Перший Комунікаційний тренінг з розвитку співпраці адвокатів із мас-медіа та громадськими організаціями | НААУ

Перший Комунікаційний тренінг з розвитку співпраці адвокатів із мас-медіа та громадськими організаціями

Навчання
12:04 Пт 24.07.15 3160 Переглядів
Версія для друку

18 липня 2015 року в Чернігові зібралися адвокати, журналісти і представники місцевих громадських організацій на перший Комунікаційний тренінг на тему: Розвиток зовнішніх зв’язків адвокатів, регіональних органів адвокатського самоврядування із мас-медіа та громадськими організаціями.

Організатори заходу – Національна асоціація адвокатів України, Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Асоціація правників України, Асоціація адвокатів України, Рада адвокатів Чернігівської області, Інститут розвитку регіональної преси.

Цим тренінгом розпочато програму ознайомлення з Декларацією щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні задля навчання застосуванню її в справі моніторингу та усунення випадків порушення прав людини та інформаційного висвітлення таких випадків і тенденцій.

Як зазначив у своєму вступному слові головний експерт Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ в сфері юстиції в Україні» Марк Сегал,  таку форму популяризації принципів Декларації організатори обрали з огляду на те, що для викорінення порушень прав людини в кримінальному провадженні потрібна консолідація зусиль адвокатури, медіа і громадянського суспільства. При цьому природа самих порушень лишається незрозумілою тим з учасників цього протистояння, хто не має спеціальної юридичної освіти. А отже Декларація як узагальнений виклад кращої практики кримінального провадження, позбавлений складної юридичної термінології, роз’яснює як на основі закону і поваги до прав має здійснюватися провадження, і як мають поводитися його учасники – адвокати, прокурори, слідчі, судді. 

Зовні прості питання  першої сесії тренінгу: навіщо адвокатам журналісти та що потрібно працівникам медіа від адвокатів, - не одразу знайшли відповідь в аудиторії. Серед адвокатів виявилося небагато таких, що мають досвід ефективних зв’язків з пресою і використання медіа-ресурсів для комунікації з громадськістю, осередками громадянського суспільства. В ході обміну думками щодо результативності такої співпраці учасники визнали значний невикористаний потенціал залучення суспільства до справи викорінення порушень прав людини, професійних прав і гарантій адвокатів у кримінальному провадженні, зрозуміли важливість інструментарію, який надає для цього Декларація.

Під керівництвом виконавчого директора «Центру медіареформ», медіа-тренера Людмили Гуменюк адвокати опанували методи побудови ефективної комунікації та зрозуміли її відмінність від простого інформування, розібрали техніку інтерв’ю, специфіку виступу перед відеокамерою, інші прийоми спілкування з медіа, попрактикувалися у написанні прес-релізів, після чого групи представили свої твори на суд колег та обговорили складені тексти.

Згуртовані спільною працею, адвокати та журналісти крок за кроком дійшли розуміння особливостей висвітлення пресою тематики кримінального правосуддя та засвоїли основні принципи цієї важливої роботи, зокрема із зацікавленням слухали присутні виступ свого колеги, медіа-юриста Інституту розвитку регіональної преси Людмили Панкратової, присвячений питанню меж висловлювань адвокатів у судовому процесі і поза ним, зокрема відповідальності за висловлювання. Також проаналізували відповідні рішення Європейського суду з прав людини.

Разом з головним редактором журналу «Адвокат» Леонідом Лазебним учасники тренінгу провели експрес-аналіз висвітлення різноманітних епізодів кримінальних проваджень місцевою пресою та окреслили в загальних рисах медіа-план просування ідей Декларації та використання її тез в комунікації з громадськістю.

Стратегічний план подальшого діалогу з іншими учасниками кримінального правосуддя – суддями, прокурорами та слідчими, - обговорили за підсумками виступу голови Комітету захисту прав людини НААУ Ганни Колесник, присвяченому цій темі.

Після узагальнення напрацювань тренінгу, який за загальним визнанням його учасників можна вважати початком нової перспективної співпраці, всі отримали сертифікати про підвищення кваліфікації в урочистій та невимушеній обстановці.

У короткому підсумковому відеоінтерв’ю член Ради адвокатів Чернігівської області Максим Овсяннік зазначив, що оскільки порушують правила кримінального провадження саме правники – обвинувачі, захисники, судді – Декларація покликана відіграти важливу освітню роль і навчити «непосвячених» бачити порушення прав людини і ефективно їм протистояти.

У вересні-жовтні поточного Комунікаційний тренінг буде проведено в усіх регіонах України. Організатори запрошують подавати пропозиції та побажання, ділитися ідеями та прецедентами порушення прав людини у кримінальному провадженні, активно підключатися до справи підготовки цих тренінгів усіх охочих адвокатів, журналістів та громадських активістів.

Популярні новини

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 553

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1848

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3503

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3714

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3980

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4666

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6136

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6105

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл