Адвокатура Вінницької області закликає парламент відхилити проект закону 9055 | НААУ

Адвокатура Вінницької області закликає парламент відхилити проект закону 9055

Законодавство
15:52 Чт 27.09.18 1972 Переглядів
Версія для друку

19 вересня відбулося спільне засідання Ради адвокатів та Кваліфікаційно - дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області, під час якого було обговорено проект закону №9055 “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

У зверненні, ухваленому за підсумками дискусії, адвокати назвали законопроект таким, що несе загрози для незалежності адвокатської діяльності та обмежує права адвокатів у порівнянні із чинним профільним Законом. Відтак, реформа адвокатури насправді може бути розцінена як звуження прав громадян відстоювати свої права і отримувати повноцінну правову допомогу.

“У зв'язку з зазначеним, представляючи інтереси біля 900 адвокатів області, Рада адвокатів та КДКА Вінницької області звертається до Верховної Ради України та Комітету з питань правової політики та правосуддя з цією заявою про неприпустимість прийняття законопроекту в запропонованій редакції”, - ідеться у спільному зверненні.

Говорячи про непопулярність закопроекту серед практикуючих адвокатів, учасники дискусії зазначили низку змін до КПК, які закладені у Перехідних положеннях документу. Зокрема, до КПК запроваджуються норми, які дозволяють сумніватися слідчому у тому, що у документах адвоката міститься адвокатська таємниця. Крім того, слідчі та прокурори, судді майже на власний розсуд зможуть залучати інших захисників, аніж тих, з якими у клієнта укладений договір про надання правової допомоги (це ст. 53 КПК).

Стаття 22 ч.І законопроекту 9055 по суті забороняє адвокатам використовувати весь механізм захисту прав людини. Згідно нового законопроекту, адвокат не має права заявляти відвід судді, заявляти клопотання на свій розсуд ( в тому числі і про зміну запобіжного захисту).

Окремі дії, спрямовані на захист клієнта, за законопроектом, можуть бути розцінені як зловживання правом та призвести до притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності; в окремих випадках - до позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю.

Відповідно-до законопроекту, адвокати також будуть обмежені в доступі до інформації за адвокатськими запитами. Вказаними у законопроекті підставами для умов надання інформації є безкарне право чиновникам відмовляти у задоволенні адвокатських запитів у будь-якому випадку. Більше того, передбачена дисциплінарна відповідальність адвоката за «зловживання правом на адвокатський запит».

Законопроектом встановлено дискримінаційні обмеження доступу до адвокатської професії.

Відповідно до пункту З, статті 3 стаж роботи юристів, які працюють на підприємствах в установах та організаціях, не буде враховуватися до юридичного стажу, наявність якого дає право скласти адвокатський іспит. Вони будуть позбавлені професії та праці, бо не зможуть набути статус адвоката. Зате законопроект широко відчиняє двері колишнім суддям і прокурорам, звільняючи їх від стажування.

28 стаття законопроекту забороняє адвокату працювати з іншими клієнтами, якщо він працює за трудовим договором.

Також неприйнятним є положення законопроекту про те, що З'їзди адвокатів України мають відбуватися щорічно. Це зменшить значення З'їзду, та потягне невиправдані витрати на їх щорічне проведення за кошти адвокатів. Це призведе до того, що врешті-решт на З'їздах будуть присутні лише столичні адвокати, які і будуть вирішувати долю всієї Адвокатури.

Звертає на себе увагу намагання авторів законопроекту 9055 ліквідувати регіональні органи адвокатського самоврядування та замість них створити нові, при чому, за волевиявленням всього 10- 15 % адвокатів, які працюють вданому регіоні.

Нагадаємо, 25 вересня Рада адвокатів України на позачерговому засідання підтримала внесення альтернативних проектів закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №№9055-1 та 9055-2

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 380

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2015

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6702

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6360

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7407

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6930

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6543

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7919

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл