КДКА Києва притягнула до дисциплінарної відповідальності адвоката Іванова за присвоєння повноважень члена Ради адвокатів м. Києва | НААУ

КДКА Києва притягнула до дисциплінарної відповідальності адвоката Іванова за присвоєння повноважень члена Ради адвокатів м. Києва

Регіони
14:18 Пн 24.06.19 3264 Переглядів
Версія для друку

Дисциплінарна палата кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва 13 червня прийняла рішення призупинити право на зайняття адвокатською діяльністю адвоката Ігоря Іванова. Він не зможе займатися адвокатською практикою впродовж року.

Підставою для прийняття такого рішення стало те, що адвокат Іванов, всупереч діючого законодавства, безпідставно визнав себе уповноваженою особою органу адвокатського самоврядування, яка наділена правом складання адміністративних протоколів, та власне склав такий протокол стосовно посадовця Київської міської державної адміністрації.

Як вказано у рішенні КДКА, Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність.

Відповідно до ч. 5 ст. 212-3 КУпАП неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"- тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Право складання адміністративного протоколу за скоєння правопорушення, передбаченого статтею 212-3 (що стосується порушення права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність») надано голові ради адвокатів або уповноваженому радою члену ради адвокатів регіону.

Згідно листів Ради адвокатів міста Києва від 14.01.2019 № 7 та Національної асоціації адвокатів України від 07.02.2019 № 198/0/2-19 адвокат Іванов І.О. не є обраним членом Ради адвокатів міста Києва, а тому не є уповноваженою особою на складання протоколів про адміністративне правопорушення.

Таким чином, адвокат Іванов І.О. умисно проігнорував вимоги Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» та наділивши себе повноваженнями члена Ради адвокатів міста Києва незаконно склав адміністративний протокол серії КВ №000032, відносно начальника управління з питань запобігання та виявлення корупції апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

«Іванов І.О. конференцією адвокатів міста Києва членом Ради адвокатів міста Києва не обирався, до складу її членів не входить. Рада адвокатів міста Києва не надавала будь-яких повноважень Іванову І.О. на вчинення дії направлених на складання протоколів про адміністративне правопорушення», - ідеться у рішенні дисциплінарної палати.

Своїми умисними діями адвокат Іванов І.О. порушив вимоги пунктів 1, З ст. 7 «Правил адвокатської етики», затверджені Установчим З’їздом адвокатів України 17.11.2012, тобто допустив грубе одноразове порушення правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України та призвело до підриву авторитету органу державної влади - виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

До скарги на адвоката Іванова, яку направив до КДКА м. Києва посадовець КМДА, було додано копію листа на бланку із зображенням малого герба України, з написом Україна, Рада адвокатів міста Києва, з реквізитами: 04050, м. Київ, вул. Білоруська, ЗО ЄДРПОУ 38517528, тел. 483-89-00, факс. 461-80-82, сайт www.kmkdka.com.. e-mail :kmkdka@kmkdka.com, на адресу начальника управління з питань запобігання та виявлення корупції апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Згідно зазначеної копії, протокол про адміністративне правопорушення серії КВ №000032 від 27.12.2019 р. був підписаний членом Ради адвокатів міста Києва Івановим І.О. Більше того, протокол  про адміністративне правопорушення за неправомірну відмову наданні інформації у відповідь на адвокатський запит стосувався запитів двох адвокатів - Сороки Михайла Миколайовича та Шипка Олександра Івановича. При цьому в Єдиному реєстрі адвокатів України відомості про адвоката Сороку Михайла Миколайовича (свідоцтво серії КВ № 005797 видане Радою адвокатів міста Києва 10.11.2016 року) - відсутні.

Принагідно голова Ради адвокатів м. Києва Петро Рябенко листом повідомив КМДА про те, що в ЄРАУ відсутня інформація про адвоката Сороку. Копія його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії КІЗ № 005797 від 10.11.2016, свідчить про те, що власне даний документ не має юридичної сили.

Рішення дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва може бути оскаржено протягом ЗО (тридцяти) днів з дня його прийняття до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури або до суду.

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 684

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1112

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2396

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4008

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4226

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4028

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4683

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6140

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл