Законопроект 9055 позбавляє адвокатуру інструментів захисту прав людини — Валентин Гвоздій | НААУ

Законопроект 9055 позбавляє адвокатуру інструментів захисту прав людини — Валентин Гвоздій

Законодавство
13:23 Пт 28.09.18 2104 Переглядів
Версія для друку

Проект закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” №9055 позбавляє громадян інструментів захисту їхніх прав та професійної правничої допомоги.

Про це заявив в ефірі парламентського телеканалу “Рада” заступник Голови НААУ Валентин Гвоздій.

“Адвокатура існує для того, щоб захистити права, свободи і законні інтереси людини, але цей законопроект робить усе, щоб відібрати у нас інструменти захисту”, - сказав він.

Заступник Голови НААУ повідомив, що НААУ направила адресні листи до народних депутатів та комітетів Верховної Ради з роз”ясненням правових ризиків, загроз звуженню прав людини та корупційних “вікон” внесеної на розгляд парламенту нової редакції профільного закону.

Ці листи відображають позицію як вищих органів адвокатського самоврядування, так і регіональних адвокатських спільнот.

“У нас іде величезна роз'яснювальна робота в суспільстві. Майже всі без винятку Ради адвокатів регіонів публічно прийняли рішення, якими засудили законопроект №9055. Так само і Рада адвокатів України звернулася і до Президента, і до парламенту із закликом утриматися від прийняття цього законопроекту”, - повідомив Валентин Гвоздій.

При цьому НААУ вітатиме рішення комітетів парламенту про направлення законопроекту для оцінки у Венеціанську комісію. Чинний закон про адвокатуру проходив цю процедуру і отримав висновки європейських експертів перед тим, як був ухвалений 2012 року в рамках підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Ми будемо раді, якщо буде прийнято рішення отримати оцінку законопроекту в міжнародних структурах. Це рішення може прийняти комітет ВР”, - уточнив Валентин Гвоздій.

За його словами, законопроект суперечить цілям судової реформи, яка мала б передбачати інституційне зміцнення адвокатури як єдиної самоврядної професійної організації та подальше утвердження принципів верховенства права.

Незрозуміло, чому Україна, яка рухається до верховенства права, може допустити впровадження в національне законодавство таких тоталітарних норм і дозволяє у законодавчому процесі реалізувати неприховані спроби окремих осіб узурпувати адвокатуру”, - сказав заступник Голови НААУ.

Законопроект 9055 викликав величезний супротив адвокатської спільноти, громадських організацій, активістів і простих громадян, тому що під обгорткою добрих намірів намагаються фактично запровадити механізми контролю адвокатури як інституту, тиску на адвокатуру і відкрити шляхи для переслідування громадян”, - вважає Валентин Гвоздій.

Саме неприйнятність змісту та цілей цієї законодавчої ініціативи спричинили появу альтернативних законопроектів, поданих різними фракціями та позафракційними депутатами під реєстраційними номерами 9055-1 та 9055-2.

Альтернативні законопроекти відрізняються важливими речами. З них прибрано все те, що обмежує права людини і права захисника, прибрані всі негативні явища які спрямовані на знищення інституційної міцності адвокатури. Їхнє прийняття дозволить уникнути інституційного стресу, натомість законопроект 9055 закладає механізми, які знищать адвокатуру як самоврядний інституту зсередини”, - прокоментував Валентин Гвоздій.

Зміни до чинного закону мають насамперед передбачати розширення процесуальних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

До основних ризиків основного законопроекту Валентин Гвоздій відніс звуження процесуальних прав адвокатів через пропоновані зміни до КПК, зокрема, обмеження змісту поняття “адвокатська таємниця”, можливості вилучення адвокатів зі справ за зловживання процесуальними правами, можливості правоохоронних органів залучати безоплатних адвокатів паралельно до адвокатів за договором на власний розсуд, послаблення ефективності такого інструменту, як адвокатський запит. Окрім того, інституційне розділення системи національного адвокатського самоврядування за федеративним принципом позбавить адвокатів “єдиного голосу професії”, який є ефективним захистом прав адвокатів як всередині країни, так і на міжнародному рівні.

Відеоверсію можна переглянути тут

Нагадаємо, Рада адвокатів України підтримала альтернативні законопроекти "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

 

Автор: Анастасія РИДАННИХ

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1170

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1584

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2871

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4452

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4701

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4065

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4710

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6155

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл