Якщо закон ухвалять, адвокати не зможуть відстояти навіть свої права - Валентин Гвоздій | НААУ

Якщо закон ухвалять, адвокати не зможуть відстояти навіть свої права - Валентин Гвоздій

Різне
14:19 Чт 15.11.18 1204 Переглядів
Версія для друку

Чинний закон про адвокатуру та адвокатську діяльність, який схвально оцінила Венеційська комісія, був євроінтеграційним. Також він є чи не найновішим профільним законом на теренах Європи.

«Тому я не розумію, навіщо нас реформувати, коли ми першими дійшли до європейських стандартів. Однак ми чуємо дуже багато критики на тему судової реформи. Згідно досліджень міжнародних та українських експертів, люди не вірять судам і не бачать результату. Якщо по такому сценарію реформуватимуть і адвокатуру, то, боюсь, народ втратить ще й свого захисника», – заявив в ефірі телеканалу ЗіК заступник Голови НААУ Валентин Гвоздій.

При цьому, процес розробки законопроекту про адвокатську діяльність, що зареєстрований у парламенті під номеро 9055, був засекреченим, підкреслює Валентин Гвоздій.

«Адвокатів повністю відсторонили від цього процесу. Ми писали листи, зверталися, просили включити нас в робочі групи до Ради з питань судової реформи. Проте нам постійно відмовляли. Тепер розуміємо чому. В перехідних положеннях було написано: «Давайте змінимо кримінально-процесуальний кодекс». Цей «фантастичний» законопроект пропонує слідчому, який затримав підозрюваного, одразу приступати до дій, не чекаючи на адвоката», – говорить заступник голови НААУ.

Заступник голови асоціації переконаний, що адвокати і Адміністрація Президента переслідують різні цілі. На його погляд, реалізовується так званий «турецький» сценарій.

«Коли в Туреччині після невдалого перевороту президент Ердоган посилював свою владу, його дії були жорсткими. Свобода слова і права людини навіть не бралися до уваги. Також він звільнив багато адекватних суддів. Зрештою, Ердоган технічно знищив турецьку адвокатуру», – розповідає експерт.

Проводячи паралель із Туреччиною, Валентин Гвоздій каже, що й там був ухвалений закон про адвокатуру, який зрештою розпорошив професійну консолідованість захисників.

«Національний рівень адвокатури був розділений від регіонального. Як наслідок, почався безлад, війна, а професія почала регулюватися Міністерством юстиції. Держава отримала повний контроль. Ми ж йшли до незалежності багато років. Ще у 1995 році, коли нас брали до Ради Європи, одним із зобов’язань держави було створення сильної адвокатської організації! Лише у 2012 році Україна виконала цей обов’язок», – нагадує заступник голови НААУ.

Валентин Гвоздій говорить про хибні пріоритети законопроекту. Якщо президентський законопроект ухвалять, то адвокати більше не зможуть себе захистити, а ситуація із захистом професійних прав та гарантій незалежної адвокатської діяльності погіршиться.

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 149

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 191

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 691

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 615

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 673

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1981

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2564

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2337

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл