньому незалежною, з мінімальним впливом з боку органів влади. І дуже велике є бажання в керівництві адвокатури і всіх адвокатів України, щоб цей Закон зберігав і надалі тільки розширював можливості розвитку адвокатури як незалежного інституту, що дозволить нам, адвокатам, повною мірою забезпечувати захист інтересів громадян України.

Публікація

УКРАЇНСЬКА АДВОКАТУРА. НАБЛИЖЕННЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ

11:14 Ср 01.11.17 Автор : Заслужений юрист України, професор УЖНУ, адвокат Немеш П.Ф. 2678 Переглядів Версія для друку

Не так багато часу, всього 5 років, як в українській адвокатурі пройшли значні зміни, які наблизили Україну до європейських правових стандартів.

Чинний Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 2012 року встановив чітке регулювання інституту адвокатури на основі принципу самоврядності, передбачив забезпечення надійних правових гарантій захисту конституційних прав і свобод громадян.

У кожній правовій державі адвокатура має одну з ключових ролей в системі правосуддя. Положення чинного закону надали широкі можливості для того, аби адвокатура стала по-справжньому незалежною, з мінімальним впливом з боку органів влади. І дуже велике є бажання в керівництві адвокатури і всіх адвокатів України, щоб цей Закон зберігав і надалі тільки розширював можливості розвитку адвокатури як незалежного інституту, що дозволить нам, адвокатам, повною мірою забезпечувати захист інтересів громадян України.

Працюючи адвокатом більше 40 років, можу з упевненістю сказати, що в нашій українській адвокатурі пройшли великі, історичні зміни з моменту прийняття чинного закону 5 років тому.

Хочеться згадати плеяду великих і знаменитих адвокатів як до-радянської адвокатури так і адвокатури незалежної України, зокрема, Кость Левицький – прем’єр міністр Західно-Української народної Республіки, адвокат, Євген Петрушевич – адвокат, президент Західно-Української народної Республіки, Степан Баран – адвокат, голова Уряду (премєр-міністр УНР), адвокат Степан Ветвицький – Президент УНР та інші сучасні адвокати - Ізовітова Л.П., Ковбасинська Г.В., Варфоломеєва Т.В., Дроздов О.М., Бронз Й.Л., Штер З.М.

Навіть у радянські часи всі рішення, які приймались відносно адвокатури, обговорювались адвокатською спільнотою, оскільки тільки адвокати знали і вміли правильно і чітко приймати нормативно-правові акти для адвокатської спільноти.

Зовсім не зрозуміло, чому зараз, у цей нелегкий для країни час, відносно адвокатури приймаються якісь проекти 2-3 особами, представниками Ради судової реформи, які взагалі не розуміються в нашій системі самоврядування, чому такі проекти не направляються до Венеціанської комісії тощо.

Дивно, що керівництво країни так і не усвідомило значення прислів’я «від суми і тюрми не зарікайся».

У прогресивних державах роль адвокатів у правових процесах обумовлена самою специфікою їхньої професії.

Формування і розвиток сучасної держави, чи на основі абсолютної монархії, як це було у Франції, чи на основі прогресивної ідеї, без обтяження аристократично-монархічним минулим, як це було у США, відбувалось при визначній участі та впливі адвокатів. Саме адвокатами були більшість лідерів Французької революції, авторів американської конституції, депутатів парламентів інших європейських країн, що приймали нові демократичні конституції, перетворювали свої держави у сучасні демократичні і розвинуті.

 

Я, як Заслужений юрист України, обурений тим, що робочий орган при Раді судової реформи без погодження з адвокатською спільнотою, яка

налічує майже 40 тисяч адвокатів, без консультацій з Національною асоціацією адвокатів України як її офіційного представника, звертається до експертів Ради Європи за подальшим погодженням законопроекту. Мені згадується ще одне українське прислів’я «без мене, мене ожинили», а правильно сказати, що хочуть «розвести як лохів» нас, адвокатів.

Думаю, що керівництво держави повинно негайно відкликати проект закону щодо адвокатури, повернутися до формату фахового прозорого обговорення, дати можливість обговорити документ регіональним адвокатським спільнотам, дати можливість НААУ презентувати консолідовані результати, і далі направити документ до Венеціанської комісії, від якої отримати комплекстні висновки на відповідність реформи до європейських стандартів.

На сьогоднішній день керівництво НААУ, РАУ і ВКДКА було обрано по рейтинговій системі демократичного голосування. Хочу заначити що Голова НААУ, РАУ – Ізовітова Л.П. та Голова ВКДКА – Дроздов О.М. отримали більше 80% голосів делегатів звітно-виборного з’їзду адвокатів України. До речі Інна Рафальська, яка була претендентом на голову НААУ отримала аж 7 голосів і навіть такий поважний і авторитетний адвокат як Петро Бойко отримав 47 голосів.

За 5 років керівництво адвокатури України спільно з адвокатами нашої держави зробили колосальні зміни в бік покращення європейських стандартів, а саме: в НААУ функціонує 14 комітетів та Школа адвокатури, в 2012-2017 роках зросла кількість адвокатів з 12437 до 37953 (тобто у 3 рази), НААУ забезпечила високі стандарти у підвищенні кваліфікації та навчанні адвокатів, НААУ створено та ведеться Єдиний реєстр адвокатів України, публікується офіційне видання «Вісник НААУ», НААУ співпрацює з міжнародними організаціями та іноземними адвокатурами.

І на закінчення, ще раз хочу звернутись до представників держави, а особисто до Міністра юстиції – Павла Петренка. Адвокати Закарпатської області за результатом проведених загальних зборів 28.10.2017 року вимагають відкликати з Венеціанської комісії проект щодо адвокатури, дати можливість обговорити по регіонах, дати конкретні зауваження, а вже після цього направити проект для прийняття відповідних висновків.

Автор публікації: Петро Немеш

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл