Центр досліджень адвокатури і права відкрив навчальні аудиторії на честь видатних адвокатів Тернопільщини | НААУ

Центр досліджень адвокатури і права відкрив навчальні аудиторії на честь видатних адвокатів Тернопільщини

Різне
13:11 Ср 14.11.18 935 Переглядів
Версія для друку

У рамках урочистої Академії «Адвокати Тернопілля в історії України» у місті Бережани (Тернопільська область) відкрито Кабінет історії адвокатури Бережанщини та навчальну аудиторію імені адвокатів Володимимира Бемка та Михайла Західного.

6 листопада 2018 року Керівник Центру досліджень адвокатури і права НААУ к.і.н. Ірина Василик взяла участь у проведенні урочистої Академії «Адвокати Тернопілля в історії України», що відбулася в історичному місті Бережани на Тернопільщині. Організаторами проведених заходів виступили Національна асоціація адвокатів України, Центр досліджень адвокатури і права, Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани, ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут».

Програма урочистої Академії розпочалася у стінах Бережанської державної гімназії ім. Б. Лепкого. В освітньому закладі було відкрито Навчальну аудиторію імені адвокатів Володимира Бемка і Михайла Західного, а також відбулася презентація наукової монографії Керівника Центру досліджень адвокатури і права НААУ к.і.н. Ірини Василик та наукового співробітника ДІАЗ у м.Бережани Олени Лугової «Адвокатська та громадсько-політична діяльність В.Бемка і М.Західного». Навчальна аудиторія імені адвокатів В.Бемка і М.Західного, відкриття якої було забезпечене заходами Національної асоціації адвокатів України, укомплектована стендами про видатних бережанських адвокатів, відомих громадсько-політичних діячів міжвоєнного періоду Володимира Бемка і Михайла Західного. Стенди були підготовлені Центром досліджень адвокатури і права НААУ. Разом зі стендами, Бережанська гімназія отримала у подарунок від Ірини Василик збірку видань Центру адвокатури і права НААУ про історію адвокатури України.

"Урочиста Академія, організована Центром дослідження адвокатури і права НААУ викликала велике зацікавлення у юних гімназистів і педагогічного колективу, адже більш, ніж століття тому, адвокати В.Бемко і М.Західний також були учнями Бережанської гімназії. Відтак, Бережанська державна українська гімназії ім. Б. Лепкого відкрила чергову сторінку своєї славетної історії, що продовжилася у гідному житті та праці її учнів. Учні гімназії, які традиційно доглядають могили визначних гімназистів на Бережанському кладовищі, також взяли під опіку могилу адвоката Михайла Західного", - розповідає Ірина Василик.

Надалі заходи урочистої Академії «Адвокати Тернопілля в історії України» продовжилися у стінах ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». З ініціативи Центру досліджень адвокатури і права НААУ у цьому закладі вищої освіти було відкрито «Кабінет історії адвокатури Бережанщини». Національна асоціація адвокатів України забезпечила новостворений Кабінет навчальними стендами «Провідні адвокати Бережанщини», «Адвокатура Тернопілля» та «Адвокати у Західно-Українській Народній республіці». Також Ірина Василик і Олена Лугова презентували  нове наукове видання Центру досліджень адвокатури і права НААУ «Адвокатська і та громадсько-політична діяльність В.Бемка і М. Західного». У книзі представлено участь цих адвокатів в Українській революції 1917–1921 рр., внесок у національне відродження та державне будівництво та окреслено стратегію і тактику адвокатської діяльності В. Бемка та М. Західного у резонансних політичних судових справах міжвоєнного періоду. Також у бібліотеку вузу передано низку видань серії «Адвокатська біографістика».

Ірина Василик взяла участь у Всеукраїнській науковій конференції «Західно-Українська Народна Республіка: відгомін століття», приуроченій 100-літтю утворення Західно-Українській Народній Республіці, співорганізаторами якої виступили Національна асоціація адвокатів України і Центр досліджень адвокатури і права. У бібліотеку ЗВО Ірина Василик передала збірку видань Центру досліджень адвокатури і права НААУ.

Активну участь у заходах взяли начальник Бережансьского бюро правової допомоги Петро Процик, заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький, директор інституту д.е.н., проф. Мирон Жибак, директор коледжу к.філол.н., доц. Світлана Пилипишин, учений секретар ДІАЗу м. Бережани Надія Волинець, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк, а також науковці та краєзнавці з Києва, Тернополя, Козови та Бережан.

В кінці урочистостей автори монографії Ірина Василик, Олена Лугова та голова Бережанського БПД Петро Процик відвідали похресницю і племінницю адвоката Михайла Західного – 92-річну Христину Сим-Олійник й подарували книгу. "Пані Христина зі сльозами на очах прийняла гостей і поділилася спогадами про свого хрещеного батька, - знаного адвоката міжвоєнного періоду Михайла Західного, який був адвокатом у гучних кримінальних справах, зокрема про те, як уся родина готувала на різдвяні свята відрами кутю, а на великодні свята паски і кілька відер крашанок, - усе це вони з її хрещеним батьком і адвокатом Михайлом Західним носили у в’язницю, де були його підзахисні, що чекали розгляду справи, а це було 300 і більше осіб, заарештованих за політичними мотивами. Такі акції допомоги і підтримки адвокат власним коштом, здійснював регулярно, а у підготовці була залучена уся родина разом з дітьми", - розповідає Ірина Василик.

Детальніше про ці події можна прочитати тут

 

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 303

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1949

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6636

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6299

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7341

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6928

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6541

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7918

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл