Нетиповий допит: виклик прокурора на допит як протидія допиту адвоката | НААУ

Головна цитата

Матеріал присвячений нестандартним методам боротьби з незаконними допитами адвокатів, адже відомо розповсюджене застосування цих слідчих дій правоохоронними органами. Поради націлені на змушення слідчих та прокурорів поважати законну діяльність захисника та реагувати на участь адвоката в кримінальному провадженні строго в правовому полі.

Публікація

Нетиповий допит: виклик прокурора на допит як протидія допиту адвоката

9:41 Пт 01.04.16 Автор : Марія Островська 5647 Переглядів Версія для друку

Трендом процесуальних диверсій слідчих та прокурорів проти захисників останнім часом став виклик на допит адвокатів в якості свідків. Зрозуміло, що метою цієї слідчої дії є не отримання важливих для кримінального провадження показань очевидця злочину, а своєрідний тиск на адвоката.

Особливо очевидним варіантом зловживанням правами сторони обвинувачення є виклик на допит адвоката саме в тому кримінальному провадженні1, де він надає правову допомогу підозрюваному/свідку тощо.

Фахівцям з кримінального процесу відомо, що ефективна боротьба з протиправними допитами адвокатів стикається з процесуальними перепонами їх оскарження.

Так, за ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України2 обмежене коло дій/рішень/бездіяльності, що може бути предметом скарги до слідчого судді. Проте, можна спробувати дзеркально відтворити методику службових осіб органів досудового розслідування. Одним із таких варіантів є подача до слідчого клопотання про виклик на допит як свідка прокурора – процесуального керівника. Або іншого слідчого із групи. Начебто, їм відомі всі обставини КП і вони можуть надати слідчому важливу інформацію, що відсутня у справі. З мотивів, зокрема, наявності підстав припускати, що слідчому/прокурору стали відомі данні, що виправдовують підозрюваного, але вони не долучили їх до КП. Така зустрічна процесуальна «диверсія» особливо доречна у справах, де адвокат викликається як свідок безпосередньо в тому КП, де він надає правову допомогу учаснику КП. Клопотання про виклик таких свідків подається в порядку ст. 93 та ст. 220 КПК. За результатом спливу триденного строку слідчий зобов’язаний або винести мотивовану постанову про відмову або задовольнити клопотання.

Зрозуміло, що сенс цього клопотання звичайно полягає не в сподіванні на його задоволення, а в створенні предмету оскарження слідчому судді і переведення проблеми в поле судового змагання. Або задля змушення правоохоронця процесуально грамотно «відписувати» клопотання адвоката, що для нього непросте завдання. Адже зазвичай для слідчих та прокурорів проблема створюється саме тоді, коли потрібно виступати у суді або щось письмово обґрунтовувати.

На практиці, такі клопотання або ігноруються, або на мобільний дзвонить роздратований прокурор і питає: «Як ви собі це уявляєте?...», на що варто відповісти: «Так само, як і ваші слідчі уявляють собі допит адвоката…».

Ігнорування клопотання або невинесення обґрунтованої постанови про відмову у його задоволенні оскаржується до слідчого судді в порядку п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК. Адже для предметного розгляду у слідчого всього три дні, недотримання яких є предметом судового оскарження.

У суді не потрібно доводити правомірність та обґрунтованість виклику прокурора/слідчого на допит. Предметом скарги є «бездіяльність», яка полягає у «нездійсненні процесуальних дій», які мають бути вчиненні у визначений КПК строк. Слід просити суддю зобов’язати слідчого/прокурора розглянути клопотання за вимогами ст. 220 КПК, наполягаючи на незаконній бездіяльності. Формально у слідчого судді не буде підстав для відмови у задоволенні такої скарги. Судова практика з розгляду скарг на бездіяльність щодо нерозгляду клопотань про виклик та допит свідків є досить поширеною, про що свідчать відомості Єдиного державного реєстру судових рішень3. Правда, мова йде про «звичайних» свідків, але в контексті оскарження це не має значення.

Більш процесуально виваженим, менш безцеремонним, проте довшим і складнішим, є інший підхід до боротьби з незаконним допитом адвоката:

       1. Після незаконного виклику адвоката на допит – подаємо заяву про вчинення кримінального правопорушення (за ч. 2 ст. 397 Кримінального кодексу України4, – якщо адвокат проігнорував виклик на допит і ч. 1 ст. 373 Кримінального кодексу  України5, – коли адвокат з’явився на допит і слідчий свідомо намагався допитати його саме з приводу інформації, що становить адвокатську таємницю).

Орган досудового розслідування, зрозуміло, відмовляє у внесенні відомостей за заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань або взагалі таку заяву ігнорує. Зазвичай, термін в «24 години» для слідчого/прокурора асоціюється лише з цілодобовим продуктовим магазином. І, за результатом, – «заява про злочин» розглядається в форматі Закону України «Про звернення громадян»;

  1. Через скаргу до суду – домагаємось внесення відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування (ч. 1 ст. 214, п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК);

  2. Після отримання позитивної ухвали слідчого судді – подаємо у новому КП клопотання про виклик на допит слідчого, що безпосереднього допитував (викликав на допит) адвоката;

  3. Ігнорування або відмову – оскаржуємо до слідчого судді в порядку ст. 220 та 303 КПК;

  4. В рамках цього КП можна подавати безліч інших процесуальних клопотань: про ініціювання як  гласних, так і негласних слідчих дій. І так само оскаржувати бездіяльність щодо їх належного розгляду до слідчого судді, змушуючи слідчого працювати лише над цим питанням.

Отже, на кожну протиправну дію прокурора знайдеться законна протидія адвоката, якщо не бути осторонь особистих професійних проблем та покладатись на власні сили, хота і менш потужні, ніж у правоохоронних органів.

Натомість, слід зауважити, що такі заходи варто застосовувати, коли наявні всі ознаки намагання протиправного допиту адвоката з метою отримати доступ до адвокатської таємниці або залякування захисника.  Але не у разі, коли відсутня професійна таємниця, адвокат дійсно є очевидцем злочину і його показання об’єктивно потрібні правоохоронній системі для відновлення справедливості.

__________________________________

1Далі за текстом – КП.

2Далі за текстом – КПК.

3 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53655950 (ухвала Печерського суду м. Києва від 10.11.2015 р. по справі № 757/39386/15-к);

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/46915465 (ухвала Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 17.07.2015 р. по справі № 243/6543/15-к);

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/50440003 (ухвала Суворовського райсуду м. Херсон від 30.01.2015 р. по справі № 668/759/15-к);

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/51716266 (ухвала Знамянського міськрайонного суду Кіровоградської області від 25.09.2015 р. по справі № 389/1981/15-к).

4«Вчинення в будь-якій формі перешкод до здійснення правомірної діяльності захисника чи представника особи по наданню правової допомоги або порушення встановлених законом гарантій їх діяльності та професійної таємниці, вчинені службовою особою з використанням свого службового становища».

5«Примушування давати показання при допиті шляхом незаконних дій з боку прокурора, слідчого або працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність».

 

Дана стаття адвоката, члена Комітету законотворчих ініціатив НААУ, керівника Аналітичної групи Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області Марії Островської "Нетиповий допит: виклик прокурора на допит як протидія допиту адвоката" опублікована в номері фахового юридичного видання "Правовий тиждень" (від 29 березня 2016 р. № 5-6).

 

    ПРО АВТОРА

Виджет автор публікації

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл