Рада адвокатів м. Києва закликає ВР відхилити проект закону №9055 | НААУ

Рада адвокатів м. Києва закликає ВР відхилити проект закону №9055

Регіони
16:31 Пн 01.10.18 3971 Переглядів
Версія для друку

17 вересня 2018 року Рада адвокатів міста Києва як регіональний орган адвокатського самоврядування прийняла рішення звернутися до Верховної Ради України, керівників парламентських фракцій та комітетів, позафракційних народних депутатів з приводу неприпустимості здійснення реформи адвокатури на основі законопроекту №9055.

Позиція Ради адвокатів міста Києва полягає в тому, що за своїм змістом будь-які зміни до профільного законодавства мають гарантувати подальше наближення адвокатури до європейських стандартів. Пріоритетом у цьому процесі має бути посилення захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

“Рада адвокатів міста Києва вважає, що прийняття законопроекту № 9055 суперечитиме загальній логіці європейського курсу України, численним міжнародним документам та власне — Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інституцій, затвердженої указом Президента № 276 від 20 травня 2015 року. На жаль, поданий до парламенту законопроект № 9055 може призвести до помилкових або очевидно шкідливих правових експериментів, створює хаос у правовому регулюванні адвокатської діяльності. Зокрема, законопроект №9055 нівелює європейські стандарти, в тому числі стандарти незалежного адвокатського самоврядування”, - ідеться у резолюції РАмК.

Проект закону № 9055 містить загрози знищення інституційної гарантії незалежності адвокатури — адвокатського самоврядування та саморегулювання професії. “Прийняття законопроекту № 9055 за основу та в цілому унеможливить здійснення захисту прав, свобод та інтересів осіб адвокатурою, незалежною від політичної волі”, - застерігає Рада адвокатів м. Києва.

У резолюції органу адвокатського самоврядування вказано на наявність корупційних ризиків у законопроекті. Серед них - пільговий період для спрощеного доступу в адвокатуру для суддів та слідчих, яким дозволено впродовж 4 років отримувати свідоцтво на підставі лише тестування без проходження стажування.

Проект закону № 9055 містить численні зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які звужують гарантії адвокатської діяльності. Зокрема, пропонується включити до КПК України ст. 221 про зловживання стороною захисту процесуальними правами. До категорії зловживання суд може віднести і подання скарги на певне судове рішення, і подання клопотання (заяви) для вирішення окремого важливого для захисту питання, і заявлення відводу суду тощо.

У викладеній редакції ст. 211 КПК законопроекту № 9055 прямо суперечить положенням Конституції України, профільним Рішенням Конституційного Суду України та численним рішенням Європейського Суду з прав людини.

Законопроект № 9055 пропонує зміни до ст. 53 КПК України, відповідно до яких слідчий (прокурор, суд) навіть за наявності в справі офіційного захисника підозрюваного (обвинуваченого) за договором, тепер будуть мати право на власний розсуд увести в справу безоплатного захисника й провести за його участі усі потрібні стороні обвинувачення процесуальні дії. 

Проект закону пропонує спростити процедуру повідомлення про підозру особі зі статусом спеціального суб’єкта, що відкриває можливості для посилення кримінального переслідування адвокатів за їхню правову позицію. Наразі така практика підтверджується офіційною статистикою порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. При цьому, запропонована редакція ст. 481 КПК передбачає, що не лише адвокатам, але всім визначеним у ч. 1 ст. 481 КПК спеціальним суб’єктам підозра може бути вручена слідчим, прокурором за дорученням керівника Генеральної або обласної прокуратури. Тобто, статус спецсуб’єкта взагалі позбавлено будь-якого сенсу.

Зважаючи на те, що напрацьований у закритий спосіб законопроект № 9055 містить вказані вище, а також низку інших серйозних загроз для подальшого незалежного функціонування інституту адвокатури, підриває гарантії захисту прав громадян, несе ризики для розвитку України як правової демократичної держави, вважаємо, що законопроект № 9055 не може бути підтриманий у поданій редакції та без врахування позиції адвокатури України при внесенні змін до профільного законодавства у відповідності до європейських стандартів, реальних потреб адвокатської спільноти та в інтересах посилення конституційних гарантій прав громадян.

Звертаємо увагу депутатський корпус, що політична доля є мінливою, а професійного захисту потребують всі громадяни України без виключення”, - ідеться у резолюції Ради адвокатів м.Києва.

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року до Верховної Ради внесено проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» № 9055. Законопроект визначений Президентом України як невідкладний.

Рада адвокатів України висловилася проти прийняття цього проекту. Аналогічні позиції публічно заявили низка рад адвокатів регіонів.

Фото з архіву РАмК

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 916

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1424

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1295

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2534

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3901

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3922

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5569

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4755

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл