Монополія адвокатури – ризики зведені до мінімуму | НААУ

Монополія адвокатури – ризики зведені до мінімуму

Різне
12:00 Чт 19.11.15 2653 Переглядів
Версія для друку

Коментар Лідії Ізовітової, голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України для газети “Юридическая практика”.

Обговорювана багато років ідея впровадження адвокатської монополії на судове представництво сьогодні вже реалізована в положеннях Кримінального процесуального кодексу України, і адвокатська спільнота очікує на її подальший розвиток. Від її реалізації виграють не лише адвокати, але й суспільство та держава, котра гарантує якісну правову допомогу.

Не вдаючись до оцінювання професіоналізму адвокатів та юристів-підприємців, щоб нікого не образити, смію звернути увагу читачів на ризики. Не секрет, що підприємницька діяльність навіть висококласного юриста здійснюється з метою отримання прибутку, тобто в основі діяльності лежать його власні ризики.

Адвокатська же діяльність за своєю суттю є правозахисною, де власні ризики адвоката виключені. Адже, згідно з Конституцією України, адвокатура діє саме для забезпечення права на захист від обвинувачення та для надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах.

Тому адвокат, як особа, яка отримала згідно із законом спеціальний правовий статус та допуск до адвокатської діяльності, дотримується адвокатської етики, інтересів свого довірителя, зобов'язаний зберігати адвокатську таємницю, підвищувати свій професійний рівень, а також несе дисциплінарну відповідальність, тим самим забезпечуючи конституційні гарантії прав і свобод громадян.

Ініціюючи адвокатську монополію ми говоримо лише про представництво і захист у судах, а саме про її запровадження для всіх категорій клієнтів, у тому числі для юридичних осіб за винятком їх представництва штатними юристами.

Ми підозрюємо, що знову будуть вимагати собі преференції практикуючі юристи, які незважаючи на вільний доступ до адвокатської професії, бажання набути такий статус не виявляли багато років.

У той же час адвокатура пам'ятає негативний досвід 1992 року, коли без іспитів і стажування статус адвоката отримали юристи-підприємці на підставі постанови Верховної Ради України про порядок впровадження Закону України “Про адвокатуру”.

Тому, потрібно думати в першу чергу не про інтереси практикуючих юристів, а про інтереси громадян, яким вони прагнуть надавати правову допомогу без відповідних знань і адвокатського досвіду.

Звичайно, практикуючим юристам потрібно надати можливість завершити розпочаті справи своїх клієнтів аж до моменту розгляду в касаційній інстанції, як це було передбачено перехідними положеннями чинного КПК України. У той же час допуск до професії адвоката не може мати будь-яких преференцій - занадто відповідально!

 

Повний текст статті у газеті “Юридическая практика”

Популярні новини

БПД

БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій

Дванадцять років існування в Україні системи безоплатної правничої допомоги достатньо для того, щоб зрозуміти нездатність Міністерства юстиції ефективно керувати цим напрямом.

16:21 Пт 29.03.24 125

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 667

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1615

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 2004

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3279

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4824

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4923

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4087

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл