Всеукраїнська виставка «Адвокати в українському державотворенні» презентована для адвокатів та студентів Львівщини, Тернопільщини і Волині | НААУ

Всеукраїнська виставка «Адвокати в українському державотворенні» презентована для адвокатів та студентів Львівщини, Тернопільщини і Волині

Різне
13:04 Чт 06.06.19 1367 Переглядів
Версія для друку

В Україні продовжуються ювілейні заходи до 100-річчя Соборності України.

Національна асоціація адвокатів України в особі Центру досліджень адвокатури і права під егідою керівника Центру Ірини Василик започаткувала презентації Всеукраїнської пересувної виставки «АДВОКАТИ В УКРАЇНСЬКОМУ ДЕРЖАВОТВОРЕННІ».

Виставка складається із 8 банерів і розповідає про: адвокатів – провісників Соборності України; адвокатів – членів Української Центральної Ради та її урядів; адвокатів в урядах Української Держави гетьмана Павла Скоропадського будівничих, адвокатів – будівничих Західно-Української Народної Республіки; адвокатів – діячів Директорії та міністрів Української Народної Республіки; адвокатів – творців Соборної України; адвокатів – президентів у боротьбі за незалежність України та адвокатів-діячів української еміграції.

Виставку презентовано на семінарах з підвищення кваліфікації у Львові та в Луцьку, а також для студентів Тернополя та Волині, де відкриті кабінети історії адвокатури та іменні навчальні аудиторії адвокатів, зокрема у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка та у Східноукраїнському університеті ім. Лесі Українки.

«Період Української революції 1917–1921 років – переломний момент в історії України XX століття. Українці проголосили та відстоювали зі зброєю в руках Українську Народну Республіку – першу українську модерну державність з парламентом, урядом і законодавством, відчули свою соборність, стали державотворчою нацією. Адвокати були активними учасниками боротьби за українську державність. Значна кількість адвокатів займалась громадсько-політичною роботою на місцях – обиралися міськими головами і депутатами органів місцевого самоврядування, обіймали посади у місцевих адміністраціях, розбудовували мережу політичних партій, засновували і розвивали громадські організації –зазначила під час презентацій керівник Центру досліджень адвокатури і права при НААУ Ірина Василик.

Дослідники Центру виявили щонайменше 22 адвокати або помічники адвокатів, які були членами Української Центральної Ради (УЦР) на чолі з Михайлом Грушевським. Серед прізвищ відомих адвокатів – київський міський голова Євген Рябцов, мер Бахмута – Лев Флейшер, міський голова Липівця на Київщині – Василь Химерик, один із засновників Української Центральної Ради і заступник її голови, кооператор і голова правління Українбанку Федір Крижанівський, член УЦРади та директор її канцелярії, згодом знаний учений-історик і правник – Андрій Яковлів, міністр польських справ Української Народної Республіки – Мечислав Міцкевич.

Серед адвокатів – провісників Соборності згадуємо адвоката з Ніжина Олександра Кониського, автора слів духовного гімну українців «Молитва за Україну» («Боже великий, єдиний»); адвоката Іллю Шрага з Чернігова, громадсько-політичного і культурно-освітнього діяча, депутата і керівника української фракції І-ої Державної Думи Російської імперії від Чернігівщини (1906 р.), який був автором законопроекту про автономію України, винесеного на розгляд Думи; адвоката Миколу Міхновського з Харківщини, який ще у 1900 році видав брошуру «Самостійна Україна», адвоката, видавця і публіциста Миколу Дмитрієва.

Крім того, передвісниками соборності стали представники «Адвокатської доби» – періоду національного відродження в Галичині у 80-х роках ХІХ ст., ключову роль в якому відіграли адвокати. Представники цього покоління перетворили Східну Галичину з найвідсталішої з матеріального і культурно-освітнього погляду провінції Австро-Угорської імперії на «П’ємонт» українського національного відродження. Це, зокрема, адвокат Кирило Трильовський, організатор січового та стрілецького руху в Галичині та Буковині, адвокат Кость Левицький – голова українських фракцій у Віденському парламенті та в Галицькому крайовому сеймі, згодом прем’єр міністр ЗУНР; Микола Василько з Буковини, організатор «Буковинського віча», яке висловилося за незалежність; адвокати, Теофіл Окуневський, Степан Федак, Лонгин Цегельський та інші.

В українському державотворенні брали участь такі провідні адвокати Наддніпрянщини, як адвокат Петро Климович з Одеси – організатор і керівник «Просвіти», член Одеської міської управи, протягом багатьох років – гласний (депутат) Одеської міської думи, та міністр фінансів УНР; адвокат Григорій Степура з Хмельниччини, який був в ці роки губернським комісаром Поділля та Харківщини; адвокат Самійло Підгірський з Волині, один із засновників Українського правничого товариства, суддя Київського апеляційного суду УНР; адвокат Федір Матушевський з Черкащини, посол УНР у Греції та багато інших.

З гетьманом Павлом Скоропадським працювали такі адвокати, як міністр освіти і мистецтва, адвокат Микола Василенко; державний секретар Ради Міністрів, адвокат Ігор Кістяковський, міністр торгівлі та промисловості Української Держави, адвокат Сергій Гутник; міністр праці, адвокат Максим Славинський, член Державного Сенату, адвокат Михайло Пухтинський, посол Української Держави у Туреччині – адвокат Олександр Кістяковський.

Акт Злуки 22 січня 1919 року на Софіївському майдані, тобто об’єднання Східної і Західної України, у Києві також проголошували адвокати Лев Бачинський та Лонгин Цегельський, а для дипломатичний місій французькою мовою оголошував соборність Ярослав Олесницький.

Президенти України на еміграції протягом майже 40 років також були адвокати – Андрій Лівицький та Степан Витвицький, які об’єднали усю українську діаспору та зберегли атрибути державності – прапор, державну печатку та президентські клейноди, які повернулися в Україну після проголошення незалежності у 1991 році.

Центр чи не вперше відкриває ці імена під кутом зору ролі адвокатів в українському державотворенні. Як бачимо, попередні поколінні адвокатів проголошували незалежність України, завдання ж сьогоднішнього покоління адвокатів – зберегти її» - наголосила Ірина Василик.

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 981

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1490

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1360

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2599

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3967

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3988

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5633

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4762

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл