Проект реформи адвокатури повинен отримати схвалення "Венеційської комісії" - опитування експертів | НААУ

Проект реформи адвокатури повинен отримати схвалення "Венеційської комісії" - опитування експертів

Різне
15:21 Вт 11.12.18 905 Переглядів
Версія для друку

Проект закону "Про адвокатуру" повинен отримати попередню оцінку Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії).

Про це на прес-конференції повідомив директор центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук  посиланням на результати дослідження «Результати впровадження судової реформи в Україні станом на кінець 2018", передають Українські Новини.

67% респондентів дотримуються думки про те, що президентський законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055 повинен пройти оцінку "Венеційської комісії".

"2/3 опитаних нами експертів впевнені, що така експертиза необхідна в "Венеціанській комісії ", - сказав соціолог.

Він повідомив, що виходячи з даних, які вдалося отримати від експертів, адвокати негативно оцінюють цей законопроект.

"Ті дані, які ми отримали прямо вказують, що експертне середовище не було залучено до його розробки і до їх думки не прислухалися. Виходячи з цього, вважаю, що більшість буде негативно до нього ставиться", - підкреслив він.

Також експертна юридична спільнота вважає, що схвалення "Венеціанської комісії" спочатку повинен був отримати проект закону "Про судоустрій і статус суддів", який став базою для проведення судової реформи 2014-2018 років. Так вважають 66,1% експертів, які були опитані в ході дослідження.

У дослідженні взяли участь 400 респондентів, серед яких адвокати, правоохоронці, судді, науковці, правозахисники та інші представники професійного юридичного співтовариства, які безпосередньо стикаються з роботою українських судів.Опитування проводилося Центром "Соціальний моніторинг" і Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка 28 листопада - 6 грудня методом телефонного інтерв'ю.

Як відомо, проект закону "Про адвокатуру" №9055 був поданий президентом до Верховної Ради 6 вересня 2018 як невідкладний. Але адвокатське середовище піддало законопроект потужній критиці.

На думку Національної асоціації адвокатів України, прийняття цього закону призведе до істотного погіршення доступу громадян України до правосуддя.

На думку адвокатської спільноти, цей законопроект призведе до того, що судова гілка влади остаточно втратить свою незалежність. НААУ закликала Президента направити до Венеціанської комісії законопроект №9055. Аналогічно до голови парламенту було направлено звернення щодо необхідності такої процедури для альтернативних законопроектів №№9055-1 та 9055-2.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1011

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1180

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1452

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2714

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3459

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7963

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7464

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8395

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл