Конкурс до Верховного суду за кроки до фіналу | НААУ

Головна цитата

Вища кваліфікаційна комісія суддів з того моменту реалізувала безпрецедентно масштабний і прозорий відбір з понад 800 кандидатів, які подали документи, і далі через етапи тестування та співбесід визначила 120 кандидатів. Скільки б не було застережень, зауважень, спекуляцій, критики, сам факт того, що конкурс відбувся — велика заслуга ВККС і велика вдячність за підтримку, яку надавали цьому процесу міжнародні партнери.

Публікація

Конкурс до Верховного суду за кроки до фіналу

13:37 Вт 19.09.17 Автор : Валентин Гвоздій 1111 Переглядів Версія для друку

Конкурс до нового Верховного Суду, який розпочався 7 листопада минулого року, мав стати вітриною судової реформи, великим інституційним доказом її успішності.

Вища кваліфікаційна комісія суддів з того моменту реалізувала безпрецедентно масштабний і прозорий відбір з понад 800 кандидатів, які подали документи, і далі через етапи тестування та співбесід визначила 120 кандидатів. Скільки б не було застережень, зауважень, спекуляцій, критики, сам факт того, що конкурс відбувся — велика заслуга ВККС і велика вдячність за підтримку, яку надавали цьому процесу міжнародні партнери.

Зареєструвалися для участі у конкурсі 1436 осіб, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 – до проходження кваліфікаційного оцінювання. Із 120 рекомендованих кандидатів 93 є суддями, і 27 - кандидатами не з судової системи: науковцями або адвокатами, які вперше за новим законом змогли претендувати на призначення до Верховного Суду. Лише п’ять із 18 нині діючих суддів Верховного Суду успішно пройшли всі етапи конкурсу.

Така аналітика дає обережну надію на те, що найвищу судову інстанцію очікує якісне кадрове оновлення, як за рахунок позасистемних людей з адвокатури та наукових кіл, так і за рахунок сильних кандидатів- суддів. Конкурс дав можливість інтегрувати професіоналів з суддівського корпусу, які підтвердили свій фаховий рівень, психологічну готовність та доброчесність для роботи у Верховному суді нового зразка. Треба цей факт віднести до позитивів. Не можна у цьому питанні керуватися суб”єктивними критеріями симпатій чи антипатій до окремих персон чи в цілому до всіх, хто вже працював раніше. Об”єктивно, учасники конкурсу пройшли фільтри кваліфікаційних оцінок та громадської думки.

Як заступнику голови Національної асоціації адвокатів, яка об”єднує всіх членів 35-тисячної професійної адвокатської спільноти, мені особливо приємно відзначити досягнення наших колег на цьому конкурсі. І я переконаний, що їхній професійний досвід також буде корисний, коли Верховний суд запрацює на практиці.

А от момент, коли це станеться, перебуває під ризиком. Не тому, що термін проведення конкурсу дещо затягнувся. Законодавство давало півроку для його проведення, і відтак він мав завершитися ще у травні. Окрім того, до Вищого адміністративного суду подано 40 скарг щодо діяльності ВККС при проведенні конкурсу. На розгляді перебуває 27, ще п’ять – оскаржуються в апеляційній інстанції – Верховному Суді. Невідомо, чи є це прихованою загрозою для старту роботи Верховного Суду. Очевидна ж перешкода для того, щоб сформований (у разі призначення необхідного мінімуму — 65 суддів) Верховний суд реально почав працювати, є відсутність законодавчої бази. Досі не прийнято нові процесуальні кодекси, адже саме ними мають бути врегульовані його процесуальні права та обов’язки. Законопроект було прийнято лише у першому читанні, і далі парламент закрився на канікули. Проект закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» №6232 прийнято за основу 20 червня. До другого читання він був уже готовий і включений до порядку денного 11 та 13 липня. Але не був розглянутий. Зараз його включено на порядок денний на поточний пленарний тиждень, на 19 вересня.

Поки документи на призначення до Верховного Суду розглядає Вища рада правосуддя. Десь ці два процеси — затвердження змін до Кодексів та остаточне призначення суддів Верховного Суду мають не відставити один від одного в часі. Але вже можна прогнозувати, що фінальна точка буде поставлена не раніше листопада поточного року.

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл