НААУ співпрацюватиме з ХПГ, УГСПЛ , Фундацією правової допомоги та Коордцентром з метою вдосконалення БПД – Меморандум | НААУ

НААУ співпрацюватиме з ХПГ, УГСПЛ , Фундацією правової допомоги та Коордцентром з метою вдосконалення БПД – Меморандум

Різне
11:19 Пт 26.10.18 2935 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України уклала Меморандум про взаєморозуміння з Координаційним центром з надання правової допомоги, Українською фундацією правової допомоги, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківською правозахисною групою щодо посилення експертного потенціалу у сфері доступу вразливих категорій населення до правосуддя у кримінальному провадженні.

Документ підписали голова НААУ Лідія Ізовітова, директор Коордцентру Олексій Бонюк, директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.  

«Вперше Національна асоціація адвокатів України підписує Меморандум про взаємодію з громадськими організаціями. Ця подія викликана тим, що ми розуміємо ризики для захисту прав людини, і їх потрібно усувати. Ми можемо це зробити лише разом», - сказала Лідія Ізовітова.

Меморандум укладений з метою налагодження взаємодії Сторін з питань посилення експертного потенціалу у сфері доступу вразливих категорій населення до правосуддя у кримінальному провадженні.
Сторони мають намір надавати взаємну всебічну підтримку задля розвитку співпраці згідно з положеннями цього Меморандуму та інформувати одна одну про заходи, спрямовані на його реалізацію.

«Ми демонструємо цим єдність адвокатського середовища. В Україна велика адвокатська спільнота, яка робить важливу для суспільства і держави роботу із захисту прав людини. Підписання Меморандуму зробить наші зусилля більш ефективними», - сказав директор Координаційного центру Олексій Бонюк.

Меморандум передбачає формування  Комісії з експертно-правового аналізу, яка розроблятиме механізми забезпечення якості безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні.

Комісія діятиме на постійній основі у складі трьох представників Національної асоціації адвокатів України; трьох представників Координаційного центру з надання правової допомоги, трьох представників організацій громадянського суспільства – по одному від Української фундації правової допомоги, Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи. Засідання комісії мають відбуватися не рідше одного разу на місяць. НААУ делегувала до комісії керівника секретаріату Вадима Красника, голову комітету з питань БПД Сергія Вилкова та голову ради адвокатів Харківської області Вікторію Гайворонську. Власне Меморандум укладено сторонами на три роки.

«Наша мета – створити інструмент, який слугуватиме підвищенню якості надання безоплатної правової допомоги, особливо для вразливих категорій у кримінальних справах. Тут ми ідемо в ту проблемну зону, де у кримінальному процесі є недоліки, і їх потрібно усувати. Тому тут важлива синергія поєднання можливостей неурядових організацій, які безпосередньо займаються практичною роботою з вразливими верствами населення, професійної адвокатської спільноти і системи БПД» , - сказав Олександр Павліченко.

«Це серйозна віха в розвитку держави, адвокатури та громадського правозахисту. Я завжди вважав, що ця співпраця є магістральною дорогою розвитку захисту прав людини в країні. Поєднання зусиль громадських організацій з професійними адвокатами, та сприяння держави в цьому справді може забезпечити захист прав людини на достойному рівні і нагадувати про повагу до прав людини, яку має демонструвати держава», - сказав Євген Захаров.

Він нагадав історію становлення системи БПД, яка починалася від мінімального фінансування адвокатів, залучених до такої роботи, до створення системи центрів надання правової допомоги, якому передувала діяльність пілотних офісів у декількох регіонах. «Ми пройшли великий шлях, бо сьогодні доступ до правосуддя значно краще забезпечений, ніж він тоді. Адвокатів, які працюють в БПД, доволі багато. Це вже могутня сила, яка перша зустрічає порушення прав людини з боку держави і намагається допомогти жертвам цих порушень. Тому така співпраця необхідна, щоб посилювати нашу діяльність, бо це є запорукою успішного захисту прав людини», - сказав Євген Захаров.

«Посилена взаємодія між нами почалася два роки тому, коли ми розпочали перегляд стандартів надання БПД в цивільних і адміністративних справах. Зараз за участю керівництва адвокатури триває діалог для розробки таких стандартів у кримінальних справах. Фінальним бенефіціаром цієї роботи є наше суспільство. Якість правової допомоги і БПД, зокрема, - це те, чого потребують люди», - директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома. Він додав, що така діяльність підтримується та визнається міжнародними партнерами – Радою Європи, фондом «Відродження».

Меморандум про взаєморозуміння з Координаційним центром з надання правової допомоги, Українською фундацією правової допомоги, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківською правозахисною групою щодо посилення експертного потенціалу у сфері доступу вразливих категорій населення до правосуддя у кримінальному провадженні.

Склад Комісії з експертно-правового аналізу

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1213

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1622

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2908

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4489

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4740

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4070

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4711

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6156

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл