Адвокатура Донецької області закликала Верховну Раду до доопрацювання проекту №9055 | НААУ

Адвокатура Донецької області закликала Верховну Раду до доопрацювання проекту №9055

Законодавство
17:00 Пн 24.09.18 1927 Переглядів
Версія для друку

Внесений Президентом до парламенту Проект Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 потребує глибинного, грунтового й системного перероблення. В іншому випадку про існування незалежної адвокатури України можна забути.

Про це ідеться у спільній заяві Ради адвокатів Донецької області та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області за підсумками спільного засідання від 14 вересня 2018 року.

“Приймати закони про адвокатуру без узгодження з адвокатами - це велике порушення прав кожного адвоката. Чинний Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» було узгоджено з адвокатською спільнотою, він отримав схвалення Венеціанської комісії та відповідає сучасним змінам у процесуальному законодавстві. Натомість, розробники проекту нової редакції порушили зобов’язання України перед Радою Європи і умови укладання Угоди про асоціацію з ЄС, оскільки проект закону про адвокатуру розроблено без участі професійної адвокатської організації», - ідеться у заяві.

«Президентський законопроект №9055 започатковує деструктивну модель створення «покірної» адвокатури, яка має думати і жити по циркулярам, що спускаються згори із владних кабінетів», - застерігає одна з найбільших адвокатських спільнот України.

Грунтовний аналіз положень законопроекту №9055 в розрізі гарантій адвокатської діяльності свідчить про наявність реальної загрози втрати адвокатами незалежності, і, як результат, позбавлення громадян України на роки вперед їхнього права на ефективний захист.

«Наступ на адвокатуру має відбутися, як випливає з тексту законопроекту, по групі напрямків: починаючи з руйнації єдиної, цілісної, незалежної системи органів адвокатського самоврядування, далі - через жорстку регуляцію державою діяльності цих самоврядних органів, і далі — до штучного обмеження прав і гарантій адвокатів під час здійснення ними своєї правозахисної діяльності», - ідеться у заяві.

Внесений до парламенту законопроект №9055, у разі його прийняття, дасть старт некерованому, сповненому зловживань процесу масової реєстрації регіональних палат як нових юридичних осіб. Він створює підвалини для клонування таких організацій: в областях будуть створюватися по кілька псевдоадвокатських організацій. І це тільки один з багатьох ризиків, які закладені в текст законопроекту.

Трирічний строк повноважень членів органів адвокатського самоврядування та передбачена процедура їх виборів вимагатиме проведення безперервної низки з’їздів адвокатів України та конференцій адвокатів регіону.

На сьогодні Ради адвокатів регіонів як органи адвокатського самоврядування на містах цілком справляються з покладеними на них обов’язками та повноцінно виконують покладені на них функції, у тому числі представляють та захищають права та інтереси адвокатів регіону, сприяють підвищенню кваліфікації адвокатів регіону тощо.

Установлення відповідальності за зловживання процесуальними правами, передбачене Законопроектом № 9055, надає суду широкий простір для розсуду та важіль контролю над адвокатами. У зв’язку із цим до зловживання правами може бути віднесена велика кількість процесуальних дій, навіть таких як подання клопотання про призначення експертизи чи витребування доказів, які визнано судом безпідставними, якщо вони можуть спричинити затягування розгляду справи. Найбільшу занепокоєність викликають формулювання «за відсутності нових обставин чи доказів», «завідомо безпідставного відводу», які своєю оціночністю створюють додаткову лазівку для обмеження в реалізації прав сторони захисту.

Пункт 4 частини 2 статті 22-1 визначає зловживанням процесуальними правами неявку саме захисника, хоча діюча ст.324 КПК України встановлює відповідальність за неприбуття як для захисника, так і для прокурора.

Адвокати, зважаючи на свій статус, несуть додатковий ризик відповідальності порівняно з іншими учасниками, оскільки за зловживання процесуальними правами, порушення процесуальних обов’язків чи неналежне виконання професійних обов’язків адвоката на підставі окремої ухвали суду може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності, у тому числі позбавлено права на заняття адвокатською діяльністю.

Таким чином, адвокат, який активно захищатиме інтереси клієнта, подаючи велику кількість клопотань чи скарг, наражатиме себе на небезпеку притягнення до відповідальності.

«Наше особливе занепокоєння викликають норми, що обмежують захист та гарантії адвокатської таємниці, порушують такі принципи адвокатської діяльності як пріоритет інтересів клієнта та конфіденційність», - ідеться у заяві.

У разі прийняття нової редакції Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» будуть порушені конституційні гарантії осіб, що здійснюють адвокатську діяльність, на працю, передбачені ст. 43 Конституції України, а також звужені професійні права адвокатів, що працюють за трудовим договором (контрактом).

«За цих умов, Рада адвокатів Донецької області та Кваліфікаційно- дисциплінарна комісія адвокатури Донецької області переконані у руйнівному характері Законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (нова редакція), який призведе до руйнівних наслідків для системи вітчизняної адвокатури як самоврядного правозахисного інституту», - вважають адвокати регіону у звернення до Голови Верховної Ради.

Повний текст звернення адвокатури Донецької області до Верховної Ради
 

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 625

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 938

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2201

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2307

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2118

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3131

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3469

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл