Колишні прокурори образились на «допит» на засіданні Комітету | НААУ

Колишні прокурори образились на «допит» на засіданні Комітету

Регіони
9:56 Чт 05.11.15 2387 Переглядів
Версія для друку

28 жовтня 2015 року відбулося чергове засідання Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області.

У заході взяли участь Тарас Ламах Голова комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності НААУ, Андрій Грубський Заступник голови комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності НААУ, Марія Островська заступник Голови Комітету у Київський області та інші члени комітету.

Значну увагу було приділено скаргам адвокатів на порушення їхніх професійних прав в кримінальному провадженні. Так, адвокат Л. повідомив про те, що в Печерському районному суді м. Києва, невстановленими особами, які вірогідно діяли від імені Державної конвойної служби ГУ МВС України, було неправомірно застосовано фізичний вплив проти адвоката та підзахисних. Події зафіксовано відеозаписом мобільного пристрою та передано до Комітету. Також ряд порушень було вчинено і самим суддею Б., зокрема в судове засідання був запрошений лише прокурор, а жоден із захисників п’яти підсудних не був повідомлений про заплановані процесуальні дії, судом ігнорувались будь-які клопотання адвоката, а відносно протиправних дій міліцейського конвою не зроблено навіть зауваження. За результатом обговорення Комітетом висловлена необхідність підтримати адвоката шляхом подачі звернень та запитів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України.

В засіданні також був присутній і адвокат В., на якого ще в серпні 2015 р. було здійснено напад, внаслідок чого він отримав ножове поранення. Адвокат доповів членам Комітету про продовжувану бездіяльність з боку працівників Бориспільської міліції, незважаючи на його процесуальні клопотання, як потерпілого, а також активну позицію Комітету та Ради адвокатів Київської області щодо захисту його прав. Комітет прийняв рішення і далі підтримувати адвоката, в тому числі через можливе проведення публічних професійних акцій протесту проти ігнорування закону Бориспільським МВ ГУМВС України в Київській області.

Слід також відмітити високу активність ініціювання адвокатами Київської області вступу до складу Комітету, при цьому найбільшу ініціативність виявляють саме колишні працівники правоохоронних органів, в основному, прокуратури. При цьому, більшість членів Комітету не заперечували проти прийняття до своїх лав екс-співробітників органів досудового розслідування. Проте, ряд членів Комітету ще минулого засідання висловились проти отримання такими особами статусу члена Комітету, адже деякі з кандидатів отримали статус адвоката лише декілька місяців тому, а до цього багато років прослужили в органах слідства. Як прокоментувала для сайту Національної асоціації адвокатів України заступник Голови Комітету Островська Марія: «Немає підстав для впевненості, що вчорашні правоохоронці щиро та професійно будуть сприяти забезпеченню гарантій адвокатської діяльності. До речі, декілька кандидатів після співбесіди самі відкликали заяви про набуття статусу членів, образившись на так званий «допит» в засіданні. Мабуть нелегко було колишнім мужнім прокурорам опинитись в ролі «допитуваних», хоча й на відміну від звичайної практики правоохоронних органів, тиск та погрози члени Комітету при співбесіді не застосовували…».

Член Комітету Ганна Зосименко звернула увагу колег на те, що деякі із кандидатів свого часу звертались за захистом власних професійних прав, при цьому надаючи недостовірну інформацію, а також ігноруючи домовленності з членами Комітету про плани роботи. Члени Комітету висловились про неприпустимість такої поведінки та зловживання адвокатами прав на звернення до Комітету, закликали до поваги праці кожного члена Комітету для ефективної реалізації гарантій адвокатської діяльності.

Популярні новини

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом пропонується штрафувати

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 425

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 417

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 481

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1783

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2367

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2144

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 3376

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4588

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл