«TEMPORIS FILIA VERITAS» | НААУ

Головна цитата

За три із половиною роки, із часу наведених вище подій, адвокатура України дійсно зазнала прогресивних, прозорих, демократичних та давно бажаних змін. Зокрема, були не тільки вирішені поточні питання адвокатської діяльності, які вже давно потребували свого розв’язання, створений Єдиний реєстр адвокатів, проведені чисельні семінари, конференції для підвищення професійного їх рівня.

Публікація

«TEMPORIS FILIA VERITAS»

16:19 Пн 11.04.16 Автор : Нінель Масяк 1705 Переглядів Версія для друку

«Істина – донька часу», - саме так, як правило, я відповідала на запитання колег-скептиків. Які чомусь не хотіли вірити, що реалізація Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», не тільки об’єднає нас усіх, але й стане справжнім інструментом реорганізації адвокатури у всеукраїнську недержавну некомерційну неприбуткову професійну організацію. Як виявилося, тоді вони не зрозуміли, що створення самостійної, самоврядної асоціації адвокатів також стане підтвердженням визнання самодостатності і підвищення авторитету нашої професії із боку держави.

Хочу нагадати, що 06 жовтня 2012 р. успішно відбулась установча конференція адвокатської спільноти Закарпаття по обранню вертикалі органів місцевого самоврядування, незважаючи на деякі деструктивні спроби не чисельної групки адвокатів, яка намагалася зірвати її проведення. На ній 94 делегати, представники усіх регіонів краю, обрали Головою ради адвокатів краю Олексія Фазекоша, та Головою КДКА Петра Немеша. Однак, звісно, найбільш знаковою подією цього року, стало проведення Установчого з’їзду адвокатів України, де, серед інших достойних кандидатів, на посаду Голови Національної асоціації адвокатів України, Голови Ради адвокатів України, була обрана Лідія Ізовітова. Яка була, та є безспірним, абсолютним лідером адвокатури України.

За три із половиною роки, із часу наведених вище подій, адвокатура України дійсно зазнала прогресивних, прозорих, демократичних та давно бажаних змін. Зокрема, були не тільки вирішені поточні питання адвокатської діяльності, які вже давно потребували свого розв’язання, створений Єдиний реєстр адвокатів, проведені чисельні семінари, конференції для підвищення професійного їх рівня, проведений відбір, якщо і не зовсім досвідченої, але працелюбної та талановитої молоді, яка першою вирішила долучитися до державної системи надання безоплатної правової допомоги.

Проте, можливо, хтось із тих, давніх скептиків, захоче зазначити про деякі, не зовсім своєчасні вирішення нагальних питань у діяльності як Ради, та і Закарпатської обласної КДКА, адже догодити усім неможливо. В першу чергу, це стосується тих, розчарованих, чиї певні, особисті очікування від реформування адвокатури, так і не справдилися. Однак, всім іншим, хто високо оцінює проведену нами роботу, хочу нагадати, що, постійно відчуваючи персональну відповідальність за виявлену довіру, кожен із обраних до органів адвокатської самоврядування, на чолі із Олексієм Фазекошом та Петром Немешом, завжди відкриті до конструктивного, раціонального діалогу із адвокатськими бюро, об’єднанням, та окремими адвокатами.

Усі слушні думки та пропозиції, викладені у будь-якій формі комунікації, неодмінно будуть прийняті до уваги, та враховані у подальшій діяльності. Оскільки ми переконані: органи самоврядування будуть працювати ефективно, на користь кожного адвоката, лише при умові нашої тісної співпраці та взаємодії.
Життя невпинно йде вперед, тому, адвокатура, на рівні із правоохоронним та судовими органами, потребує подальшого реформування на законодавчому рівні. В основному, в частині дотримання гарантій нашої, адвокатської діяльності, та припинення порушення професійних прав. На жаль, ми ще стикаємося із цими прикрими випадками, та в останній час - із резонансними подіями, які стали відомими навіть пересічним громадянам.

Та, істина, донька часу, підтверджує: процес становлення органів самоврядування, вибір ефективних засобів їх роботи та взаємодії будуть успішно працювати лише при умові збереження перевіреного механізму їх обрання, передбаченого VII розділом діючого Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Це переконання адвокатської спільноти Закарпаття, яке було підтримане переважною більшістю представників інших регіонів України, намагалася донести до робочої групи із опрацювань змін і доповнень до Закону, наша делегація, на чолі із Головою Ради, Олексієм Фазекошом.
Ми впевнені, що до нашої думки, законодавець обов’язково прислухається, оскільки ніхто ще не зміг оспорити вірність стародавнього римського прислів’я: «Temporis filia veritas».

 

     ПРО АВТОРА

Виджет автор публікації

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл