Круглий стіл по обговоренню проекту тексту Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві | НААУ

Круглий стіл по обговоренню проекту тексту Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві

Законодавство
21:19 Сб 18.04.15 1550 Переглядів
Версія для друку

Розпочався процес обговорення Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві.

17 квітня в Одесі відбувся круглий стіл по обговоренню проекту тексту Декларації щодо захисту прав людини у  кримінальному судочинстві. Цей захід став першим у серії круглих столів з метою розробки єдиного документу, який буде підсумовувати позицію адвокатів щодо необхідних ключових змін та стане інструментом для внесення змін до існуючої практики захисту прав людини у кримінальному процесі.

Організаторами круглого столу виступили Національна асоціація адвокатів України, Асоціація правників України, Асоціація адвокатів України, Спілка адвокатів України, ГО «По захисту прав людини» за сприяння Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

В заході прийняли участь представники професійних адвокатських об’єднань Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Як зазначив Йосип Бронз, Голова Ради адвокатів Одеській області, порушення прав людини в кримінальному процесі є дуже великою проблемою, тому що діючий в Україні Кримінальний процесуальний кодекс містить положення, які діяли ще за радянських часів. Він висловів надію на те, що в рамках Декларації будуть представлені рекомендації з метою вирішення існуючих проблем.

«Декларація важлива як інструмент для усіх представників сектору юстиції. Вона має допомогти адвокатам, суддям та прокурорам наблизитися до спільного розуміння та тлумачення проблемних норм, що буде сприяти покращенню ситуації у сфері захисту прав людини. Важливо створити спільну правову культуру, де кожен учасник кримінального процесу буде поважати один одного», - підкреслив Віргіліус Валанчус, Керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

«Декларація – інновативний та важливий інструмент забезпечення відповідності судової практики у кримінальних справах законодавству та стандартам з прав людини. Нам дуже приємно починати процес обговорення Декларації в Одесі», - зазначив Марк Сегал, Головний експерт з питань доступу до правосуддя і права на захист Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Круглі столи по обговоренню Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві пройдуть ще в 11 регіонах країнивід квітня до червня 2015 року. З метою підготовки координаторів для успішного проведення обговорень Декларації у відповідних регіонах, 16 квітня в Одесі було організовано спеціальну робочу зустріч. Модераторами заходу виступили представники Національної асоціації адвокатів України Вадим Красник та Ганна Колесник разом з експертами Проекту ЄС Оксаною Цимбрівською та Кареном Мадояном. Під час зустрічі було обговорено зміст Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві, планування проведення обговорень Декларації у регіонах, комунікаційна стратегія задля промоції цього документу.

Детальніше про робочу зустріч.

Переглянути інформацію про підготовку Декларації щодо захисту прав людини у кримінальному судочинстві.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 570

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1524

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1914

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3200

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4773

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4921

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4085

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4714

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл