Конференція на тему: «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки» | НААУ

Конференція на тему: «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки»

Законодавство
16:56 Вт 16.06.15 1234 Переглядів
Версія для друку

15 червня 2015 року в приміщенні Верховного Суду України відбулася Конференція на тему: «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки».

Метою заходу було обговорення реалізації положень Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки. Одним з питань Стратегії є подальше реформування інституту адвокатури України шляхом посилення гарантій здійснення адвокатської діяльності та забезпечення доступності безоплатної правової допомоги.

Захід організовано за підтримки Ради з питань судової реформи за підтримки Верховного суду України та Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Національну асоціацію адвокатів України представляв Валентин Гвоздій, заступник Голови Ради адвокатів України, який у своєму виступі зазначив, що Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який був прийнятий у 2012 році став уособленням найкращої практики побудови адвокатури в європейських країнах, що свідчить про успішність першого етапу реформування адвокатури України.

Валентин Гвоздій звернув увагу учасників конференції на те, що нажаль існує протистояння адвокатури та системи безоплатної правової допомоги, яке створюється штучно, у зв’язку із певними недоліками законодавства. До прикладу ми маємо неприпустимі факти, коли керівниками регіональних центрів з надання БВПД призначаються особи,які не є адвокатами. Виникає багато питань до таких осіб. Фінансування безоплатної правової допомоги скеровується в величезних розмірах на утримання самих центрів з надання такої допомоги, в той час коли самі адвокати, які надають цю допомогу отримують мізерні кошти. По третє, сьогодні побудована система безоплатної правової допомоги таким чином, що адвокати повинні пройти конкурс, скласти так званий іспит для того щоб надавати таку допомогу. Ми вважаємо це принизливим. Адже кожен адвокат пройшов встановлену законом процедуру кваліфікаційного відбору, склавши іспит. Додаткові штучні перешкоди в допуску до процедур надання безоплатної правової допомоги є підґрунтям для корупції в цій сфері зі сторони керівництва центрів з надання БВПД та штучно ділять адвокатів на дві половини, тих хто в системі БПД і тих хто не в цій системі. Це неприпустимо. Все це провокує розкол в адвокатурі, не підтримує НААУ як самоврядну організацію на інституційному рівні, - акцентував Валентин Гвоздій.

«Безумовно, важливим аспектом для адвокатури є покращення на законодавчому рівні регулювання питання гарантій та прав адвокатів. І це не тільки стосується законодавства про адвокатуру, в першу чергу це стосується процесуального законодавства, процесуальних кодексів, якими керуються у своїй діяльності адвокати. Основною метою НААУ в даному випадку є чітке закріплення на законодавчому рівні міри відповідальності за порушення прав та гарантій адвокатів, адже це забезпечить дійсну рівність між сторонами процесу. «Рівність у нас залишиться декларативною до тих пір, до поки в процесуальних кодексах не буде закріплено чіткий набір повноважень, та їх зустрічне дотримання зі сторони інших суб’єктів процесу», - зауважив Валентин Гвоздій.

Відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, яка схвалена указом Президента України від 20 травня 2015 року № 276/2015, адвокатурі присвячений розділ 5.6, в якому зазначаються пункти, реалізація яких позитивним чином відобразиться в процесі реформування. НААУ на сьогодні вже проводиться певна робота щодо опрацювання пунктів зазначеної Стратегії, як наприклад, ведеться робота по розробці концепції страхування професійної відповідальності адвоката, реалізація на практиці та закріплення законодавчого виключного права адвокатів на представництво в судах. НААУ є активним учасником робочої групи по напрацюванню змін до законодавства про адвокатуру в контексті зазначених питань.

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 295

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1572

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1702

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1965

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3114

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7990

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7469

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл