Огляд профільних ЗМІ: Пам’ятка для адвокатів на випадок протистояння правомірній професійній діяльності з боку правоохоронних органів | НААУ

Огляд профільних ЗМІ: Пам’ятка для адвокатів на випадок протистояння правомірній професійній діяльності з боку правоохоронних органів

Різне
12:14 Вт 30.12.14 3899 Переглядів
Версія для друку

Огляд профільних ЗМІ: Пам’ятка для адвокатів на випадок протистояння правомірній професійній діяльності з боку правоохоронних органів

В журналі "Український адвокат" (№ 10’2014) надрукована стаття адвоката Київської області, члена Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Марії Островської «Неправомірні події». Матеріал присвячений захисту прав адвокатів, а саме: протистоянню випадкам неправомірного проведення проти колег слідчих та інших процесуальних дій.

 

На думку пані Островської, незважаючи на досить прогресивні нормативно-правові акти в сфері адвокатури, випадки незаконних слідчих дій проти адвокатів лише почастішали. Зрозуміло, що практикуючі адвокати є спеціалістами, які власне самі захищають права інших. Проте, як демонструє практика, навіть високих професіоналів деколи обеззброює напад силових структур на самих себе. Тим більш, що значна кількість адвокатів спеціалізується на цивільному та господарському галузях права і не практикують кримінальний процес.

Саме тому до уваги колег запропонована Пам’ятка на випадок неправомірного проведення стосовно адвокатів слідчих та інших процесуальних дій в рамках кримінального провадження. Ця Пам’ятка складається із підказок, деякі з яких можуть стати в нагоді залежно від фактичних обставин події.

  1. Вимагайте від службових осіб назвати себе та пред’явити службові посвідчення: зафіксуйте данні. Спробуйте передзвонити до їх місця роботи та з’ясувати дійсну належність до правоохоронних органів, пересвідчиться в обізнаності керівництва про їхню діяльність. В нагоді можуть стати маловідомі Правила поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України, затверджені Наказом МВС України від 22.02.2012 N 155.
  2. Вмикайте відеокамеру, диктофон, організовуйте візуальне спостереження за всіма діями правоохоронців, безперервно фіксуйте всі події будь-яким чином (фото, відео, аудіо, письмовий акт).
  3. Заявіть про наявність у Вас статусу адвоката, пред’явіть відповідні документи. Висловіть неприпустимість проведення огляду, розголошення, витребування та вилучення документів, пов’язаних зі здійсненням адвокатської діяльності, адже це є порушенням п. п. 2, 4 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі – Закон) та ст. 161 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК). Зафіксуйте ознайомлення з цим службової особи.
  4. Дзвоніть до регіональної ради адвокатів – повідомте про подію для виїзду її представника для участі у слідчих та інших процесуальних діях з метою захисту Ваших інтересів – це обов’язок органів адвокатського самоврядування. Зокрема, Радою адвокатів Київської області для оперативного вирішення таких питань створений та успішно діє Комітет захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності www.radako.com.ua (тел. цілодобової гарячої лінії 050-356-75-55). Заявіть про обов’язок службових осіб завчасно повідомляти раду адвокатів регіону про проведення обшуку, огляду, тимчасового доступу до речей і документів. Зверніть їх увагу, що відсутність представника ради за умови такого неналежного повідомлення перешкоджає проведенню вказаних дій (ч. 2 ст. 23 Закону).
  5. Дзвоніть до знайомих адвокатів, які можуть оперативно приїхати на допомогу разом із необхідними документами (свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю, бланком ордеру, витягом із Єдиного реєстру адвокатів України, бланком договору про надання правової допомоги). Адже відносно самого себе Ви не володієте повноваженнями адвоката/захисника.
  6. У разі Вашого затримання та за відсутності власного адвоката – наполягайте на здійснення службовою особою дзвінка до відповідного обласного центру з надання безоплатної правової допомоги http://www.legalaid.gov.ua/ua/, єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Фіксуйте відмову – порушення права на захист тягне за собою визнання судом отриманих доказів недопустимими (ст. 87 КПК).
  7. Вимагайте надання оригінала та копії документів, що є підставою проведення процесуальної дії (ухвали слідчого судді про дозвіл на проведення обшуку, затримання тощо), фіксуйте відмову. Надані документи уважно прочитайте на предмет відповідності фактичним даним (строк дії, правильність адреси, прізвища тощо) та вимогам законодавства України (ст.ст. 164, 190, 235 КПК), в т.ч. спеціальних вимог за ч. 2 ст. 23 Закону (винесення судової ухвали про дозвіл на обшук лише за клопотанням прокурора або заступника не нижче міського/обласного рівня, врахування в ухвалі гарантій збереження адвокатської таємниці).
  8. У разі проведення обшуку або тимчасового доступу – поцікавтесь, які саме документи/речі є метою пошуків, можливо вони наявні та не складають адвокатську таємницю, їх видача Вам чи Вашому клієнту не нашкодить, а, навпаки, усуне потенційно негативні наслідки проведення процесуальних дій.
  9. Заявіть клопотання про застосування технічних засобів фіксування процесуальної дії, бажано подати письмово, фіксуйте отримання такого клопотання або відмову. Незастосування технічних засобів фіксування кримінального провадження в такому випадку тягне за собою недійсність відповідної процесуальної дії та отриманих внаслідок її вчинення результатів відповідно до ст. 107 КПК.
  10. Максимально залучіть ЗМІ. Зверніться до журналістів, які можуть оперативно приїхати та професійно зафіксувати події для подальшого об’єктивного їх висвітлення. Складіть повідомлення про події та розмістіть його в соц.мережах, скиньте інформацію на email профільних Інтернет-ресурсів, популярних телеканалів. Сформуйте власний аналіз подій та самостійно викладіть на ресурсах, подібних http://www.reaction.org.ua/.
  11. Дзвоніть до міліції (спецлінія 102) – зробіть усне повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зокрема за ст. 162 «Порушення недоторканності житла» (незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них обшуку чи огляду), ст. 374 «Порушення права на захист», ст. 397 «Втручання в діяльність захисника чи представника особи», ст. 398 КПК «Погроза або насильство щодо захисника чи представника особи». Повідомте про події за телефонами «довіри» та «гарячої лінії» Кабміну (0800507309), МВС (0800500202, (044) 254-91-02), Уповноваженого ВРУ з прав людини (0800501720, (044) 253-75-89) тощо. Подайте до міліції/прокуратури письмову заяву про вчинене кримінальне правопорушення в порядку 214 КПК, зафіксуйте її отримання.
  12. Візьміть контактні данні осіб, що стали очевидцями незаконних процесуальних дій, домовтесь про показання/пояснення або підписання акту опитування адвокатом відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 20 Закону. Перевірте данні залучених понятих, зафіксуйте їх контактну інформацію.
  13. Вимагайте складення протоколу, прочитайте його уважно після остаточного оформлення. Зверніть увагу на заповнення службовою особою всіх граф бланку протоколу, на включення до протоколу повного переліку вилучених у Вас документів, речей та їх детальний опис, внесіть всі свої зауваження та доповнення, сфотографуйте текст протоколу (його копію слідчі залишати не зобов’язані).

 

Бажано мати напоготові:

  • Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.
  • Договір про оренду офісу/житла, інший правовстановлюючий документ на використання приміщення як робочого місця або житла адвоката.
  • Диктофон, відеокамеру (у мобільному телефоні, планшеті або як окремі пристрої).
  • Бланк клопотання про застосування технічних засобів фіксування процесуальної дії в порядку ст. 107 КПК. Бланк заяви про вчинені кримінальні правопорушення в порядку ст. 214 КПК (найпоширеніші – за ст.ст. 162, 364, 365, 367, 397, 398, 399 КК України). Бланк заяви про притягнення службових осіб до дисциплінарної відповідальності за порушення Статуту (зокрема, стосовно міліції – відповідно до Закону України «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України»).
  • Потужний ліхтар на батарейках або акумуляторі (при обшуку правоохоронці часто знеструмлюють приміщення).

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 479

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 913

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2194

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3814

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4032

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4016

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6139

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл